Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: двадцятий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: двадцятий тиждень
 

Дитина

Ваша дитина продовжує ставати все більш і більш активною з кожним тижнем. На цьому тижні ви можете помітити, наскільки скоординованими стають рухи малюка.



Протягом першого року життя дітки отримують величезну кількість інформації, і гра – найкращий спосіб допомогти своєму малюкові дізнатися більше про навколишній світ. Навіть якщо гра полягає в тому, щоб скидати предмети зі свого стільчика для годування, які ви повинні піднімати, будьте терплячі – це його спосіб вивчати світ навколо, розвивати моторику і когнітивні навички.

Далі ми запропонуємо вам кілька ідей для розвитку та навчання вашого малюка. І вони будуть набагато більш захоплюючими, ніж просто збирати іграшки, скинуті дитиною.

Текстура

У вашому будинку є безліч предметів, які допоможуть малюкові вивчити текстури. Наприклад, коробочка з предметами з різних матеріалів – цікавий і веселий спосіб пограти з дитиною. Також підійдуть обрізки різних тканин – дайте малюкові спочатку вельвет, потім шовк, оксамит, бавовну, махру і т.д. Поясніть, що означає м'який, пухнастий, гладкий... Даючи кожен з обрізків (предметів з коробочки), залиште його ненадовго в руках дитини, щоб вона встигла пограти, і в цей час описуйте тактильні відчуття.

Зір

Також ви можете використовувати безліч домашніх предметів для стимуляції і розвитку зору малюка. Особливо дітки люблять дзеркала. Спочатку ваш малюк може подумати, що бачить іншу дитину, і ви напевно побачите, як він махає і посміхається відображенню. Але дуже скоро він зрозуміє, що це – його власне відображення.

Ще одна кумедна гра! На відстані 10-15 см перед обличчям дитини тримайте дві однакові картинки. Ці зображення повинні бути досить простими (без величезної кількості предметів або кольорів), але одна з головних (добре помітних) деталей на одній з картинок має бути відсутня. Наприклад, якщо це малюнок будинку, то на одній з картинок може бути велике сонце у верхньому куті, а на іншій його немає. Навіть така маленька дитина буде крутити головою вправо-вліво, щоб визначити різницю, знайти відсутню деталь. Ця проста гра закладе основу для успішного вивчення літер і навчання читанню в майбутньому.

Мова

Використовуйте кожну можливість допомагати дитині вивчати навколишній світ. Рахуйте предмети в кімнаті, перераховуйте їх, називайте кожен предмет одягу перш, ніж одягти його на дитину і т.д. Разом читайте книги і не зліться, коли малюк хоче слухати одну й ту ж казку знову і знову. Це тільки початок розвитку його смакових переваг та індивідуальності.

Мама

Придбайте журнал або нову книгу і прочитайте. Як знайти на це час? Адже навіть коли дитина спить, у вас є купа інших справ. Але не варто заганяти себе, приділіть півгодинки часу на читання того, що вам цікаво – за цей час ви прекрасно відпочинете. Намагайтеся знаходити можливість відпочивати за читанням, коли тато грає з дитиною або якщо купає її, не соромтеся відпочивати!

Розвиток дитини

Коли ваш малюк тренується сидіти, принесіть йому кілька іграшок. Це мають бути прості іграшки, які легко схопити і які викликають у дитини інтерес. Брязкальця, погризушки і дзеркала стануть ідеальним варіантом. Дайте іграшку малюкові, нехай він її потримає, потрясе, кине і зробить все, що захоче. Коли він кине іграшку або втратить до неї інтерес, запропонуйте іншу.

Зверніть увагу на те, як дитина концентрується на хапанні, як бере іграшку з вашої руки або перекладає з однієї руки в іншу. Ці навички дрібної моторики будуть корисні, коли вона вчитиметься самостійно їсти, тримати олівець, збирати конструктор і т.д.

Поради

Нова перспектива: вчимося сидіти

Ваш малюк вже може демонструвати деякі навички сидіння. Якщо ви хочете допомогти йому в цьому непростому занятті і зміцнити необхідні для рівного сидіння м'язи, спробуйте наступні способи зробити це.

Спробуйте сісти на підлогу, поклавши ноги буквою V, посадіть дитину біля основи стегон. Ваші ноги будуть підтримувати малюка з усіх боків, а ваш живіт і груди забезпечать підтримку його спині і шиї. У такій позі ви можете, наприклад, читати книги. Ще одна альтернатива – використовувати крісло для годування або кілька подушок, щоб забезпечити дитині підтримку, поки вона тренує свою рівновагу. В цьому випадку ви зможете сидіти навпроти малюка і грати з ним.

Також ви можете потренувати дитину сидіти посередині ліжка – на ній м'яко падати, а легкий прогин матрацу під її вагою забезпечить додаткову стійкість. Тільки пам'ятайте: ніколи не залишайте малюка одного на ліжку або інший вищій поверхні, навіть на хвилинку!

Якщо ж ваш малюк виявляє ознаки невдоволення чи дискомфорту, коли вчиться сидіти, не змушуйте його. Кожна дитина робить свої досягнення в різний час. Навіть близнюки можуть навчатися одним і тим же речам з різницею у тижні. А якщо ви серйозно стурбовані якимось аспектом розвитку малюка, поговоріть про це зі своїм педіатром.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!