Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: шістнадцятий тиждень вагітності

Шістнадцятий тиждень вагітності: плід
 

Плід

Ваша дитинка - вже справжнє маленьке янголятко, вкрите ніжним пушком. Малюк ще дуже гнучкий і може, наприклад, легко дістатися ніжкою до ротика. Він шевелить своїми манюсінькими пальчиками і любить посмоктати їх. Він грається зі своєю пуповиною і іноді, під настрій, плаває у власному маленькому басейні. Цей теплий басейн - амніотична рідина у амніотичному пузирі у вашій матці.

Ви поки ще не відчуваєте цього, але пізніше, коли наберете вагу, а дитинка буде рости й рости, ваша матка та дитина в ній будуть тиснути на зв´язки та очерев’я. Результатом буде легкий біль у зв´язках. Ви поки oj не будете відчувати цей біль, адже ваша дитина всього лише 15 см зростом та близько 120 грамів вагою.

Ваша ж вага не збільшиться суттєво цього місяця. Знову ж таки приблизно, вагітна жінка добирає у вазі десь приблизно між 10 та 20 кілограмами протягом усієї вагітності. І це мало пов´язано з вагою та розмірами дитини, це більше залежить від кількості додаткової крові, яка вироблятиметься у вашому організмі, вагою плаценти, збільшення загальної кількості рідин у вашому організмі, збільшення грудей, додаткових і дуже потрібних запасів жирів. Та не турбуйтеся: більшість мам втрачають усю цю набрану вагу протягом перших дев´яти місяців годування грудьми або трохи пізніше. Деякі жінки, які мали до вагітності досить пишні форми, втрачають сильно втрачають вагу через постійну нудоту, інші ж набирають до 30 кг. або навіть більше, хоча дитина їх має середню вагу - і втрачають усе зайве майже одразу після пологів. Тому турбуватися з цього приводу немає чого: ваш організм прийде в норму після пологів.

Вагітна мама

Четвертий, п´ятий та шостий місяці вагітності називають "золотим періодом" тому що ви ще не зовсім важкі і рухатися не складно, а скарги, які ви мали на початку вагітності, вже не актуальні. Можливо, якогось дня вас раптово почне нудити, та це швидко пройде. Усередині вас тепер живе ще одна людина, так що вам часто буде хотітися з´їсти чогось незвичайного. У незвичайній кількості.

Якщо під час візита до лікаря він порадить вам зробити ультразвукове обстеження через те, що матка завелика, не дивуйтеся: можливо, у вас будуть двійнята. Приблизно одне з 60 зачать призводить до народження одразу двох малюків. На щастя, часу ще достатньо для того, щоб призвичаїтися до новини - у вас буде двійне поповнення в сім´ї. Далі вагітність протікатиме так само. Просто ви станете трохи важчою, будете відчувати більше рухів і можете народити до трьох тижнів раніше строку. Але не обов´язково.
Починаючи з цього тижня, вам буде легше призвичаїтися до нової ролі, можливо, ви станете більше уваги звертати на дитячі коляски, і радітимете всьому, що станеться і що має статися.

Брат/Сестра

Мама збільшилася десь у районі живота. Там точно щось є. Мама показувала нам фотографії - результати обстежень і дозволила наступного разу піти з нею на обстеження. Цікаво!

Вашим дітям ще треба звикнути до думки, що вдома скоро з´явиться малюк. У школі вони дізналися, що дитина вдома - це дуже добре, але ви й досі непокоїтеся, як воно все буде. Діти раді, що ви тепер більше часу проводите вдома, але їх треба підготувати до того, що їм буде приділятися значно менше уваги після народження малюка.

* підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

Попередній тиждень Наступний тиждень


(За матеріалами 3D Pegnancy)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Що мами вирішують робити так само, а що – по-іншому з другою дитиною (частина 1)

Всі ми навчаємось на своїх помилках та досвіді, і батьківство – не виняток.

Насправді, у більшості випадків батьківство базується на методі спроб та помилок. Адже для тих, хто став батьками вперше, будь-який досвід пов'язаний із появою малюка – новий. Ми багато чого вчимося і до багато чого зовсім не готові (скільки статей і книг не прочитай).

Як підготувати малюка до появи другої дитини

Поповнення у сім'ї – це завжди радість. Хіба що, окрім тих моментів, коли старші братики та сестри починають ревнувати маму до малюка. В останні роки ваша дитина була центром вашого світу, а тепер всю цю увагу і все це кохання їй доведеться ділити з малюком. Так, вам доведеться почати приділяти старшій дитині менше часу та уваги, але не варто через це панікувати.

Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.

6 причин полюбити свою літню вагітність

Нестерпна спека, скажена пітливість і постійно набряклі щиколотки – мало хто здатний насолоджуватися своєю вагітністю влітку. Тим не менш, очікування малюка – це вже величезна радість, і якщо зосередитися на хорошому, можна помітити чимало переваг саме літньої вагітності. За що її любити? – Подумайте самі…