Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Трохи про сухоїдіння

Трохи про сухоїдіння
 

Готуючи себе до посту, напевно, ви не раз задавалися питанням: що таке сухоїдіння і чи варто його дотримуватися? Деякі церкви рекомендують своїм парафіянам сухоїдіння, однак, щоб воно пішло на користь, а не нашкодило вашому здоров'ю, до цього питання варто підходити дуже обережно.



Що ж із себе представляє сухоїдіння? Це термін в православ'ї, який означає куштування НЕ вареної їжі і без додавання рослинного масла в певні дні посту. У Великий Піст, піст Петра і Павла, а також Різдвяний піст в певні дні пропонується утримуватися від гарячої їжі.

Для того щоб сухоїдіння пройшло з користю для вас, варто заздалегідь критично оцінити своє здоров'я і моральний стан. Для мирян сухоїдіння не є обов'язковим, а скоріше вважається додатковим подвигом, який ви можете здійснити. Перед тим, як вирішити для себе, чи потрібно вам сухоїдіння, зверніться до свого духовного наставника і відверто поговоріть з ним на цю тему. Якщо духівник підтримає вас у вашому прагненні, тоді вам варто попросити його про благословення – тільки після нього дозволяється сухоїдіння.

Не спроста дні посту, в які рекомендовано сухоїдіння, вважаються найважчими. Якщо в зимові та весняні дні повністю відмовитися від вживання гарячої їжі досить складно, то піст Петра і Павла, який триває з 16 червня по 11 липня – це відмінний час, щоб спробувати сухоїдіння.

У дні сухоїдіння дозволяється вживати в їжу хліб, сіль, свіжі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи і мед, а от олія і вино, які також не піддаються термічній обробці, заборонені в ці дні. Також під час сухоїдіння рекомендується пити більше води – свіжі овочі, зелень , фрукти і вода відмінно очищають організм від шлаків, так що під час посту ви будете почувати себе з кожним днем все краще і здоровіше.

Літо багате всілякими овочами та фруктами, і тому утриматися від вареної, смаженої і печеної їжі буде куди простіше. І якщо ви маєте намір спробувати більш сувору стриманість під час посту, тоді піст Петра і Павла – це найкращий час. Але не варто забувати про те, що піст без молитви перетворюється просто на дієту.

Автор: Сальнікова Катерина
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас