Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: шістнадцятий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: шістнадцятий тиждень
 

Дитина

Під час чергової поїздки до лікаря на вашу дитину чекає зважування і вимірювання. У різних діток сплески росту трапляються в різний час, і як дорослі можуть бути різного зросту, так і малюки. Пам'ятайте, що швидкість, з якою росте ваша дитина, набагато важливіша її зріст. Вважається, що дитина погано росте, якщо вона відстає від темпів росту, нормальних для її віку.



Минуло вже майже два місяці з часу вашого останнього візиту до педіатра, і можливо, у вас з'явилися нові питання – обов'язково задайте їх лікарю. Як правило, лікарі завжди дуже зайняті, тому краще складіть список питань, щоб нічого не забути і не витрачати зайвого часу.

Я протестую!

Як ви, напевно, помітили, ваш малюк стає все більш гучним з кожним тижнем. І напевно ви вже не раз бачили, як він висловлює свої заперечення – вголос і голосно! Дитяча незгода може виражатися криком або плачем, якщо відбувається щось, що дитині не подобається. Якщо і ваш малюк став так себе вести, не переживайте, і не думайте, що у вас «погана» дитина. Зараз плач – це один з небагатьох способів, яким дитина може висловити вам своє невдоволення, це здорова і природна реакція.

Автокрісло

Ще однією річчю, яка може не подобатися дитині і викликати бурхливу невдоволену реакцію, може бути автокрісло. Якщо вас торкнулася ця проблема, спробуйте скористатися наступними порадами...

Чи знаходиться воно в тіні? Вашого малюка може турбувати зовсім не автокрісло, а сонце, від якого доводиться постійно жмуритися. Спробуйте замовити недорогу «шторку» на вікно біля автокрісла – так дитині буде набагато комфортніше їздити в машині.

Музика. У вашої дитини вже є улюблені пісні? Знайомі звуки можуть стати вирішенням проблеми. Якщо ні, спробуйте створити в машині заспокійливу, розслаблюючу обстановку для малюка, щоб йому в машині було максимально затишно.

Можливо, вашій дитині просто потрібна компанія. Їй самій на задньому сидінні може бути досить самотньо, бо вона не може багато побачити зі свого місця. Якщо ж поруч будуть інші люди, або хоча б улюблена іграшка, можливо, їздити на машині дитині буде набагато цікавіше.

Мама

Занадто багато уваги «зіпсує» мою дитину?

Багато молодих матусь переживають про те, що звертаючи увагу на кожен найменший крик малюка, вони його розбалують. Насправді – ні!

Маленьким діткам потрібна вся увага, яку ви можете їм приділити. Вони плачуть, щоб повідомити про те, чого потребують, і що їх турбує, а відповідаючи на плач дитини, ви посилюєте зв'язок з нею і будуєте довірчі відносини. Насправді, недоодержуючи увагу і не задовольняючи свої потреби, малюки відчувають стрес і плачуть ще частіше, голосніше, довше. Діти почувають себе в безпеці, коли всі їхні потреби задовольняються з самого раннього віку – такі діти менш тривожні і з інтересом досліджують навколишній світ.

У віці з 6 до 8 місяців малюки починають відстежувати взаємозв'язок між своїми діями і вашою реакцією на них. Коли це трапляється, ви можете почати встановлювати деякі кордони. Але зараз, не бійтеся розбалувати дитину, приділяючи їй занадто багато уваги, це неможливо!

Материнське занепокоєння

Ви турбуєтесь, коли залишаєте малюка? Це нормально, це знак того, що ви відповідальна і турботлива мама. Якщо ви знаєте, що малюк з дорослим, якому можна довіряти, заспокойтесь, вашій нервовій системі потрібен регулярний відпочинок. Залишивши ненадовго дитину під наглядом іншої людини, ви зможете відпочити, і повернетеся до нього ще більш щасливою мамою!

Розвиток дитини

Відмінний спосіб розважити дитину – це підключити її до того, чим займаєтеся ви. Наприклад, ви можете говорити з нею про їжу, яку готуєте або розповідати сімейні історії. Також ви можете підключити малюка до тренувань – піднімати дитину набагато корисніше і веселіше, ніж просто гантелі. А коли наносите макіяж, можете посадити поруч на дитячий стільчик і малюка, щоб він дивився в дзеркало на себе і на вас. У цьому світі стільки цікавого, і він хоче в усьому цьому брати участь!

Поради

Встановлюємо графік: відмовляємося від ідеалу, користуємось тим, що працює

Якщо до цих пір ви цього не зробили, що зараз саме час почати виробляти графік малюка. Немовлятам подобається постійність і послідовність. Їм подобається розуміти, що мама завжди поруч, щоб погодувати, розвеселити і укласти спати. Чотиримісячній дитині необхідно спати близько 15 годин на добу, тому вам так важливо виробити звички для здорового сну дитини, щоб вона встигала відпочивати і відновлюватися. Як це зробити?

На жаль, немає єдиної поради, яка допомогла б усім. Зараз є безліч книг і різних ідей – всі вони працюють для одних діток, і марні для інших. Почитайте книги для молодих батьків, статті в Інтернеті, порадьтеся з друзями, які вже пройшли через все це, і знайдіть свій спосіб, який працюватиме для вас і вашої дитини.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!