Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

У малюка висока температура. Що робити? (пам'ятка для мами)

Градусник

Висока температура у дитини завжди застає маму зненацька. Хай це не навіть не вперше і не вдруге. Але коли власна дитина стає слабенькою і горяченькою, залізає до мами на коліна і притискається до грудей, всі прийоми надання першої допомоги вивітрюються з голови. Мама починає дзвонити «знаючим людям» і судорожно ритися в медичних довідниках про здоров´я дітей.

Тому краще завжди мати під рукою пам´ятку по наданню першої допомоги дитині з високою температурою.

Для нездорових (з родовою травмою, вродженими вадами серця і т д.) дітей лихоманка може бути потенційно небезпечною. У таких дітей температура не має перевищувати 38 і 5 °С. Дітям без родових травм, епілепсії, хвороб ЦНС або вад серця температуру 38,5 збивати не треба! Річ у тому, що при підвищеній температурі організм ефективніше бореться з інфекцією, тому без особливої необхідності збивати її не слід. Для зовсім маленьких дітей краще використовувати ліки в свічках, дітворі постарше можна давати препарат у вигляді сиропу.

  • Обов´язково викличте лікаря, щоб визначити причину підйому температури.

  • Якщо у дитини почалися судоми , терміново викликайте лікаря.

  • Помічайте все, чим супроводжується підвищення температури – нежить, кашель, блювота, пронос, біль в голові, в животі, висип і так далі. Обов´язково повідомте про ці симптоми лікаря, що прийшов.

  • Спробуйте укласти дитину в ліжко. Затримати її там можна мультиками, цікавою книжкою, новими іграшками. Звичайно, добре б, щоб малюк поспав, відпочив, набрався сил. Пам´ятайте — краще, щоб енергія дитячого організму прямувала на боротьбу з захворюванням, ніж на стрибання по квартирі.

  • Годувати хворого малюка краще легкою їжею. Виключте з раціону на час хвороби м´ясо (особливо смажене), жирну, солодку і консервовану їжу.

  • Багато поїть дитину – тоді з організму «вимиваються» токсини, що утворюються в процесі життєдіяльності вірусів. Краще всього поїти теплим чаєм з лимоном, малиною, теплим молоком з медом. Дуже корисні морси, компоти, соки, що містять вітамін С. Якщо ці напої дитина пити відмовляється, хай п´є хоч би що-небудь – мінеральну воду, відвари трав, фруктовий чай.

  • Обов´язково регулярно провітрювати кімнату і зволожувати в ній повітря. Температура повітря не повинна перевищувати 20-21 градуси.

  • Не варто обтирати дитину оцтом, спиртом або обкладати холодними грілками. Спирт дуже добре вбирається через шкіру і може викликати отруєння дитячого організму.
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас