Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: двадцять другий тиждень вагітності

Двадцять другий тиждень вагітності: плід
 

Плід

Ви дуже зайняті своїм животом і тим життям, що ви відчуваєте в середині, і більше вас нічого не турбує. У вашій матці зараз проходить багато процесів. Ваша дитинка має багато розваг, реагує на все, що відбувається ззовні і багато спить. Вона набирає все більше і більше жирових відкладень і шкіра її стає все мнеш прозорою. Тепер маля важить біля 440 грамів і виросло вже до 28,5 см. Якщо ви очікуєте на двійню, то напевно, стали набагато круглішою, ніж 5 місяців тому.

Ваша матка значно вища і двійня займає набагато більше місця, ніж якщо б ви чекали на одну дитину. Діти можуть перекидатися одне через одного і штовхати вас у живіт в самих різних місцях. Матері, які очікують на двійню, кажуть, що мають в животі таке відчуття, наче в ньому ціла футбольна команда. Ще пару тижнів і малята приймуть таку позу, щоб обом зручно було далі зростати. Те маля, яке є сильнішим (яке сильніше штовхається) лежатиме знизу і народиться першим. Цікаво те, що в цей період у дитини починають розвиватися рефлекси: хватальний рефлекс уже повністю розвинувся, ваше маля хватає свою пуповину або свою іншу руку і грається. Двійнята приходять до цього набагато раніше.

  • Вам не треба хвилюватися з приводу того, що маля передавить пуповину або заплутається в ній. Завдяки силі, з якою кров тече по пуповині і желеподібній речовині, що оточує судини, пуповина дуже схожа на шланг під напором. Тож перетиснути її важко. Ви можете зав’язати на ній вузлик, але затягнути цей вузлик буде непросто.

  • 30% малят закручують пуповину навколо своєї шиї на один чи два оберти, але це не заважає їм рухатися. У середньому пуповина має 50-60 см довжини і виглядає як закручений трос.

    Майбутня мама

    Хоч більшість жінок під час вагітності почуваються краще, ніж завжди, проте ваша імунна система трохи подавлена, щоб організм не відторгав дитину; то ж ви можете застудитися, отримати кашель чи грип. Вас нудить і все болить. Так що ви віддаватимете перевагу провести цілий день лежачи під шерстяною ковдрою. Це і правильно, бо таким способом ви найскоріше позбавитеся від температури. Взагалі-то, ваша дитина не страждає від цього, вона дуже добре захищена. А коли у вас в організмі з’являються антитіла проти вірусу, ваша дитина їх також отримує. Так що після народження маля вже матиме імунітет проти таких захворювань.

    Грип – це також нормально, як і застуда. Вірус грипу може дістатися до вашої дитини через плаценту, але вона все одно не захворіє. Але, якщо у вас з’являється температура, то краще таки піти до лікаря. Якщо у вас діарея чи нудота протікає довше одного дня, також проконсультуйтеся з лікарем. Майбутнім матусям треба уникати зневоднення! Пийте достатньо води, розчинів електролітів, навіть харчової соди; це допоможе запобігти проблемам з сечовипусканням. Сечовидільний тракт більш чутливий до інфекцій, а особливо тепер, коли ви вагітні. Якщо вам боляче ходити в туалет, це означає, що у вас можуть бути цистит чи вірус сечовидільного тракту. Щоб не мати таких проблем, вчасно звертайтесь до лікаря.

    Важливо про вагітність

    • Якщо у вас з’явився головний біль, трохи тиленолу вам не зашкодить, проте ібупрофен може. Більшість інших природних або хімічних знеболювальних стримують шкідливі речовини. Запитайтеся в свого лікаря, які препарати слід приймати від діареї, головного болю та інших симптомів і хвороб під час вагітності.

    Братик/Сестричка

    Ти тепер маєш канікули! Тато вважає, що всім слід зробити перерву, тому що мама дуже зайнята. І ще тому що мама часто стомлюється і почувається дратівливою чи розбитою. Її живіт стає все більшим і більшим. Вона може посварити тебе за те, що ти щось спитаєшся. Так що ти частіше граєшся у своїй кімнаті. Потім вона почуває себе винною за те, що на тебе нагримала і потім засинає, прокидається, і ви разом печете печиво, як e минулі часи. Це також чудово! Мама має робити кумедні вправи для вагітних на підлозі, і як цікаво лягати біля неї і повторювати ті самі рухи. Є й речі, з якими ви не погоджуєтеся. Де це маля спатиме? Може треба переїхати? Але ви в це не дуже вірите. А чи є у вас горище? То може старші діти житимуть там? Це ж класно! Але спочатку його треба розчистити. То може в тебе канікули, бо батьки будуть сильно зайняті прибиранням на горищі? Треба про це спитатися…

    * підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

    Попередній тиждень Наступний тиждень


    (За матеріалами 3D Pegnancy)
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас

    Схожі статті

    |

    «Вагітність» чоловіка

    Вагітною жінка одна не буває, якщо вона живе з близькою людиною. Зазвичай завжди «вагітні» обидва партнери. Як це може бути? Усім відомо, що в людей, що живуть разом, які близькі одне одному, навіть думки сходяться, вони стають схожими ззовні, повторюються симптоми хвороби в обох, якщо хворіє один (не про інфекційні хвороби).

    Календар вагітності: сорок перший тиждень вагітності

    Ваша вагітність: 41 тиждень

    Так як ваша «заповітна» дата вже настала і минула, ви можете почати хвилюватися. Заспокойтеся, бо більшість жінок, що вагітні вперше, проходять через це. Не переймайтеся, скоро маля лежатиме на ваших руках і буде щасливе вас бачити.

    Календар вагітності: сороковий тиждень вагітності

    Ваша вагітність: 40 тиждень

    Клас! Ви це зробили! Тепер кожного дня може статися так, що ви вже триматимете дитину на руках, дивитиметься в її очі, і тихенько шепотітимете: « я така щаслива бачити тебе!».

    Календар вагітності: тридцять дев´ятий тиждень вагітності

    Ваша вагітність: 39 тиждень

    Ваша «знаменна дата» наближується, а ви так і дивитесь на календар. Але знаючи, що менше 10% жінок народжують в саме цей день, подумайте про те, що пологи можуть початися неочікувано. В будь-якому, це буде найсприятливішим моментом для дитини. То ж постарайтеся не засмучуватись, якщо дитинка з’явиться раніше чи пізніше, ніж ви планували.