Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: тридцять перший тиждень

31 тиждень вагітності: дитина
 

Дитина

Цього тижня ваше маля вже досягло росту біля 40 см і важить біля 1,5 кг. Воно вже достатньо велике, але ще не до кінця розвинене. Система регулювання температури також не до кінця розвинена, так що воно не може само забезпечувати себе теплом. Більш того, в дитини ще не побудований імунітет, то ж якщо вона народиться зараз, то буде дуже чутливою до інфекцій.

Якщо маля важить багато як для 31 тижня, це означає, що ви можете мати гестаційний діабет.

Якщо ваш лікар стурбований надлишковою вагою вашої дитини, він може запропонувати перевірити вашу кров на рівень цукру. Якщо ви боїтеся, спитайтеся про все, що вас турбує і пересвідчитеся, що маєте правильну інформацію про ці аналізи. Ви хочете отримати найточніші і найдетальніші результати. Якщо ви дійсно маєте гестаційний діабет (який стається у 2-3% з усіх вагітних жінок), то дієтолог допоможе вам контролювати стан свого організму. Деякі вагітні жінки через деякий час повторюють аналіз, щоб подивитися, як діє дієта. Якщо дієта не допомагає врегулювати рівень цукру в крові, ваш лікар має прописати вам медикаменти, які треба буде приймати протягом вагітності. Якщо діабет у вас спадковий, ваш лікар має слідкувати за вашим рівнем цукру у крові після того, як дитина народиться. Але в основному це все зникає після народження.

Гестаційний діабет призводить до негативних наслідків і для маляти, і для матері, тому що дитина набирає вагу завдяки надлишковому цукру в вашій крові і її плечі можуть бути ширшими, ніж очікується. Завдяки ширшим плечам дитині буде важче пройти крізь таз. Кваліфікована акушерка чи лікар має знати техніку і пози, щоб відкрити ваш таз під час пологів, щоб дитина легше народилася. Але такі круглощокі малята при народженні можуть мати понижений рівень цукру в крові.

Так як в вашому животі стає все тісніше, ваше маля вже не може так вільно рухатись, як до цього часу. Його поштовхи вже досить сильні, так що іноді ви навіть можете спіймати його ніжку. Але іноді може бути таке, що вам треба буде довго чекати, щоб воно хоч щось висунуло. Контактувати з дитиною – це весела і корисна гра.

Ще кілька тижнів ваша дитина буде зайнятою. Потім її маленька голова опуститься вниз до тазу і так вже і залишиться. Добре те, що тиск в животі зменшиться, так що ви не відчуватимете такої сильної печії, як раніше. Але в кишечнику тиск збільшиться, то ж ви ходитимете до туалету ще частіше.

Вагітна мама

Остання стадія вашої вагітності наближується. Це значить, що ви зараз дуже зайняті на роботі. Адже ви хочете, щоб там все було у порядку, коли підете у декрет.

Деякі родини витрачають багато часу та енергії на дитячу кімнату. Якщо ви вирішуєте прикрасити кімнатку, то маєте шукати екологічно чисті фарби, меблі і килим. І нехай чоловік переносить тяжкі речі. Прикрашати кімнату для маляти, шукати для нього речі та іграшки, все це дуже цікаво для будь-якої родини.

Якщо ви маєте дітей, то вони можуть допомогти вам з домашньою рутиною. Якщо вони замалі для цього, то можливо їх можна залишити в друзів, тоді ви матимете достатньо часу, щоб поповнювати свою енергію. Вони розуміють, що мама зараз дуже стомлена і що в її животику зараз маля. Просто коли діти поснуть, дайте собі відпочити.

• Ви зайняті роботою, незакінченими домашніми справами та втручанням інших і вам все важче і важче розслабитися. Не бійтеся попросити про допомогу чи лишити вас в спокої. Ви самі знаєте, що краще для вас і вашого тіла. Протягом цього періоду дуже важливо розмовляти з чоловіком про те, що вас турбує, і він допоможе вам вирішити проблеми. Дитина, все ж таки, від вас обох…

Майбутній тато

Ці два останні місяці вагітності найважчі для вас і дружини. Все має бути готове! Це спільна справа, яка впаде й на ваші плечі, особливо в останні кілька тижнів. Ваша дружина зайнята налагодженням всіх поточних справ, щоб спокійно піти у декрет, дитяча кімната має бути готова, і ще треба дещо туди доставити. Це дійсно дуже важкий перехід: від того, що ви не мали дітей, а тепер матимете одного. Все зміниться, але ви не можете знати, що саме станеться. Можна скласти список того, що ще маєте зробити і головних завдань. Також, робіть разом все, що стосується дитини. Якщо у вашій родині вже є діти, то це чудова нагода приділити їм більше уваги, так як ваша дружина дуже зайнята. Готуйтеся до народження дитини з вашими дітьми, купуйте іграшки разом, нехай вони щось намалюють чи зроблять для маляти. Якщо можете, то навчіть їх вдягатися і розчісуватися самостійно, вони почуватимуться відповідальнішими. Чи візьміть на себе одне з маминих завдань, наприклад вкладайте їх спати замість неї. Поясніть дітям, як важливо це буде для мами, якщо вони допомагатимуть їй міняти пелюшки чи доглядатимуть за дитиною, поки вона матиме відійти. І що вони завжди залишатимуться маминими і татковими улюбленими і найдорожчими діточками. Нова дитина цього не змінить.

Братик/Сестричка

«Сьогодні ми всі йдемо до дитячого магазину», - каже тато вранці,- «і там ви зможете вибрати дещо для маляти!». Це було кльово. Це був великий магазин із самими різноманітними іграшками і дитячими речами. Одяг, коляски, фломастери, ліжечка, і тонни іграшок! Татко каже, що від вас також лишилося багато іграшок і речей, але в кімнаті має бути більше всього.

Татко поклеїв шпалери, і ясла вже готові. Це тому, що дитина вже закінчує рости. І ви знаєте, як приблизно вона виглядає, бо нещодавно ходили на УЗД і все бачили. Це дійсно вражає. Маля не спало і штовхало маму в живіт. Вона через це не хвилювалася, і сказала, що це не боляче. Ще пару місяців і воно буде готове народитися. Ви вже стали звикати до маленького.

А зараз ви можете вибрати щось для маляти. Що це буде? Твоїй сестричці подобається все, але більш за все їй сподобалася рожева лялька. Тут такий великий вибір, що вона хоче і щось для себе. Батько погоджується і вона обирає м’якенького ведмедика. А татко тим часом купляє симпатичний одяг і шкарпетки. Ще вони купляють лампу і плакат з ведмедиком для дитячої. Вдома ви все це розпаковуєте, і якщо мама лягає спати, то батько з вами пограється.

* підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

Попередній тиждень Наступний тиждень


(За матеріалами 3D Pegnancy)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як підготувати малюка до появи другої дитини

Поповнення у сім'ї – це завжди радість. Хіба що, окрім тих моментів, коли старші братики та сестри починають ревнувати маму до малюка. В останні роки ваша дитина була центром вашого світу, а тепер всю цю увагу і все це кохання їй доведеться ділити з малюком. Так, вам доведеться почати приділяти старшій дитині менше часу та уваги, але не варто через це панікувати.

Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.

6 причин полюбити свою літню вагітність

Нестерпна спека, скажена пітливість і постійно набряклі щиколотки – мало хто здатний насолоджуватися своєю вагітністю влітку. Тим не менш, очікування малюка – це вже величезна радість, і якщо зосередитися на хорошому, можна помітити чимало переваг саме літньої вагітності. За що її любити? – Подумайте самі…

Як навчитися отримувати задоволення від виснажливої ролі батьків (частина 1)

Коли ми дивимося на рекламні ролики підгузків (і, можливо, на якусь «зразкову» маму на ігровому майданчику), складається враження, що батьківство – це найблаженніший досвід і єдине справжнє щастя, яке може статися з нами. Наче воно наповнене дитячими посмішками, перемогами у шкільних конкурсах та прекрасними новими досягненнями, якими малюк просто тішить регулярно.