Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: двадцять перший тиждень вагітності

Двадцять перший тиждень вагітності: плід
 

Дитина

Цього тижня ваша дитина досягла вже 27 см і важить біля 380 грамів. Вона ще не велика, але з кожним тижнем стабільно набирає вагу. Маля намагається стати якомога сильнішим і вбирає все найкорисніше з вашого організму. Ваш лікар може слідкувати і показувати вам, на скільки достатньо виросло ваше дитя. Ваша матка також виросла уверх до рівня пупка. Тож прийшов час для «вагітного» одягу. Це класно, показувати всьому світу, що ви вагітні. Чи не правда?

У середньому ваша дитинка рухається біля 200 разів на день. За пару місяців кількість її рухів на день досягне 500. Під кінець вагітності рухи сповільняться і будуть більш відчутними, адже місця вашій дитинці стане малувато. Але її це не турбує. Адже завдяки вашим плавним рухам вона більшість часу все одно спить. У будь-якому випадку, маля рухатиме ніжками й ручками до останнього. Тепер ви помітите регулярні й ритмічні поштовхи в животі – ваша дитинка гикає! Гикавка – це нормальний рефлекс діафрагми. Деякі діти гикають частіше, інші – рідше.

Цікаво про вагітність

А чи знаєте ви, що у вашої дитинки вже є улюблена поза для сну? Може, їй подобається спати, сидячи прямо зі схрещеними ручками, з пальцем у роті й упершись підборіддям у груди. Або лежачи внизу вашого животика з піднятими руками. Коротше кажучи, після народження ви зможете побачити, як ваше маля спало в середині вас. Адже народжене немовля спатиме так само і в «зовнішньому світі».

Вагітна мама

Ваш лікар стежитиме не лише за розвитком вашої дитини, а й за вашим фізичним станом і самопочуттям. Важливо народжувати в той момент, коли ви знаходитеся в найкращій формі. Анемія (малокров´я) може призвести до таких синдромів, як втома, запаморочення, пульсація, зірочки в очах, слабкість, озноб і дзеленчання у вухах. Але анемія трапляється не так уже й часто. Щоб запобігти цьому їжте продукти, збагачені залізом: червоні й зелені овочі, м´ясо, зародки пшениці, зелені боби, горіхи, родзинки, інші продукти з пшениці, сушені абрикоси та яйця.

Якщо ви помітили, що досить часто відчуваєте напади поганого настрою, сильно втомлюєтесь і маєте блідий колір шкіри, проконсультуйтеся з лікарем щодо аналізу крові на вірогідність виникнення анемії. Більшість жінок дуже добре себе почувають в це період і майже не мають проблем з животом. Інтуїтивно ви чекаєте, що незабаром стане набагато важче, але зараз ви пишаєтесь своїм животом і стаєте щасливою, коли люди проявляють до нього інтерес, наприклад, кажучи: «Ти класно виглядаєш. А який милий животик. Який вже строк?» Ви можете помітити тягнуче відчуття в животі. Тягнення закінчується за 30 секунд і виникає лише в певній області живота. Цей синдром називається «скорочення Брекстона Хікса» (Braxton Hicks contraction). Частіше ці скорочення бувають болісними, але може бути й таке, що ви їх навіть не помітите, але все одно це нормально. Якщо ви хочете їсти чи пити, тільки що потренувалися чи мали важкий день, або просто відчули щойно сильний оргазм, то можете відчути дуже сильні скорочення Брекстона Хікса – це абсолютно нормально. Так як вагітність прогресує, ці скорочення також можуть стати частішими та сильнішими. Це не пологи! Це ваша матка тренується. Якщо ви вже вагітні вдруге, то можете відчути скорочення набагато раніше, вони можуть бути сильнішими і навіть болючими і проходитимуть довше. Ваша матка знає, що треба робити. Вона більш розслаблена, ніж під час першої вагітності, і результатом можуть стати сильніші скорочення Брекстона Хікса. Як завжди, скажіть лікарю, якщо маєте питання чи серйозні скарги.

Майбутній тато

Час від часу з’являються думки про те маля, що незабаром лежатиме у вас на руках. Яким ви будете батьком? Чи ви підходите на цю роль? Як купатимете свою манюню в ванній? Як ви хочете, щоб дитина вас запам’ятала? До чого маєте підготуватися, поки вона не народилася? А потім переходите до думок про практичні речі: як воно буде з грошима? Чи будете ви працювати весь день на роботі, чи лишатиметеся вдома з дитиною? Чи отримаєте відпустку по догляду за дитиною? Коротше, вам треба обміркувати все, що маєте зробити. Бо всім відомо, що мати дитину – це більше, ніж просто придумати пару імен. Але зараз ви радісно все це робите, особливо коли бачите, якою щасливою почувається ваша жінка.

* підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

Попередній тиждень Наступний тиждень


(За матеріалами 3D Pegnancy)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

«Вагітність» чоловіка

Вагітною жінка одна не буває, якщо вона живе з близькою людиною. Зазвичай завжди «вагітні» обидва партнери. Як це може бути? Усім відомо, що в людей, що живуть разом, які близькі одне одному, навіть думки сходяться, вони стають схожими ззовні, повторюються симптоми хвороби в обох, якщо хворіє один (не про інфекційні хвороби).

Календар вагітності: сорок перший тиждень вагітності

Ваша вагітність: 41 тиждень

Так як ваша «заповітна» дата вже настала і минула, ви можете почати хвилюватися. Заспокойтеся, бо більшість жінок, що вагітні вперше, проходять через це. Не переймайтеся, скоро маля лежатиме на ваших руках і буде щасливе вас бачити.

Календар вагітності: сороковий тиждень вагітності

Ваша вагітність: 40 тиждень

Клас! Ви це зробили! Тепер кожного дня може статися так, що ви вже триматимете дитину на руках, дивитиметься в її очі, і тихенько шепотітимете: « я така щаслива бачити тебе!».

Календар вагітності: тридцять дев´ятий тиждень вагітності

Ваша вагітність: 39 тиждень

Ваша «знаменна дата» наближується, а ви так і дивитесь на календар. Але знаючи, що менше 10% жінок народжують в саме цей день, подумайте про те, що пологи можуть початися неочікувано. В будь-якому, це буде найсприятливішим моментом для дитини. То ж постарайтеся не засмучуватись, якщо дитинка з’явиться раніше чи пізніше, ніж ви планували.