Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як і навіщо потрібно зонувати простір в дитячій кімнаті?

Як і навіщо потрібно зонувати простір в дитячій кімнаті?
 

Кімната малюка – це той простір, де він проводить більшу частину свого часу. Тут він вчиться, розвивається, грає, відпочиває, спить, спілкується і т.д. Для кожного з цих занять необхідний особливий простір, який буде максимально відповідати потребам дитини. На щастя, виділити окремі місця для відпочинку, ігор і навчання можна в рамках однієї кімнати за допомогою зонування.



Ділення дитячої кімнати на окремі зони благотворно позначається на розвитку дитини. З народження дитина буде розуміти, що для кожного роду занять є своє місце, що дуже допомагає впорядкувати життєдіяльність малюка. Та й сама атмосфера спеціальних зон налаштовує на потрібний лад. Величезне значення в цій справі буде грати те, які предмети наповнюють ту чи іншу зону і як саме вона організована, але про все по порядку.

Отже, на які ж зони варто розділити дитячу кімнату?

По-перше, звичайно ж, має бути присутня зона відпочинку, в якій розташовуватиметься ліжко, світло в цьому місці повинно бути м'яким і навіть трохи приглушеним, налаштовуючи організм малюка на розслаблення і відпочинок. Для оформлення цієї зони краще віддати перевагу пастельним тонам, які подарують спокій і затишок дитині.

По-друге, це ігрова зона. Не секрет, що саме через ігри діти пізнають світ. Цю зону краще оформити в яскравих насичених кольорах – вони будуть піднімати настрій і активізувати розумові процеси дитини. І, звичайно ж, ця зона повинна мати хороше освячення. Діти люблять грати на підлозі, тому варто подумати і про підлогове покриття, щоб малюк міг спокійно грати годинами.

Навчальний процес у житті дитини починається задовго до походу в школу. Вже з трирічного віку малюк починає вивчати букви, потім читання і письмо. Навчальна зона повинна налаштовувати крихітку на потрібний лад, але при цьому не бути нудною, щоб не відбити бажання вчитися. Атмосфера в цій зоні повинна допомагати зосередитися, тому яскравим кольорам тут не місце, хіба що в якості невеличких акцентів. Навчальна зона повинна нагадувати швидше маленький кабінет юного вченого, ніж строгу шкільну парту, тоді ваш малюк завжди з задоволенням буде пізнавати світ.

Якщо дозволяє простір в кімнаті, можна також окремо виділити спортивну зону або куточок для особистої гігієни, але головне – зберегти вільний простір. Розділити зони можна по-різному, наприклад за допомогою світла, перегородок (ширм), шторок, різного рівня підлоги або кольору і фактури шпалер. Так, поруч з ліжком можна поклеїти прості однотонні шпалери, в ігровій зоні – розмістити зображення улюблених мультгероїв або казкових персонажів, ну а шпалери з цифрами та літерами стануть ідеальним варіантом для навчальної зони.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас