Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: двадцять другий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: двадцять другий тиждень
 

Дитина

З кожним тижнем ваш малюк все сильніше проявляє свою особистість. Він все більш явно показує, що йому подобається, а що – ні, у нього вже є улюблена іграшка і місце в будинку. Також ви могли помітити, що ваша дитина сором'язлива чи розкута, смілива чи ляклива, галаслива чи тихоня.



Більшість діток стають досить сильними і цікавими до 22 тижня, тому вам варто двічі перевірити ще раз всі заходи безпеки в своєму будинку. Незважаючи на те, що малюкові знадобиться деякий час на те, щоб встати і навчитися ходити, він уже досить сильний і спритний для того, щоб хапати дрібні предмети зі столу, підлоги та інших поверхонь, до яких може дотягнутися. Тому ще раз перевірте кожну кімнату на предмети, які можуть привести до задухи, і перевіряйте кожну кімнату перед тим, як посадити там грати дитину.

Особливо будьте уважні, коли вирушаєте з малюком в нове місце (чимало, які предмети там можуть потрапити в дитячі ручки) або коли до вас приходять гості (чимало, які предмети можуть випасти у них з кишень і сумочок, або які іграшки можуть принести з собою їхні діти).

Сон

Вам може здатися, що перші тижні, коли малюк спав майже весь час – це далекий спогад. Якщо ваша дитина перестала спати всю ніч, не переживайте, ви не самотні. Нижче ви знайдете кілька корисних порад, які допоможуть знову налагодити режим сну малюка, щоб він спав всю ніч і навчився знову засинати, не піднімаючи вас ночами.

Зведіть денний сон до мінімуму. Якщо ваша дитина прокидається вранці пізно, висипаючись після ночі, в яку недоспала, почніть піднімати її раніше, щоб ввечері вона краще засинала.

Укладайте дитину на денний сон в добре освітленому місці. Це, знову ж таки, допоможе скоротити денний сон малюка, через що він буде краще спати вночі.

Користуйтеся вечорами слінгом. Якщо ви ввечері будете носити дитину в слінгу, вам буде не тільки простіше впоратися з рутинними справами, але і дитина зможе розслабитися і заспокоїтися перед сном, після чого її простіше буде вкласти спати.

• Виходьте на прогулянку по вечорах. Сонячне світло і свіже повітря корисні всім і кожному. Вечірні ж прогулянки будуть корисні удвічі – вони допоможуть відпочити вам і трохи втомитися дитині.

Мама

Якщо ви відчуваєте серйозну нестачу сну, не бійтеся звертатися за допомогою. Якщо ви потребуєте допомоги, це не означає, що ви – погана мати, всім мамам іноді потрібна перерва! Ми впевнені, що у вас є людина, яка буде тільки рада прийти і побавити дитину, поки ви трохи відпочинете. Навіть півгодинна перерва на ванну значно поліпшить ваш настрій. Також намагайтеся відпочивати, поки відпочиває ваша дитина, користуйтеся цими хвилинами тиші і спокою.

Поради

Дитяча діарея і запор

Існує багато понять норми для дитячого «стільця», все залежить від того, чи годуєте ви дитину грудним молоком, чи сумішами, чи їсть вона тверду їжу, чи приймає ліки. І, звичайно ж, ви повинні ретельно відслідковувати будь-які відхилення «стільця» малюка від норми. Далі ми наведемо базову інформацію про дитячі діареї і запори.

Діарея у дитини

Це водянисті, рідкі, часті випорожнення. Діарея може означати все, що завгодно – від чутливості до певних продуктів харчування до вушної інфекції або реакції на антибіотики (які вбивають корисні бактерії в кишечнику). Зверніть увагу на наявність ознак зневоднення: сухий рот і очі, сухі підгузники протягом 6 годин і довше. Йогурт з живими бактеріями допоможе відновити баланс хороших бактерій в кишечнику і перемогти діарею.

Запор у дитини

Тверді, рідкі випорожнення, які проходять тяжко. Причини також можуть бути різними: від непідходящої дитячої суміші до зневоднення і різних захворювань. Щоб допомогти дитині, додайте в її раціон сливовий сік, використовуйте гліцеринові свічки або спробуйте викупати її в теплій ванній. Не давайте дитині ніяких ліків без попередньої консультації з лікарем.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!