Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: двадцять третій тиждень вагітності

Двадцять третій тиждень вагітності: дитина
 

Дитина

Цього тижня ваше маля вже досягло 30,5 см довжини. Це повноцінна людинка, яка важить півкілограма. Вона радісно перекидається і грається в своєму безпечному, тепленькому і затишному містечку. Ви двоє можете з ним спілкуватися. Якщо ви натиснете легенько на свій живіт, маля одразу вам відповість. Або якщо воно штовхається і ви реагуєте, воно продовжуватиме, щоб ви знали, що воно там. Ви можете розмовляти з дитинкою і співати для неї пісні, адже вона вже давно впізнає ваш голос.

Статеві органи зараз розвиваються швидко. Якщо у вас син, то його маленький пеніс вже можна побачити. А якщо ви очікуєте на доню, то вона вже має мільйони розвинених яйцеклітин. Не всі з них збережуться до народження, лишиться всього біля 300 тисяч. Ваше маля вже вміє дихати. Воно втягує амніотичну рідину, яка тече крізь його легені і це чудові вправи, щоб навчитися дихати по-справжньому. Альвеоли розширюються і стискаються так само, як вони робитимуть під час дихання киснем.
 
  • Деякі майбутні мами чіпляють дзвіночки на живіт. Таким чином маля звикає до приємного дзеленчання разом зі звуками кишечника та биття серця своєї матері.

    Майбутня мама

    Вагітність забирає багато енергії. Деякі жінки набагато енергійніші під час вагітності і витримують набагато більше, ніж звичайно. Інші жінки більше сплять і відпочивають. Так ваш організм підтримує необхідний баланс. В будь-якому разі, деяких вагітних все одно переслідує нудота, втома і апатія. Такі жінки мають боятися пологів, але з другої сторони, з пологами все й закінчиться.

    Хоч як би ви не почувалися, завжди прислухайтеся до свого тіла. Якщо у вас багато енергії, проїдьтеся на мотоциклі, чи прогуляйтеся, чи попорайтесь вдома. Завтра самопочуття може бути зовсім іншим. Якщо ви відчуваєте, що енергії у вас зовсім мало або якщо ви розчаровані, що не можете закінчити початі справи, не панікуйте. Дозвольте собі відступити назад. Ви вагітна – давайте собі відпочити.

    Важливо про вагітність

  • Чи знаєте ви, скільки енергії йде на розвиток вашої дитини? Як дві години тяжкої праці кожен день. Не дивно, що ви так втомлюєтесь за звичайний 8-годинний робочий день, адже енергії ви витратила більш як за 10 годин.
     
  • Якщо ви вегетаріанка, немає необхідності змінювати це зараз, коли ви вагітні. Але не дивно, якщо вам раптом закортить з’їсти великий шматок м’яса, запечене курча чи гамбургер. Піддайтеся, всупереч своїм принципам, адже цього просить у вас маля. Якщо ви непоступливі, то додайте до меню зерна, очищені боби, горіхи, зелені боби та соєві продукти, бо ваш організм потребує достатньої кількості протеїнів. Якщо остерігаєтеся анемії, то їжте продукти, насичені залізом та вітаміном B12.
     
  • Якщо вам здається, що ви стали трошки важкою, не переймайтеся, після пологів все пройде. Ваш організм стрімко набирає жирових відкладень, щоб впевнитись, що ви добре справитеся з годуванням груддю. Не намагайтеся зараз схуднути, адже тоді дитина отримуватиме лише надлишкові і не дуже корисні речовини. Це дурна ідея.

    Майбутній тато

    Як майбутній батько, ви маєте залишатись в тісному зв’язку з перебігом вагітності. Намагайтеся ходити в класи для вагітних так часто, як тільки можете, поговоріть із жінкою про спогади з дитинства, про ваші очікування щодо батьківства, забудьте про проблеми на роботі. Ваша жінка полюбить ходити в магазинах по спеціальних відділах для малюків. Не важливо, на скільки ви не любите ходити по магазинах, відкладіть свої емоції і підіть з нею. Ви зможете порівняти ціни з якістю, щось підібрати чи навіть купити для майбутньої дитинки. Прикиньте, які речі ви маєте купити і обміркуйте все удвох, як краще спланувати бюджет. Які підгузки ви куплятиме, чи маєте купити дрібниці для годування груддю, який оберете слінг, коляску? Чи спатиме маля з вами в ліжку, чи поруч з вашим ліжком, чи в окремій кімнаті і ваша жінка бігатиме всю ніч до нього? Підготовка разом допоможе бути вам більш причетним до новонародженої дитини і відчути свою безпосередню участь в цьому процесі. Це укріпить ваші стосунки, бо в останні місяці ви залишитеся лише вдвох. Вам доведеться трошки стримати свою цікавість і нетерплячість, хоча в голові ви вже можете продумувати речі для дитини наперед.

    * підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

Попередній тиждень Наступний тиждень


(За матеріалами 3D Pegnancy)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як підготувати малюка до появи другої дитини

Поповнення у сім'ї – це завжди радість. Хіба що, окрім тих моментів, коли старші братики та сестри починають ревнувати маму до малюка. В останні роки ваша дитина була центром вашого світу, а тепер всю цю увагу і все це кохання їй доведеться ділити з малюком. Так, вам доведеться почати приділяти старшій дитині менше часу та уваги, але не варто через це панікувати.

Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.

6 причин полюбити свою літню вагітність

Нестерпна спека, скажена пітливість і постійно набряклі щиколотки – мало хто здатний насолоджуватися своєю вагітністю влітку. Тим не менш, очікування малюка – це вже величезна радість, і якщо зосередитися на хорошому, можна помітити чимало переваг саме літньої вагітності. За що її любити? – Подумайте самі…

Як навчитися отримувати задоволення від виснажливої ролі батьків (частина 1)

Коли ми дивимося на рекламні ролики підгузків (і, можливо, на якусь «зразкову» маму на ігровому майданчику), складається враження, що батьківство – це найблаженніший досвід і єдине справжнє щастя, яке може статися з нами. Наче воно наповнене дитячими посмішками, перемогами у шкільних конкурсах та прекрасними новими досягненнями, якими малюк просто тішить регулярно.