Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: десятий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: десятий тиждень
 

Дитина

З кожним тижнем ваш малюк стає все більш і більш інтерактивним; він посміхається, лепече і хіхікає – зараз це відбувається постійно. І якщо ви доторкнетеся брязкальцем до дитячих пальчиків, немовля вже зможе взяти його і тримати. Воно може трясти брязкальце, щоб воно видавало звук, і сміятися, почувши його. Пам'ятайте, що кожна дитина розвивається за своїм індивідуальним графіком, і всі ці навички у неї можуть виявлятися раніше чи пізніше.



Є багато цікавих і безпечних способів грати з малюком. Зараз йому будуть цікаві такі іграшки, як: брязкальця, пальчикові ляльки і навіть пляжний м'ячик.

Гра з брязкальцем. Помістіть брязкальце в дитячу ручку, і нехай малюк трясе його так, як йому подобається. Але тут ви повинні стежити за тим, щоб дитина грала обома ручками по черзі. Якщо ж малюк ще не може тримати іграшку самостійно, тримайте брязкальце перед ним, допомагаючи йому захопити його.

Гра з пляжним м'ячиком. Напевно ваш малюк проводить чимало часу на животику, але за допомогою пляжного м'ячика ви можете урізноманітнити цю процедуру. Акуратно покладіть дитину животиком на м'ячик, притримуючи її руками за стегна. Повільно похитуйте крихітку вперед-назад. На багатьох малюків така гра вливає заспокійливо, а також допомагає відійти газикам, які можуть їх турбувати.

Гра з пальчиковими ляльками. Пам'ятайте, чим кумеднішою і барвистішою є пальчикова лялька, тим цікавіше буде дитині. Ви можете купити готові ляльки або виготовити їх з підручних матеріалів. Одягніть іграшки на пальці і рухайте ними вперед, назад, вправо, вліво... Ця гра буде не тільки забавляти малюка, а й допоможе розвивати його зорові навички.

Навіть самі звичайнісінькі предмети, які є у вас вдома, можуть розважати дитину годинами, якщо ви підключите фантазію. Наприклад, хлопаючи руками і ногами по теплій воді у ванній, дитина не тільки добре повеселиться, а й буде вивчати світ за допомогою дотику. Тільки заздалегідь приготуйте кілька м'яких рушників, щоб обтерти малюка, коли він закінчить грати.

Також деякий час ви можете витратити на розтягувальну гімнастику для дитини. Найпростішими вправами для розтяжки дитячих ручок є: м'які хлопочки руками малюка, а також розтяжка ручок в бік протилежного плеча або вгору. Також ви можете виконувати плавні кругові рухи ніжками дитини, як ніби вона їде на велосипеді.

У віці 10 тижнів вашому малюкові вже може бути цікаво грати на дитячому розвиваючому килимку з підвісними іграшками. Підвішуйте іграшки різних форм, кольорів і фактур, іграшки з рухомими деталями і, звичайно ж, дзеркала!

Мама

Як у вас справи з вашим чоловіком? Всі відносини змінюються з народженням дитини. Якщо вам здається, що ваші відносини змінюються не в кращу сторону, поговоріть з чоловіком про можливі шляхи вирішення ваших проблем. Якщо ж ви бачите, що у вас все краще, ніж будь-коли, не сприймайте це як належне! Продовжуйте працювати над відносинами, щоб вони залишилися такими ж чудовими. Якщо ви – мати-одиначка, обов'язково знаходьте хоч раз на тиждень час, який ви зможете провести без малюка, і не дозволяйте труднощам і негативним емоціям псувати час, який ви проводите з малюком. Спілкуйтеся з друзями та діліться тим, що у вас на душі.

Розвиток дитини

Якщо ви будете щоранку показувати малюкові сонечко, це допоможе швидше налагодити його «внутрішній годинник». Якщо дозволяє погода, невелика ранкова прогулянка по околицях стане прекрасним початком дня. Ви можете розповісти малюку про ранкові звуки, про те, як прокидаються пташки і тварини, про те, що вранці роблять люди.

Поради

Розробіть графік, який підійде вам і вашому малюкові

Повернувшись з малюком додому з пологового будинку, ви стежили за частотою його годувань і зміни підгузників. Тепер прийшов час стежити і за іншими речами. Перший крок до щастя малюка – це навчитися задовольняти його потреби. Відстежуйте його звички харчування і сну, а також, коли ваша дитина бадьора і задоволена, а коли – млява і вередлива. Це допоможе вам розробити графік, який дозволить найкращим чином задовольняти потреби малюка, а також знаходити час на себе і роботу по будинку.

У деяких немовлят виробляється свій графік з лише невеликою допомогою батьків або зовсім без неї. Якщо вам так само пощастило з вашою дитиною, ви напевно помітили, що все вже йде більш-менш спокійно, за своїм розпорядком. У будь-якому випадку, ви повинні бути готові до того, що потреби вашого малюка будуть час від часу змінюватися, і вам доведеться підлаштовувати свій графік у відповідності з цими змінами.

Для інших батьків (малюки яких самі не виробили свій графік) буде корисним щоденник поведінки дитини. Роблячи в ньому регулярні записи про моделі поведінки малюка, вам буде простіше зрозуміти його потреби й вибудувати свій власний графік. Ви можете помітити, що день для дитини проходить краще, коли перший денний сон у неї трапляється всього через годину після пробудження. Або, можливо, малюк починає вередувати, коли вся сім'я після роботи в зборі, вечеряє, купається, говорить по телефону... Тоді, можливо, вам варто укладати його раніше.

Протягом декількох днів або навіть тижнів записуйте періоди сну і неспання малюка. Коли дитина не спить, записуйте її поведінку і настрій. Чи була вона задоволена, спокійна і готова до гри? Або ж вона поводилася неспокійно, вередувала і плакала? Записуйте також годування – таким чином, ви зможете найбільш вдало поєднати графік годувань, сну та ігор дитини.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!