Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Каледар вагітності: двадцять четвертий тиждень вагітності

Двадцять четвертий тиждень вагітності: плід
 

Дитина

Що б не відбувалось навколо вас: переїзд, робота чи відпустка, ваше маля не зважає на те і продовжує рости. Воно поступово стає кругленьким немовлям із шаром підшкірного жиру. Його м’язи зміцнюються і голова тримається міцніше до тіла. Його поштовхи стають сильнішими. Ваша дитина вже важить більше 450 гр і завдовжки більше 32 см.

Завдяки чому дитина чекає, поки вона народиться впродовж аж 9 місяців? Це відбувається завдяки роботі плаценти. Головним завданням плаценти є виробництво прогестерона і естрогена. Прогестерон дає гарантію, що матка не скоротиться передчасно, тобто що ваша дитина може спокійно продовжувати рости. Естроген стимулює ріст матки і утворення нових кровоносних судин. Наприкінці вагітності кількість прогестерону зменшується, що призводить до родових потуг. Окрім цих функцій, плацента виконує ще й інші:

  • вона транспортує поживні речовини та кисень від вас до вашої дитини;

  • виводить залишкові продукти та двоокис карбону від дитини;

  • доставляє антитіла від вас до маляти, так що наступні пару місяців після народження в дитини залишається імунітет на основні хвороби;

  • зупиняє хвороботворні організми і шкідливі речовини, не дозволяє їм дістатися дитини (але не всі, так як кір, наркотики, нікотин та інші речовини, що викликають залежність потрапляють до дитини).

    Рідко бувають проблеми з плацентою. Якщо плацента знаходиться в матці нижче від плоду, вона може повністю або частково перекривати шийку матки, це, в свою чергу, може призвести до надмірних кровотеч. Ясно, що дитина не може народитися крізь плаценту. Явище, при якому плацента повністю перекриває шийку матки, має назву передлежання плаценти і є однією з причин кесаревого розтину. Якщо перекриває лише частково, таке явище називається часткове передлежання плаценти і воно не є загрозливим для природних пологів. Якщо ваш лікар підозрюватиме якийсь з цих симптомів, то перевірить все через УЗД. Якщо є ризик для народження природнім шляхом, ваш лікар має сказати вам про вірогідність потреби кесаревого розтину за декілька тижнів до пологів і намагатися захистити вас від передчасних потуг. Але звичайно, вибір лишається за вами.

  • Якщо ви маєте кровотечі, одразу йдіть до лікаря. Він може виявити, що саме негаразд і вдатися до відповідних заходів.

    Майбутня мама

    Зараз ви, звісно, не можете бігати марафон. Але вправи та легкий спорт – найкращий спосіб набратися життєвих сил та витривалості й тримати всі м’язи в тонусі. Чим сильнішою ви себе почуваєте, тим більше ваше тіло готове до великої події: пологів!
    При будь-яких вправах необхідно прислухатися до свого тіла. Якщо ви почуваєтеся стомленою після занять спортом, значить варто зменшити навантаження. Ваша матка підказуватиме вам зміною частоти та сили скорочень Брекстона Хікса. Деякі вагітні жінки відчувають запаморочення в голові після вправ на спині. Це стається тому, що вага вашої матки давить на кровоносні судини, що доставляють кров до плаценти. Це саме час перейти до плавання для вагітних, вправ йоги, зрозуміти анатомію вагітної жінки, поменше лежати на спині, зосередитися на диханні, контролювати поставу та тренувати витривалість!
    Чи ви вже хитаєтесь? Часто це означає, що у вас слабкий живіт та тазові м’язи. Спробуйте підняти ногу: якщо ви при цьому напружуєте лише м’язи ноги і не використовуєте м’язи живота чи сідниць, значить, ви вільно можете рухати стегнами. А це означає, що у вас більш рухливі суглоби і зв’язки. Через підвищений рівень гормонів у вашому організмі, ваші суглоби більш розтягнуті й готові до пологів. Різні вправи допоможуть зміцнити і розтягнути м’язи та зв’язки, допоможуть вашому тілу почуватися комфортно. Згадайте такі вправи: тягнутися по діагоналі до своїх зігнутих колін, лежачи на спині; за допомогою рук підіймайте спину від підлоги; а також напружуйте та розслабляйте свої мускули, лежачи на ліжку. Зараз тренувати м’язи косого пресу дуже корисно. Вправи для м’язів тазу стануть дуже приємними: на підлозі чи на маті, встаньте на долоні та коліна. Акуратно опускайте живіт до підлоги. Потім повільно вирівняйте спину. Ця вправа не тільки дуже приємна, вона допомагає відновлюватись вашим внутрішнім органам, розтягувати зв’язки й зменшити печію. Гуляння, катання на мотоциклі та плавання й досі корисні для вас і вашого маляти!

