Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: сімнадцятий тиждень вагітності

Дитина: сімнадцятий тиждень вагітності
 

Дитина

Малюк у вашому животику вже досяг 18 см і важить біля 150 грам. Його оченятка все ще закриті, але крізь повіки він вже розрізняє світло і темряву. І якщо ви лежите на сонці з оголеним животом, ваша дитинка плаватиме в, так би сказати, напівпрозорій ванній. Якщо ж ви лежатимете під ковдрою, то дитинці стане темно. Може саме тому вона більше рухається вночі, немов хоче сказати: «увімкніть світло».

Її рухів і тупотінь ви ще можете не відчувати, але можете помітити, що щось трошки коливається в вашому животику. Якщо це ваша друга вагітність, то ви можете відчути невеличкі вібрації вже зараз.

Ваш малюк розвивається з кожним днем. Тепер він виростає приблизно на дюйм (трошки більше від 2 см) за тиждень. На пальчиках ручок і ніжок з’являються тоненькі нігтики і відбитки пальців. Його крихітні і тоненькі вії і брова насправді чудові і обличчя робиться все симпатичнішим з кожним днем. Якого кольору очі матиме ваша дитинка? На кого вона буде схожа? На тата або діда, чи може більше на вас?

Вагітна мама

Багато вагітних жінок цікавляться, чи можуть вони займатися спортом під час вагітності. Відповідь: ТАК! Рухатися – це завжди добре і корисно для вашого тіла незалежно від того, вагітні ви чи ні. Ваші серце і судини залишаються у доброму стані, ваш тиск трохи понижений і система травлення працює краще. То ж якщо ви звикли регулярно тренуватися, продовжуйте в тому ж дусі. Єдине серйозне правило – не перегрівайтеся. Якщо в невагітному стані ви досягали певного ритму серця і намагалися дотримуватися його до кінця тренування, то тепер стежте за температурою тіла. Якщо вам стає жарко, то скиньте оберти. Аеробіка – це важливо, але тримати температуру тіла в нормі – важливіше. Дитина має багато захисних шарів всередині вас. В певний момент ви можете відчути втрату рівноваги чи вам почне тягнути зв’язки. То ж такі види спорту, як катання на конях чи на лижах можуть бути небезпечними для вас. Ви можете обрати щось на зразок їзди на мотоциклі, плавання, теніс, гуляння, гольф чи туризм. Немає значення, яким спортом і на якому рівні ви займаєтесь.
Головним показником є добре самопочуття, так що уважно прислухайтеся до свого тіла. І дуже важливо вчасно зупинитися, якщо щось піде не так. Це найкращий час навчитися і почати робити тазові вправи на підлозі. Такі вправи може показати вам ваш лікар, або ви можете побачити їх на заняттях йогою, або на заняттях для вагітних. Ці вправи дуже корисні для всіх внутрішніх органів, уретри, вагіни та прямої кишки. Утримання цих м’язів в тонусі полегшить вам народжування, покращить ваше сексуальне життя і зменшить ризик сечового та фекального нетримання після пологів і просто в подальшому житті. Це дуже просто: коли ви пісяєте, намагайтеся зупинити струю. Відчуття, яке з’явиться коли ви зупините сечу, і говорить про те, що саме той потрібний м’яз зараз напружений. Тренуйтеся в цьому кожен день (тільки не в туалеті, а просто намагайтеся повторити те відчуття, напружуючи потрібний м’яз). Поставте для себе задачу, наприклад, робити це 100 разів на день. І тренуйтеся, поки стоїте перед червоним світлом світлофора, чи як сідаєте за комп’ютер. Ваше тіло буде вам вдячне, і партнер також.

Почніть шукати для себе клас для вагітних. Спитайтеся в знайомих, щоб підібрати найкраще місце саме для вас. Народжування – це велетенська праця, але жінки створені це робити. Більшість класів проводять вечірні заняття, куди ви можете привести свого партнера. Його там навчать, як правильно на все реагувати и як підтримати вас під час пологів.
  • Під впливом вагітності ваші суглоби стають м’якшими від дії гормонів. Це сприяє розширенню тазу під час потуг. Та як побічний ефект, ви можете відчувати біль в тазі або, наприклад, в щиколотці, з’являється велика можливість потягнути м’язи біля щиколотки. Щоб цьому запобігти вдягайте високе взуття на плоскій підошві без усіляких високих підборів. Якщо ваші жалоби стануть серйозними, зверніться до свого лікаря.
  • Ви п’єте багато води і потерпаєте від набряку ступень? Спробуйте полежати на лівому боці з трохи припіднятими ногами. Пийте рідини вдосталь, щоб ваші нирки й надалі добре працювали, а непотрібна рідина виходила. Деякі матусі помітили, що якщо їсти огірки чи кавуни, це допомагає зменшити накопичення рідини в організмі. Ви можете порадитись з приводу цього з вашим лікарем.
  • Маєте проблеми з тим, що ваш живіт чухається або з розтяжками? Якщо у вашої мами є розтягнення, то ви до них схильні. Намагайтеся слідкувати за своєю постаттю, робіть фізичні вправи і носіть добре підтримуючий бюстгальтер. Існує немало кремів і мазей від зудіння та розтяжок, які ви можете хоч кожен день втирати в груди, живіт чи стегна. А ще краще, якщо ваш партнер це робитиме. Навіть якщо воно не сильно допомагає, все одно це досить приємне відчуття. Потім ви зрозумієте, що розтягнення – це ознаки материнства і всі матері через це проходять. І досить часто з часом розтягнення зникають.

    Майбутній тато

    Найкращий спосіб підготуватися до пологів – це ходити до групи для вагітних разом з вашою жінкою. Якщо вона не виявляє в цьому ініціативи, то ви самі можете пошукати такі заняття. Як активний учасник цієї групи, ви ознайомитесь з усіма позитивними і негативними аспектами вагітності, відчуєте себе відповідальним за життя, яке скоро з’явиться на світ, і якнайкраще підготуєтесь обидва до народження вашої дитини. Ви більше не відчуваєте себе стороннім спостерігачем за тим, що відбувається; замість цього ви вже точно знаєте, що відбувається під час вагітності і пологів. Ви знатимете, що робити, якщо перейми почнуться зненацька, в деяких групах навіть навчають приймати пологи. Вагітність і пологи – це те, через що ви маєте пройти разом. Чим більше ви знатимете, що може трапитись, тим більше ви будете підготовані і тим більше щастя отримаєте, коли ваша дитина з’явиться на світ. Немає нічого кращого, ніж разом споглядати, як зростає і дорослішає те диво, яке ви разом створили.

    *підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

    Попередній тиждень Наступний тиждень


    (За матеріалами 3D Pegnancy)
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас

    Схожі статті

    |

    Як підготувати малюка до появи другої дитини

    Поповнення у сім'ї – це завжди радість. Хіба що, окрім тих моментів, коли старші братики та сестри починають ревнувати маму до малюка. В останні роки ваша дитина була центром вашого світу, а тепер всю цю увагу і все це кохання їй доведеться ділити з малюком. Так, вам доведеться почати приділяти старшій дитині менше часу та уваги, але не варто через це панікувати.

    Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

    Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.

    6 причин полюбити свою літню вагітність

    Нестерпна спека, скажена пітливість і постійно набряклі щиколотки – мало хто здатний насолоджуватися своєю вагітністю влітку. Тим не менш, очікування малюка – це вже величезна радість, і якщо зосередитися на хорошому, можна помітити чимало переваг саме літньої вагітності. За що її любити? – Подумайте самі…

    Як навчитися отримувати задоволення від виснажливої ролі батьків (частина 1)

    Коли ми дивимося на рекламні ролики підгузків (і, можливо, на якусь «зразкову» маму на ігровому майданчику), складається враження, що батьківство – це найблаженніший досвід і єдине справжнє щастя, яке може статися з нами. Наче воно наповнене дитячими посмішками, перемогами у шкільних конкурсах та прекрасними новими досягненнями, якими малюк просто тішить регулярно.