Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вибираємо кавун

Вибираємо кавун
 

Серпень - час справжніх, безпечних кавунів, які достигли без застосування нітратів. Тільки зараз можна без перестороги обирати соковиту ягоду і насолоджуватись солодким смаком. Також, окрім чудових смакових якостей, кавун володіє і лікувальними: очищає організм від шлаків, його вживання поліпшує стан шкіри, а ще вінвиводить пісок із нирок.



Отже, небезпечними для нашого здоров'я є нітрати, які частіше можуть виявлятися саме в ранніх ягодах. Найпростіший спосіб перевірити кавун на вміст нітратів (якщо, звісно, не враховувати використання пристрою на кшталт екотестеру чи нітратоміра) – це покласти шматочок кавуна у склянку з водою. Якщо, перемішавши, вода у склянці просто помутніє – все гаразд, якщо ж стане рожевого або червонуватого кольору - це свідчить про високий вміст нітратів у ягоді.

Також, про вміст небезпечних речовин можна дізнатися із зовнішнього вигляду: на перенасиченому "хімією" кавуні багато жовтих, товстих прожилок, м'якоть ягоди матиме дещо фіолетове забарвлення. Зважте також, що нітрати інтенсивніше концентруються в ягоді у районі плодоніжки і ближче до шкірки. Дітям краще давати м'якоть кавуна із ділянок більш віддалених від потенційно небезпечних зон, тобто з середини кавуна.

Наступний важливий критерій – це смак кавуна. Звісно, нам хочеться принести до дому спілий, солодкий плід, але як здогадатися про смакові якості ягоди, не розрізаючи її? Спробуйте стиснути кавун, якщо від натиску він наче тріщить – це свідчить про спілість ягоди. Можна поплескати кавун: тримаючи його на одній руці – плесніть іншою, спілий кавун має резонувати (відчуєте тією рукою, якою тримаєте ягоду). Також, зверніть уваги на забарвлення шкірки кавуна, яскраві ягоди з помітними, контрастними смугами - стиглі і солодкі.

Подивіться на хвостик (плодоніжку) кавуна (до речі, не купуйте кавуни без хвостиків, їх відсутність може свідчити про те, що продавець хоче щось приховати від Вас). Засохлий хвостик говорить про те, що ягоду довго зберігали, транспортували, проте хвостик не має бути і зеленим. Жовтуватий, зів'ялий, підсохлий, але не повністю засохлий хвостик - найоптимальніший варіант. Зважте, що більш солодкі – кавуни-«дівчатка», в них і кісточок менше. Відрізнити "дівчинку" від "хлопчика" можна, уважно глянувши на кружок в низу ягоди: у “дівчинки” він більш плаский і широкий (у "хлопчика" - опукліший і менший в діаметрі).

Знайдіть на ягоді так-звану земляну пляму (утворюється після контакту ягоди з землею), якщо вона є - значить кавун дозрівав на грядці (а не був зірваний ще неспілим). Колір її має бути жовтим чи навіть оранжевим, білий колір плями має наштовхнути Вас на висновки, що кавун не буде солодким.

Ну і на останок, пам'ятайте, що краще не купувати розрізані кавуни, особливо, якщо вони продаються вздовж автотраси, адже ягода поглинає усі токсичні речовини, яких вздовж доріг не бракує. Не соромтеся поцікавитись у продавця про наявність спеціальних сертифікатів, які дозволяють продаж.

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас