Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Класичний чи природний прикорм?

Класичний чи природний прикорм?
 

Повноцінне харчування малюка – запорука здорового розвитку його організму. І якщо в перші місяці те, які корисні речовини отримує крихітка і в якій кількості, залежить від якості маминого молока, то з введенням прикорму все стає трохи складніше. Тут вже потрібно звертати увагу на якість продуктів, які ви даєте своєму малюкові, а також на те, як його організм на них реагує.



У сучасній педіатрії можна виділити два основних напрямки введення прикорму для дитини – класичний і природний. Перший давно зарекомендував себе з точки зору здорового розвитку дитини, і основна маса педіатрів рекомендують починати саме з нього. В його основі лежить поступове введення «ніжних» продуктів харчування, таких як суміші, пюре та каші для малюків, які на перших порах малюкові буде нескладно засвоїти.

Отже, як вводити прикорм? Починаючи з 4-6 місяців (залежить від здоров'я малюка) потроху в раціон крихітки додаєте фруктові пюре, каші, молочні продукти, соки, жовток і т.д. Спочатку зовсім небагато (пару крапель або маленька ложечка), потім поступово збільшуєте кількість. При цьому кількість одержуваного грудного молока можна не зменшувати. Таким чином, травна система малюка поступово звикає до нової їжі, не викликаючи болючі кольки і розлади.

Інший метод, так званий «природний», має глибшу історію, проте в сучасній педіатрії тільки останнім часом став набувати популярності. Сьогодні досить багато молодих мам, слідуючи цьому методу, залишаються дуже задоволені апетитом і здоров'ям свого малюка. Тут немає рекомендацій щодо віку малюка, тому орієнтуватися вам доведеться на стан самої дитини.

Суть методу полягає в тому, що крихітка відразу підстроюється під харчовий раціон всієї родини – прикорм починається з «дорослого» столу. Звичайно, ніхто не говорить годувати дитину в піврічному віці смаженим м'ясом. Тут всій родині доведеться трохи змінити раціон свого харчування на більш здоровий, виключивши шоколад, ковбасу, смажене, гостре і т.д. По суті, в раціоні повинні бути ті ж каші, овочі, фрукти, салати і супи, але без спеціальної обробки. Коли малюк починає їсти разом з усіма за одним столом, у нього відразу ж підвищується апетит і всі нові продукти засвоюються набагато краще.

Який би метод прикорму ви не обрали для себе, завжди уважно слідкуйте за змінами в організмі малюка, щоб не викликати алергії. І ні в якому разі не змушуйте малюка їсти «через силу» - ні до чого хорошого це не призведе, в кращому випадку, малюк просто вередуватиме. Будьте здорові, і нехай ваш малюк радує завжди прекрасним апетитом!

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас