Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Готуємось до Нового року: як правильно подавати шампанське?

Готуємось до Нового року: як правильно подавати шампанське?
 

Наближається Новий рік – улюблене усіма свято. Звісно, способів відзначити його безліч, але якщо Ви вирішили святкувати вдома, в колі найближчих, то напевне, готуєте якесь частування і бажаєте вразити гостей вишуканим смаком страв та красивою їх подачею. І, як би не змінювалося традиційне новорічне меню, від відкорковування пляшечки ігристого, мабуть, ніколи не відмовимось. Адже це цілий ритуал: наповнювання келихів, загадування бажань, привітання під дзенькіт кришталю!

А чи знаєте Ви, як правильно подавати шампанське?

Шампанське подають при температурі 6-8°С, так воно найкраще смакує, саме тому напій охолоджують в спеціальному відерці, наповненому льодом та водою. В такому відерці, до речі, зручно і відкорковувати шампанське. Відкорковуючи пляшку, спершу зніміть фольгу, потім розкрутіть мюзле (дротову вуздечку), а вже потім вийміть корок.

Щоби шампанське не вибризнуло з пляшки, тримайте її під кутом приблизно 45°. Пам’ятайте і про безпеку гостей, адже в розпал свята, хочеться зробити кульмінаційний момент – відкривання пляшки шампанського та наповнення келихів – дуже показовим та феєричним (з пострілом!). Проте, корок вилітає зі значною швидкістю, що може стати причиною серйозних травм, тому слідкуйте, аби горло пляшки було направлено в бік, де немає людей.

Традиційно, шампанське наливають у середні за об’ємом келихи (150 мл), тонкі, високі, видовженої форми, або, навпаки – у низькі та широкі келихи. Келихи наповнюють двічі на три чверті об’єму.

Щодо поєднань із стравами, шампанське є достатньо універсальним напоєм, його прийнято вживати як аперитив, окремо, а також шампанське подають у супроводі до страв. Класичним вважається поєднання шампансього з ікрою, дичиною, стравами з риби, птиці, м’яса (білого). Чудово гармонує воно і зі смаком полуниці, груші, персика.

Тепер Ви знаєте усі тонкощі та правила подавання шампанського. Нехай свято вдасться!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас