Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: двадцять восьмий тиждень вагітності

Дитина: двадцять восьмий тиждень вагітності
 

Дитина

Дитина досягла цієї магічної відмітки - 28 тиждень. Вона вже має цілком правильні пропорції тулуба і голови, і якщо народиться зараз, то буде повністю розвинена, за винятком підшкірного жиру, за допомогою якого дитина не замерзає «ззовні». Це не означає, що всі її органи працюють достатньо добре. І для маляти дуже страшно вийти з цього теплесенького місцечка і опинитися в інкубаторі. Воно все ще дуже маленьке: завдовжки 35 см і важить 900 грамів. Так що краще, щоб воно лишалося ще в вашому животику.

Скелет дитини змінюється. Хрящі повільно перетворюються на тверді кістки. Цей процес продовжується, поки вона не народиться. Кістки черепа залишаються найм´якішими, щоб череп міг достатньо стискатися, коли дитина народжуватиметься.

Ваше маля стає все індивідуальнішим і особливішим. Якщо це ваша друга чи третя дитина, ви можете відчувати різницю між цією та попередніми вагітностями. Цей, мабуть буде дуже зайнятим, бо попереднє маля сиділо в животі тихесенько. Кожна вагітність і кожна дитина є унікальною.

Спитайте в лікаря, у якій позі в середині знаходиться ваше маля. Це допоможе вам здогадатися, якими частинами тіла і в які місця воно вас штовхає. А також ви зрозумієте, в якій області живота краще слухати його серцебиття. Адже 96% малят приймають зручну для пологів позу (головою вниз) аж коли в мами з´являються потуги.

Мати

Так як ваш живіт стає все тяжчим, у вас можуть з´явитися дивні болі чи щипаючі відчуття в паху. Що це може бути?Спочатку стає страшно, коли починає щипати внизу живота. Це ж не можуть бути потуги? Впродовж першої вагітності важко знати, що на тебе чекає. Усі відчуття нові - «як відчуваються потуги»? Ви просто вирішуєте зачекати. Якщо сьогодні більше не повторювалось, то заспокоюєтесь; це не потуги. Але потім відчуваєте це знову. Біль проходить швидко, та все ж…

Те, що ви відчуваєте - це біль у зв´язках. Уявіть, як матка зв´язана з тазом зв´язками. Зв´язки чіпляються до ослаблих тазових м´язів і підтримують матку, щоб вона не опускалася. Звичайно, вони тримають матку розміром з грушу, а тепер їм доводиться тримати сумку з досить важким гарбузом. Наприкінці вагітності, сумка матиме 40 см і 5 - 5,5 кг ваги (з дитиною, плацентою, амніотичною рідиною в середині).

Зв´язки матки витримують сильні навантаження. Якщо ви відпочиваєте, то можете й не помітити, але якщо трошки перенапружитеся у вправах, будете мити вікна чи просто гуляти задовго, можуть з´явитися неприємні відчуття. Щоб боротися з цим, спробуйте не так сильно навантажуватися, робити вправи для тазу, нахили та розтяжку з йоги. Це зовсім безпечно. Багато вагітних жінок мають труднощі в той період, коли дитина зростає найшвидше. Зв´язки не можуть справитися з таким навантаженням. Зі скороченнями та схватками ви нічого не вдієте. Ви не маєте перейматися через дискомфорт, адже він швидко проходить. Біль у зв´язках з´являється в основному в перші три місяці і наприкінці вагітності. Як завжди, скажіть лікарю, якщо маєте серйозні жалоби.

Важливо про вагітність

  • Якщо підтримувати живіт під час чхання, це не лише приємно, а й допоможе запобігти проблеми зі стримуванням сечі;

  • Якщо біль у зв´язках не дає вам спокою, просто розслабтеся. Не рухайтесь багато і не гуляйте так довго. Присідайте і давайте трошки навантаження на м´язи ніг. Можете піднімати легкі предмети з підлоги ногами, тоді присідання не знадобиться.

  • Коли з´являється біль у зв´язках, приміть теплу розслаблюючу ванну. Також можете прикласти до місця, де болить, пляшку з теплою водою, це теж допомагає. Деяким жінкам значно легшає від масажу для вагітних.

  • Якщо ваша дитинка штовхає вас в одне й те саме місце, і це місце вже болить, спробуйте м´яко натиснути на іншу точку живота.

    Братик/Сестричка

    У мами болить спина і вона вже не може так легко нахилятися. Це означає, що ви маєте допомагати їй у всьому. Завдяки цьому ви почуваєтеся трошки дорослішими, але й злегка хвилюєтеся - тепер вам завше доведеться робити більше рутини? Татко також вдома. Ви маєте тихо себе поводити, щоб мама могла добре відпочити. Ви думаєте, що це недобре - те, що маля робить з мамою. Та, може, воно нічого й не робить, а спина болить не від того.

    У той же час горище вже майже готове. Добре, бо вам вже набридло все те лахміття, що валяється по хаті. Тато сказав, що з наступного тижня ви вже спатимете в новеньких кімнатах. Класно!

    А ще мама з татом зробили на комп´ютері книжечку з тих малюнків дитини, що ви намалювали.

    * підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

    Попередній тиждень Наступний тиждень


    (За матеріалами 3D Pegnancy)
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас

    Схожі статті

    |

    Корисні вправи для вагітних

    Пологи поки що тільки в перспективі, але всі триместри вагітності, кожен по-своєму, вимагають від жіночого організму критичної напруги. При тому, що майбутня мама дуже бережеться і уникає додаткових навантажень, тим більше, якщо вагітність протікає не зовсім гладко, це новий стан жіночого організму зовсім не є хворобою.

    20 Дивовижних фактів про вагітність

    У період очікування малюка існує багато цікавих фактів, пропонуємо вам ознайомитися з найцікавішими з них.

    Пора готуватися до першої зустрічі зі школою

    До 1 вересня, здавалося б, ще далеко. Але багато батьків уже зараз починають готувати своє чадо до вступу в перший клас. Підкріплює таке прагнення негласну думку про те, що чим більше знань у дитини, тим краще. У свою чергу, школи активно підтримують це прагнення батьків. Вони просто відмовляються брати дітей, які не вміють добре читати, писати і рахувати.

    «Вагітність» чоловіка

    Вагітною жінка одна не буває, якщо вона живе з близькою людиною. Зазвичай завжди «вагітні» обидва партнери. Як це може бути? Усім відомо, що в людей, що живуть разом, які близькі одне одному, навіть думки сходяться, вони стають схожими ззовні, повторюються симптоми хвороби в обох, якщо хворіє один (не про інфекційні хвороби).