Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: двадцять п´ятий тиждень вагітності

Двадцять п\\\\\\\'ятий тиждень вагітності: дитина
 

Дитина

Ваша дитина досягла таких розмірів, що вже не може вільно плавати в амніотичній рідині. Вона може рухатися в усіх напрямах, та вона ще далеко від тої позиції, яку прийме перед виходом на світ. Зараз маля знаходиться внизу живота, а потім зверху. Та ви добре його відчуваєте, коли воно перевертається чи змінює позу. Ваш лікар підкаже вам, як краще відчути свою дитину і на що звернути увагу. Також ви можете побачити, як маля рухається до вашої руки, якщо вона лежить на животі. Наступного місяця мозок вашої дитини буде рости з найбільшою швидкістю. Деякі вагітні жінки полюбляють їсти «розумну їжу», яка має високий вміст жирних кислот: лляні зерна, грецькі горіхи, рибу, яловичину, яйця. Подивіться, яку рибу безпечніше їсти там, де ви живете.


З 28 тижня ваш чоловік чи дитина зможуть почути серцебиття маляти, приклавши до вашого живота всього лише рулон туалетного паперу. Найкраща точка, щоб послухати його серце, - це за 10 см вниз від пупка. Не хвилюйтеся, якщо це не спрацює одразу. Просто спробуйте ще раз через тиждень. Або візьміть чоловіка з собою на перевірку. Тоді ви вдвох почуєте, як серце маляти б’ється вдвічі швидше за ваше. Відтепер, у будь-якому разі, вам доведеться частіше перевірятися, бо ваш зростаючий живіт потребуватиме від вас ще більше. Лікар слідкуватиме за вашим кров’яним тиском і монітор покаже, що у вас немає проблем з накопиченням рідини в організмі. Низький кров’яний тиск спричинить відчуття запаморочення, коли ви надто швидко встаєте. Кров’яний тиск складається з систолічного (тиск в ваших кровоносних судинах в момент скорочення вашого серця) та діастолічного (базовий тиск в кровоносних судинах). Систолічний тиск може значно змінюватися; так що більше уваги приділяють діастолічному тиску. Високий кров’яний тиск шкідливий не лише для вашого серця та кровоносних судин, але й для маляти. Якщо ваш тиск занадто високий, це може бути небезпечним для вас і дитини, то ж лікар має бути дуже уважним.

Важливо про вагітність

  • Так як ваш живіт невпинно росте, ви вже можете не влізти під ремінь безпеки в машині. Будь-ласка, не зважайте! Налаштуйте сидіння якнайзручніше, а ремені пустіть понад грудьми і попід животом. Амніотична рідина, амніотичний міхур, матка, шийка, живіт та слизова оболонка захищають вашого малюка, але ви маєте залишитися неушкодженою у разі чого.

  • Якщо у вас запаморочення чи відчуваєте, що вам треба вийти, сядьте на землю чи тротуар, нахиліть голову так, щоб ваш ніс торкався колін. Тоді кров приливає до голови. Також добре допомагає відкрите вікно чи свіже повітря. Ще допомагає багато рухатись. Тоді ваші м’язи штовхають кров до мозку. Як завжди, скажіть лікарю, якщо маєте питання чи скарження на запаморочення.

    Вагітна мама

    Дивитися в дзеркало захоплює все більше й більше. Цікаво кожного місяця фотографуватися і дивитися на різницю. Ваша дитина вже достатньо життєздатна, а більшість вагітних жінок почуваються краще і більш красивими, ніж завше.

    Обіймання замість сексу це прикольно; так як ви майбутня мама, вам більше схочеться трошки подуріти, пообійматися, ніж самого сексу.

    Вагітність вимагає пристосовувати ваше сексуальне життя, от і все. З іншого боку, зараз ви можете почуватися спокійно, бо коли дитина народиться, спокою вже не буде.
    У вас може бути секс, за винятком:

  • Якщо мембрани розірвані; тоді є велика вірогідність підчепити інфекцію;

  • При кровотечах;

  • При передлежанні плаценти, ваш лікар має порадити вам, як безпечно займатися сексом.

  • Протягом вагітності рівень pH вагіни змінюється. Вона стає більш чутливою і збільшується ризик бактеріальних та грибкових інфекцій. Зудіння в проміжжі - це жахливо. Завжди консультуйтеся з лікарем або підіть до гінеколога. Секс – це завжди дуже чутлива тема розмови, а особливо зараз. Якщо між вами проблеми, поговоріть про це в спокійний час. Звичайно, секс дуже важливий, але ви двоє вже достатньо дорослі й розумні, щоб знайти рішення. Ви можете пестити одне одного по-різному, і це безпосередньо не пов’язано з сексом у ліжку.

    Дуже приємно готуватися до народження дитини разом. Також цікаво розмовляти з друзями, які вже мають дитину. Ви можете навчитися на їх помилках. Крім того, вам можуть повіддавати чи продати дешевше дитячі речі, які зараз коштують немало. Ви побачите, як змінюється коло ваших друзів, так як незабаром ви станете справжнім сім’янином. Одна чудова річ з приводу дитини: ви пізнаєте багато нових і вражаючих речей. Емоцій, на які ви не чекали, але які зроблять ваше життя прекраснішим.

    Братик/Сестричка

    Канікули були дуже класними, було багато дітей, з ким гратися. Ви кожен день ходили з татом купатися, так що мама собі могла спокійно читати і байдикувати. Вона зараз дуже зайнята з горищем. У кожного з вас буде своє містечко на горищі. Там насправді прикольно. Ви обираєте шпалери й нові ліжечка. «Усе має бути в свіжіших кольорах», - каже мама. Одна сторона буде рожевою для Ніни, а в Ліни буде більше пурпурового. Кімната одного з вас стане кімнатою маляти. Ви обираєте для неї блакитні штори та шпалери, бо впевнені, що буде хлопчик. А мама з татом не впевнені, то ж вони хочуть щось на зразок жовтого, зеленого чи пурпурового. Усім подобається нова обстановка. Добре, що вам не довелося переїжджати!

    Дитина вже достатньо велика. Вона сидить в якомусь карманчику в маминому животі, так має бути. Ти дівчинка? Чи в ти маєш такий самий карманчик? А що в ньому? Ти хочеш спитати про це маму.

    Але маля добре захищене. Воно також плаває цілий день, але в своїй водичці. Чи воно таке ж поморщене як ви, коли задовго пролежите в ванній? І це не правда, що воно пісяє туди, де плаває, ти ж у ванну не пісяєш. Але мама каже, що постійно змінює ту водичку, от чому вона має так багато пісяти. Мама читає вам книжки про те, як воно т- мати дитину і як усе розвивається в неї в животі, і це дуже цікаво.
    Дитинка споживає їжу з маминого кишечника. Усе, що мама їсть, йде до дитини. Може тому вона так багато їсть, тепер ви розумієте. Але все одно вона весела і багато з вами грається. «Поки що ми можемо собі це дозволити, а коли народиться дитина, стане важче», - каже мама. Вона також каже, що завжди любитиме вас, що б не сталося, і коли народиться маля, її любові стане на всіх, але ви не дуже в це вірите. Ви сподіваєтеся, що маля ще довго там сидітиме, але знаєте, що воно неминуче з’явиться. Хто ж це буде: братик чи сестричка?

    * підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

    Попередній тиждень Наступний тиждень


    (За матеріалами 3D Pegnancy)
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас

    Схожі статті

    |

    Як підготувати малюка до появи другої дитини

    Поповнення у сім'ї – це завжди радість. Хіба що, окрім тих моментів, коли старші братики та сестри починають ревнувати маму до малюка. В останні роки ваша дитина була центром вашого світу, а тепер всю цю увагу і все це кохання їй доведеться ділити з малюком. Так, вам доведеться почати приділяти старшій дитині менше часу та уваги, але не варто через це панікувати.

    Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

    Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.

    6 причин полюбити свою літню вагітність

    Нестерпна спека, скажена пітливість і постійно набряклі щиколотки – мало хто здатний насолоджуватися своєю вагітністю влітку. Тим не менш, очікування малюка – це вже величезна радість, і якщо зосередитися на хорошому, можна помітити чимало переваг саме літньої вагітності. За що її любити? – Подумайте самі…

    Як навчитися отримувати задоволення від виснажливої ролі батьків (частина 1)

    Коли ми дивимося на рекламні ролики підгузків (і, можливо, на якусь «зразкову» маму на ігровому майданчику), складається враження, що батьківство – це найблаженніший досвід і єдине справжнє щастя, яке може статися з нами. Наче воно наповнене дитячими посмішками, перемогами у шкільних конкурсах та прекрасними новими досягненнями, якими малюк просто тішить регулярно.