Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: двадцять шостий тиждень вагітності

Двадцять шостий тиждень вагітності: дитина
 

Дитина

Ваша дитина росте й росте: вона вже виросла до 33 см в довжину і важить 720 грамів. Тепер вона може відрізнити світло і тінь. Маля штовхається все сильніше і бере звичку робити це, коли ви хочете відпочити чи поспати. З іншої сторони, це добре, що воно не дає вам забути про свою присутність. Це означає, що з ним все нормально. Ви вже можете мірятися животами з іншими вагітними, якщо маєте нагоду, наприклад, в басейні чи в класі для вагітних :).

Звісно, що розмір живота нічого не говорить про розмір дитини всередині нього. Дитина, яка знаходиться більш спереду може бути меншою від тої дитини, яка лежить ближче до спини чи поперек матки. Високі жінки можуть мати невеличкий животик з крупною дитиною. Навіть набрана вами вага нічого не говорить про розмір дитини. Насправді, не має значення, скільки кілограмів ви набрали. У середньому за період вагітності жінка набирає біля 15 кг (розраховано, враховуючи і жінок, які лише втрачають вагу і які набирають близько 45 кг). Ці кілограми йдуть не лише в живіт.
Вони розподіляються приблизно на:

  • дитина – 3400 кг;

  • плацента і мембрани – 650 грамів;

  • амніотична рідина – 800 грамів;

  • матка – 1 кг;

  • додаткова кров – 1 кг 250 грамів;

  • груди – 500 грамів;

  • додаткові жирові тканини – 2 кг 400 грамів;

  • додаткова рідина – 2 кг.

    Вагітна мама

    Цей другий триместр – найкращий з усього періоду вагітності. Хоча звичні симптоми іноді з’являтимуться, також можуть виникнути нові. Наприклад, варикозне розширення вен. Причиною його появи є роздуті кровоносні судини і сильний тиск на м’язи ніг. Варикозне розширення проявляється відчуттям набряклості і «гудіння» в ногах. Воно необов’язково може з’явитися, але простежте, щоб ви в міру сиділи і ходили. Якщо варикоз з’явився і довго не проходить, чи став для вас проблемою, зверніться до лікаря.

    Деякі матусі відчувають гострий біль у ногах, особливо вночі після тяжкого робочого дня. Не соромтеся розбудити свого чоловіка і попросити зараз зробити вам масаж. Деякі жінки помітили, що якщо робити декілька перерв на день для розтяжки, додати до свого раціону магнію і кальцію і регулярно обстежуватися в лікаря, то можна попередити виникнення спазмів у м’язах ніг.

    Якщо стояти надто довго, у вас може з’явитися набряк у ступнях, щиколотках та руках. Ви ж накопичуєте рідину. Півгодини чи 45 хвилин – це нормально для вагітної жінки. Якщо у вашому організмі утримується забагато рідини, це може призвести до болю навколо суглобів. Лежати на лівому боці з припіднятими ногами, парити ноги в розчині «Англійської солі» або їсти огірки та кавуни – це допомога при такій проблемі. І познімайте кільця з пальців.
    Печія також дуже розповсюджений симптом протягом другої половини вагітності. Печія в шлунку чи стравоході не означає, що у вас нездоровий шлунок. Це просто набридливий біль, який походить від шлунку і який ви відчуваєте десь глибоко на задній стінці горла. Круговий м’яз зверху шлунку слабшає від прогестерону. Стравохід не замкнений так щільно, як звичайно, і коли ви нахиляєтеся чи перевертаєтеся в ліжку вночі, кислота виходить. Деякі жінки кажуть, що якщо їсти меншими порціями та уникати їжі з підвищеною кислотністю, це допоможе зменшити печію. Якщо вас турбує печія, особливо по ночах, спробуйте спати на правому боці, принаймні так менше тиску на шлунок. Чи спробуйте підняти голову вище. Ви маєте добре спати! Є дуже багато ліків від печії, які вам можуть порадити знайомі матусі чи лікар.

    Незважаючи на всі можливі проблеми, ви все ж таки позитивно налаштовані відносно дитини, що росте в середині вас. Ростіть свій животик, розмовляйте з дитиною і знайте, що все це - тимчасово і маля в тому не винне.

    Важливо про вагітність

  • Якщо ви потерпаєте від набряклості стоп, щиколоток, рук та лиця, а особливо, якщо в поєднанні з головним болем чи запамороченнями, це може означати, що у вас підвищений тиск. Це може загрожувати вагітності. Якщо ви маєте ці симптоми, проконсультуйтеся з лікарем негайно. Він має перевірити вашу сечу на наявність білків.

    * підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

    Попередній тиждень Наступний тиждень


    (За матеріалами 3D Pegnancy)
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас

    Схожі статті

    |

    Як підготувати малюка до появи другої дитини

    Поповнення у сім'ї – це завжди радість. Хіба що, окрім тих моментів, коли старші братики та сестри починають ревнувати маму до малюка. В останні роки ваша дитина була центром вашого світу, а тепер всю цю увагу і все це кохання їй доведеться ділити з малюком. Так, вам доведеться почати приділяти старшій дитині менше часу та уваги, але не варто через це панікувати.

    Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

    Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.

    6 причин полюбити свою літню вагітність

    Нестерпна спека, скажена пітливість і постійно набряклі щиколотки – мало хто здатний насолоджуватися своєю вагітністю влітку. Тим не менш, очікування малюка – це вже величезна радість, і якщо зосередитися на хорошому, можна помітити чимало переваг саме літньої вагітності. За що її любити? – Подумайте самі…

    Як навчитися отримувати задоволення від виснажливої ролі батьків (частина 1)

    Коли ми дивимося на рекламні ролики підгузків (і, можливо, на якусь «зразкову» маму на ігровому майданчику), складається враження, що батьківство – це найблаженніший досвід і єдине справжнє щастя, яке може статися з нами. Наче воно наповнене дитячими посмішками, перемогами у шкільних конкурсах та прекрасними новими досягненнями, якими малюк просто тішить регулярно.