Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Привчаємо дитину до горщика: корисні поради батькам

Привчаємо дитину до горщика: корисні поради батькам
 

Неважливо, як сильно ви хочете розпрощатися з цими постійними змінами підгузників, кожна дитина вчиться користуватися горщиком в своєму власному темпі і в свій час. І в цьому випадку якраз дуже важливо не квапити малюка – якщо він ще не готовий до цього, процес висаджування його на горщик може стати справжніми тортурами і для вас, і для крихітки.



Якщо ваша дитина вже навчилася самостійно визначати, коли їй потрібно в туалет, або якщо вона повідомляє вам, що настав час змінити підгузник – це хороший індикатор, який показує, що малюк вже готовий (або майже готовий) вчитися ходити на горщик.

Щоб зрозуміти, чи готовий ваш малюк перейти на горщик, задайте собі кілька простих запитань:

• Чи слідує дитина вашим вказівкам?

• Чи стали зміни підгузників рідкішими? Чи буває так, що підгузник залишається сухим і чистим протягом декількох годин?

• Чи запитує дитина про туалет, чи цікавиться ним?

• Чи вміє малюк самостійно знімати і одягати трусики і штанці?

Якщо відповіді на ці питання позитивні, значить, зараз саме час для того, щоб почати привчати дитину до горщика. Звичайно ж, щоб дитина охочіше привчалася, краще купити новий красивий горщик, який буде виконувати не тільки свою основну функцію, але і радувати око дитини. Але, висаджуючи малюка навіть на самий красивий і зручний горщик, обов'язково відстежуйте його реакцію – якщо він опирається, то не потрібно його до цього примушувати.

Всі асоціації дитини з туалетом повинні бути настільки позитивними, наскільки це можливо. Ви ж не хочете, щоб малюк не ходив в туалет і постійно стримувався... Це може завдати шкоди його здоров'ю.

Намагайтеся не встановлювати терміни, тому що ви можете засмучуватися, якщо все буде йти не за вашим планом. Дитина ж, в свою чергу буде відчувати стрес, що може ще сильніше затягнути процес привчання до горщика. Кожна дитина індивідуальна, і вам потрібно знайти правильний підхід до свого малюка. Не турбуйтеся через його маленькі невдачі,не фокусуйтеся на них, а краще – хваліть дитину за її досягнення, коли вона все робить правильно.

Якщо ви будете акцентувати увагу на невдачах, це може мати зворотний ефект – вони стануть повторюватися все частіше. Сприймайте все це як частину процесу: допоможіть малюкові витертися і одягнутися і зосередьтеся на наступній можливості домогтися успіху, яка трапиться всього лише через пару годин!

І останнє, але не менш важливе. Постарайтеся на період привчання дитини до горщика підбирати правильний для цього одяг. Не одягайте малюка в те, що важко знімається або одягається. Уникайте речей з безліччю ґудзиків або інших застібок. Зупиніть свій вибір на штанцях і колготках на резинці – це вже значно зменшить кількість «неприємностей». Багато експертів навіть рекомендують привчати дитину до горщика в теплу пору року, коли на ній мінімум одягу.

Автор: Сальнікова Анна
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас