Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Факти, які ви не знали про молочнокислі продукти

Факти, які ви не знали про молочнокислі продукти
 

Кисломолочні продукти протягом вже тривалого часу займають важливе місце в раціоні як дітей, так і дорослих. Як відомо, ці продукти виробляються шляхом ферментації різних видів молока. Простою мовою це називається «сквашування», яке відбувається під час молочнокислого або змішаного бродіння. Отже, чи знаєте ви, що:



1. Йогурт – це ліки від депресії.

Давно відомо, що речовина, яка відповідає за гарний настрій, називається серототін або «гормон щастя». Недавні дослідження показують, що 90% цього найважливішого нейромедіатора знаходяться в шлунково-кишковому тракті. Чим здоровіше мікрофлора кишечника – тим, відповідно, вищий настрій. До того ж, в кисломолочних продуктах міститься амінокислота триптофан, з якої і утворюється серотонін. Випиваючи щодня по склянці справжнього живого йогурту, а тим самим відновлюючи здорову мікрофлору кишечника, можна назавжди позбавити себе від депресії.

2. Українські фахівці розробили унікальну технологію приготування кисломолочних продуктів.

Україна була однією з перших країн, в якій виникла установа з удосконалення виробництва молочної продукції. Коментар експерта із заквасок Сергія Скорика: "У Союзі ще в 1959 році під егідою Української академії аграрних наук був створений великий технологічний інститут молока та м'яса, перед яким поставили завдання – створення інтенсивних технологій і досконалої техніки для виробництва м'ясних та молочних продуктів. Хоча вже й не на державному забезпеченні, ці напрацювання збереглися, постійно удосконалюються, і відомі споживачеві під маркою «VIVO».

3. Пробіотики – корисні бактерії на сторожі нашої мікрофлори.

Всім давно відомо слово «антибіотик», буквально воно означає «проти життя». Потрапляючи в організм, ці речовини знищують як шкідливі, так і корисні бактерії. Кисломолочні продукти містять пробіотики – це, навпаки, організми «для життя», які успішно застосовуються для лікування захворювань, пов'язаних як з порушеннями системи травлення, так і з інфекціями верхніх дихальних шляхів. А зовсім недавно було доведено ефективність використання пробіотиків і при лікуванні атопічного дерматиту.

4. Кисломолочні продукти – «аптека» в стакані.

Кисломолочні продукти містять карбонові кислоти, які зменшують утворення газів, нормалізують перистальтику кишечника. У порівнянні з молоком у кисломолочних продуктах більше вітамінів групи В (особливо лактофлавін), A, D, E, а також мінералів (солі кальцію, магнію, фосфору, які нормалізують обмінні реакції в організмі). Біфідобактерії, які містяться в деяких кисломолочних продуктах (наприклад, в «Біфівіт»), є «постачальником» низки незамінних амінокислот, у тому числі триптофану і вітамінів, які здатні знижувати рівень холестерину в крові.

5. Молочна кислота сприяє росту нових клітин.

Молочна кислота, яку виробляють такі бактерії, як, наприклад, Streptococcus salivarius, Lactobacillus Bulgaricus, – необхідна для росту нових клітин. За великим рахунком, це будівельний матеріал, за допомогою якого вибудовується оборона всередині організму. Дієтолог Наталія Міхньова, к.м.н., лікар-гастроентеролог Українського НДІ харчування: «Молочна кислота протистоїть цілій низці патогенних мікробів і бактерій. Одна бактеріальна клітина здатна виробляти таку кількість корисної молочної кислоти, яка в три рази перевищує її власну вагу. Українського НДІ живлення До того ж, ці бактерії виділяють ферменти, які частково руйнують білок і роблять його більш засвоюваним. Так, наприклад, після вживання «живого» йогурту засвоюється 92% білків. А у молока цей показник всього 32%».

Вживаючи, здавалося б, звичні і давно знайомі йогурт і кефір – ви одночасно вирішуєте цілий ряд проблем, які можуть виникнути в організмі. Готуйте домашні кисломолочні продукти і дбайте про своє здоров'я.
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас