Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що робити, коли у мене болісні менструації?

Щоб не боліло

Говорять, щастя - як здоров´я - коли воно є, його не помічаєш. А здоров´я - і є щастя. Тільки прамати наша Єва, скуштувавши забороненого плоду, це саме щастя жіночій половині людства неабияк ускладнила. Кожні двадцять вісім днів - місячні, кожні чотирнадцять - ПМС, влітку - набряки, взимку - нежить ...і - чого там ще для повного щастя не вистачає?

Звичайно, коли у вас щось болить, правильно відправитися на консультацію до людини, яка витратила декілька років життя на університет, потім на ординатуру і придбала почесне звання «лікар» такої-то спеціальності.

Проте і ви самі в змозі собі допомогти - переглянувши своє меню. Виявляється, те, чим ми харчуємося щодня, здатне як полегшити жіночі нездужання, так і посилити.

Якщо болі внизу живота і ломота в поясниці в перший день менструацій - майже норма і з ними хоч якось можна змиритися, то всі 5-7 днів – це зовсім не норма. Перше називається функціональною дисменореєю і пов´язано з порушенням синтезу естрогену, прогестерону і підвищенням вироблення простагландинів, а якщо болі такі, що хочеться на стінку лізти - цілком можливо, що у вас гінекологічне захворювання: міома матки, ендометріоз або пороки розвитку органів малого тазу (органічна дисменорея). Діагноз вам може поставити тільки лікар-гінеколог, лікування ведеться із застосуванням лікарських препаратів і навіть оперативним шляхом, проте в деяких випадках вашим лікарем може стати і дієта - міома сама по собі не зникне, але гормони, якщо в них справа, дивишся і перестануть так пустувати, та і настрій підвищиться.

Швидка допомога при болісних менструаціях:

При хворобливих менструаціях рекомендується вживати більше овочів, фруктів, бобів, горіхів, злаків і риби; зменшити кількість гормонально активних жирних молочних продуктів і червоного м´яса, кави, шоколаду, гострої і солоної їжі, жирного.

Споживайте зелені листові овочі, гречану крупу, волоські горіхи, арахіс, мигдаль, банани, авокадо, печену картоплю зі шкіркою, мигдаль, неполірований рис – вони є джерелом магнію, який знімає спазми і болі в животі і попереку.

Тією ж дією володіють продукти, що містять цинк, оскільки останній піднімає рівень прогестерону.

Вітаміни А, С і Е - є не тільки антиоксидантами, але і в якійсь мірі знижують синтез простогландинов, підвищують прогестерон і тим зменшують неприємні відчуття при дисменореї.

Вітамін Е міститься в рослинних маслах, зародках злаків, зелених овочах.

Вітамін А - в печінці, вершковому маслі, яєчному білку. Ретинол синтезується і з каротину (провітаміну А), що міститься в рослинах, особливо багато його в моркві, помідорах, перці, абрикосах.

Вітамін С - ківі, обліпиха, смородина, цитрусові, сушені плоди шипшини, червоний перець, хрін, петрушка, кріп.

І звичайно, не завадить звернутися до лікаря.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас