Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому плаче малюк? 5 найпоширеніших причин

Чому плаче малюк? 5 найпоширеніших причин
 

Усі новонароджені плачуть: це єдиний доступний малюкові спосіб привернути до себе увагу або покликати на допомогу, — адже самотужки вирішити свої проблеми дитина ще не може. Про що ж малюки плачуть найчастіше?

Причина №1 — дитина хоче їсти

Найбільш частою причиною дитячого плачу є голод (втім, це не дивно, адже шлунок новонародженого дуже малий, а значить, їсти він повинен часто). Запропонуйте малюкові груди або пляшечку з молоком: як тільки до дитини прийде відчуття ситості, вона заспокоїться.

Однак цей спосіб буде дієвим лише в тому разі, якщо причина плачу дитини визначена вірно. Малюк продовжує плакати і після «трапези»? Тоді, швидше за все, тут справа в чомусь іншому.

Причина №2 — малюкові жарко

Малюки плачуть, коли відчувають дискомфорт, викликаний спекою або холодом. Треба сказати, що немовлята рідко мерзнуть: часто турботливі батьки закутують їх у безліч одежинок. Але іноді вони можуть і перестаратися, забувши про те, що на дитину потрібно одягати лише на один шар більше одягу, ніж на себе.

Як же дізнатися, чи не жарко малюкові? Перевірити це можна, торкнувшись його носика тильною стороною кисті руки: якщо він гарячий, Ваші припущення вірні. Вирішити проблему можна, переодягши малюка в сухий, не такий теплий одяг. І пам'ятайте: не потрібно укладати в ліжечко дитину, «запаковану» в теплий конверт або ватяну ковдру — краще вкрити ії кількома байковими пелюшками, щоб при необхідності зайві можна було прибрати.

Причина №3 — не хочеться спати

Розпорядок дня немовлят не відрізняється особливою різноманітністю: найчастіше вони їдять або сплять. Якщо малюк пхикає, тре ручками очі і позіхає, він явно хоче спати.

Але буває і навпаки: мама намагається вкласти дитину спати, а вона плаче і енергійно перебирає ніжками, намагаючись скинути пелюшки. Це означає, що малюкові ще просто рано спати!

Що робити в такій ситуації? Приділіть малюкові увагу: зробіть зарядку для новонароджених або, якщо дозволяє погода, вийдіть з дитиною на прогулянку. Свіже повітря і сонце позитивно вплине на настрій малюка, він заспокоїться, а незабаром засне.

Причина №4 — прийшов час замінити підгузник

Раніше мамам потрібно було прати пелюшки по двадцять разів на день. У наш час, завдяки існуванню підгузників, доглядати за малюками набагато простіше. Однак мокрі підгузники або такі, що сильно збільшилися в об’ємі, можуть викликати у малюка неприємні відчуття — дратувати його ніжну шкіру або заважати зайняти зручне положення в ліжечку. Тож як же часто потрібно міняти підгузник?

«Бажано міняти підгузник кожні 3-4 години, каже лікар, експерт ТМ Helen Harper Наталія Гейко. — Малюк може перебувати в підгузку і до 5-6 годин, але за умови, що використовуваний підгузник — якісний, відмінно поглинає вологу і ніжно захищає шкіру дитини. Всіма цими якостями володіють дитячі підгузники Helen Harper Soft & Dry».

Обов'язково простежте, щоб підгузок не був застебнутий занадто туго — це також може викликати у малюка дискомфорт.

Причина №5 — у немовляти щось болить

Болі в животику є ще однією часто поширеною причиною дитячого плачу, причому плачу особливо верескливого і гучного. Крім сліз, напади кольок супроводжуються і іншими симптомами: малюк підтягує ніжки до животика, морщить лобик.

У цьому випадку мамі потрібно переглянути свою дієту: газоутворення у малюка можуть викликати багато продуктів з її раціону. Полегшить страждання дитині використання газовідвідної трубочки і тепла грілка на животик. Крім того, при кишкових кольках малюкам завжди дають кріпну воду або спеціальні лікарські препарати.

Прорізування зубів також може стати причиною дитячого плачу. У цьому випадку зняти біль можна, злегка масажуючи ясна малюка пальцем або холодною чайною ложечкою, а також втираючи в них охолоджуючий гель. Якщо ж у плачі дитини явно чути біль і страждання, але Ви переконалися, що вони не пов'язані ні з кишковими кольками, ні з прорізуванням зубів, то кращим рішенням буде звернутися до лікаря.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас