Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: двадцять перший тиждень

Розвиток дитини по тижнях: двадцять перший тиждень
 

Дитина

Ваша дитина стає все більш активною з кожним тижнем. А на цьому тижні вона може бути ще «говіркішою», ніж зазвичай! Так як ваш малюк все більше вчиться мові та спілкуванню, ви будете чути все більше слів, що складаються з однакових складів: «мама», «тато», «баба» і т.д.



Хоч мама, звичайно ж, мріє першим ділом почути «ма-ма», а тато може вчити малюка говорити «па-па», у вашої дитини немає ніяких причин почати говорити першими саме ці склади. Тим більше, що повторення таких однакових складів для нас звучить як слово, а для дитини – це лише спроба вимовити поєднання звуків (і це зовсім не пов'язано з тим, кого з батьків малюк любить більше). Це перші кроки крихітки з вивчення мови.

Ви могли чути, що дівчатка починають говорити раніше хлопчиків. Як правило, це правда. На певних етапах розвитку стать може мати значення. У дівчаток ділянки мозку, що відповідають за мовлення, розвиваються раніше тих, які відповідають за розуміння простору і геометрії. У хлопчиків же – навпаки.

Також ви могли чути, що дітки, які ростуть у двомовних сім'ях, довше засвоюють мову. Хоч таким дітям може знадобитися більше часу на освоєння двох мов, вони будуть говорити добре на обох, і дуже скоро наздоженуть своїх одномовних ровесників. Навіть маленькі дітки здатні «розділяти» слова різних мов, і вивчення однієї мови зовсім не заважає освоєнню другої. Через освоєння двох мов одночасно ваш малюк дійсно може почати говорити пізніше, так як він буде намагатися розпізнати і відтворити звуки двох різних мов, але в підсумку двомовні дітки раніше і простіше вчаться розуміти письмову мову, ніж одномовні.

Органічне дитяче харчування

Все більше і більше людей захоплюються органічною їжею і навіть органічним дитячим харчуванням. Чи насправді органічна їжа є кращою для вашої дитини? Чи варта вона тих грошей, які за неї просять?

Органічне харчування для малюків набагато дорожче, ніж звичайне дитяче харчування. Але якщо ви можете собі це дозволити, можливо, ви дійсно вирішите, що так буде краще для вашої дитини. Різниця в тому, що органічні продукти вирощуються без використання пестицидів. Органічне м'ясо одержують від тварин, які вирощувалися на органічній їжі, яким не давалися ні гормони, ні антибіотики. А стандарти щодо безпечного використання пестицидів в їжі засновані на сприйнятливості дорослих, а не дітей.

Звичайно, було б чудово їсти тільки органічну їжу, але це непрактично для будь-якої сім'ї і навряд чи ви зможете собі таке дозволити. Але, вибираючи харчування для малюка, постарайтеся уникати продуктів, що містять пестициди, коли це можливо. Адже мозок, імунна і травна системи у нього ще не розвинені до кінця. Крім того, з введенням прикорму маленькі дітки починають споживати в 2-4 рази більше овочів і фруктів, ніж дорослі, через що також з'їдають більше шкідливих речовин, що містяться в них. І якщо ви не знаєте, які з овочів і фруктів варто купувати в магазинах органічних продуктів, то купуйте ті, які ви не очищаєте перед вживанням (овочі і фрукти, які потрібно очистити від шкірки, є більш безпечними).

Мама

Весь цей час вам напевно хтось допомагав у догляді та вихованні дитини. Якщо ви ще не встигли подякувати цій людині, зараз – саме час зробити це.

Розвиток дитини

Щоб стимулювати розвиток мовлення у малюка, говоріть з ним на різні теми, а роботу по дому й інші повсякденні справи використовуйте для вивчення назв навколишніх предметів. Навряд чи зараз дитина буде розуміти все, що ви говорите, але їй важливо розуміти необхідність спілкування, що ви зацікавлені в спілкуванні з нею, і що розмови з нею – це один із проявів вашої любові.

Про що ви повинні говорити?

Кольори – одяг, іграшки, картинки в книгах;

Тварини – від звичних до екзотичних;

Заняття – що ви робите, що запланували на сьогодні.

Поради

Що тільки що сказав мій малюк? Етапи розвитку мовлення дитини

Солодкий звук дитячого голосу – музика для ваших вух. В один прекрасний день малюк задоволено гулить, і ви раптово чуєте «мама». Він геній? Він кличе вас? Швидше за все, слово «мама» просто промайнуло в послідовності звуків, які малюк практикувався вимовляти. І навряд чи він розуміє значення сказаного. Як показують дослідження, ці ранні звуки є тренуванням малюка – спробою вимовляти звуки, які він чує, і складати їх у слова.

Ви можете переконатися в цьому, сівши перед малюком і, ніби починаючи розмову, почати вимовляти прості поєднання звуків – баба, дада, гага... Повторіть кілька разів і ви побачите, що малюк спробує імітувати рухи вашого рота і видавати подібні звуки самостійно. Він буде уважно на вас дивитися, як ніби намагається зрозуміти, що ви хочете йому сказати.

Насправді осмислення мови до такої міри, щоб розуміти, що ви говорите, у діток починається тільки у віці дев’яти місяців. Приблизно в цьому віці ви помітите, що малюк розпізнає своє власне ім'я, реагує на ваші «так» і «ні» і т.д. А рівень володіння мовою, коли сама дитина усвідомлено використовує слова, настає у віці близько 12 місяців. Якраз десь в період свого першого дня народження вона, швидше за все, і почне називати людей та предмети, починаючи з того, що дійсно для нього важливо, включаючи «мама» і «тато».

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!