  • Вагітні жінки схильні до ходьби з вигнутою спиною. Результат: біль та інші симптоми внизу спини. Помилкою є думка про те, що ви просто хочете тримати дитину ближче до себе. Немає потреби втягувати живіт, дайте йому вільно почуватись, але хребет нехай буде якомога рівніший. Скажіть лікарю, якщо ви маєте запитання чи серйозні жалоби щодо нижньої області спини, якщо потрібно.

    * підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

    Попередній тиждень Наступний тиждень


    (За матеріалами 3D Pegnancy)
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас

    Схожі статті

    |

    Календар вагітності: двадцять п´ятий тиждень вагітності

    Дитина

    Ваша дитина досягла таких розмірів, що вже не може вільно плавати в амніотичній рідині. Вона може рухатися в усіх напрямах, та вона ще далеко від тої позиції, яку прийме перед виходом на світ. Зараз маля знаходиться внизу живота, а потім зверху. Та ви добре його відчуваєте, коли воно перевертається чи змінює позу. Ваш лікар підкаже вам, як краще відчути свою дитину і на що звернути увагу. Також ви можете побачити, як маля рухається до вашої руки, якщо вона лежить на животі. Наступного місяця мозок вашої дитини буде рости з найбільшою швидкістю. Деякі вагітні жінки полюбляють їсти «розумну їжу», яка має високий вміст жирних кислот: лляні зерна, грецькі горіхи, рибу, яловичину, яйця. Подивіться, яку рибу безпечніше їсти там, де ви живете.

    Календар вагітності: двадцять третій тиждень вагітності

    Дитина

    Цього тижня ваше маля вже досягло 30,5 см довжини. Це повноцінна людинка, яка важить півкілограма. Вона радісно перекидається і грається в своєму безпечному, тепленькому і затишному містечку. Ви двоє можете з ним спілкуватися. Якщо ви натиснете легенько на свій живіт, маля одразу вам відповість. Або якщо воно штовхається і ви реагуєте, воно продовжуватиме, щоб ви знали, що воно там. Ви можете розмовляти з дитинкою і співати для неї пісні, адже вона вже давно впізнає ваш голос.

    Календар вагітності: двадцять другий тиждень вагітності

    Плід

    Ви дуже зайняті своїм животом і тим життям, що ви відчуваєте в середині, і більше вас нічого не турбує. У вашій матці зараз проходить багато процесів. Ваша дитинка має багато розваг, реагує на все, що відбувається ззовні і багато спить. Вона набирає все більше і більше жирових відкладень і шкіра її стає все мнеш прозорою. Тепер маля важить біля 440 грамів і виросло вже до 28,5 см. Якщо ви очікуєте на двійню, то напевно, стали набагато круглішою, ніж 5 місяців тому.

    Календар вагітності: двадцять перший тиждень вагітності

    Дитина

    Цього тижня ваша дитина досягла вже 27 см і важить біля 380 грамів. Вона ще не велика, але з кожним тижнем стабільно набирає вагу. Маля намагається стати якомога сильнішим і вбирає все найкорисніше з вашого організму. Ваш лікар може слідкувати і показувати вам, на скільки достатньо виросло ваше дитя. Ваша матка також виросла уверх до рівня пупка. Тож прийшов час для «вагітного» одягу. Це класно, показувати всьому світу, що ви вагітні. Чи не правда?