Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Навіщо дітям читати казки вголос?

Навіщо дітям читати казки вголос?

Зниження інтересу до читання книг, на жаль, стало тенденцією сучасного життя. Але поки діти маленькі, їм корисно і необхідно читати казки вголос. Причому замість музичних видань краще вибирати друковані видання.

У чому користь читання казок на ніч?

За великим рахунком, казки можуть стати вірними маминими помічниками у вихованні. Сюжети казок допомагають малюкам дізнаватися багато нового, вчать правилам життя, допомагають позбавлятися страхів і набувати корисних якостей.

Можна виділити десять причин читати дітям казки.

1. Порядок в хаті і в голові

Читання вголос допомагає впорядкувати світ малюка. Він вчиться розуміти, що таке добро і зло, і де межа між ними. І якщо мами розуміють, що книжкове оповідання є вигадкою, то для дитини це не має значення. Для неї головне — насиченість подіями. За допомогою казок дитину можна «відірвати» від телевізора, який замість цікавості розвиває апатію і агресію.

2. Рятують від страхів

Найбільший страх як для дорослих, так і для дітей — страх смерті. Фільми жахів лише посилюють цей страх. Для дитячої психіки жанр Хоррор може стати серйозним випробуванням, так як вона остаточно не сформована. У казках же в доступній для дитини формі пояснюється тема смерті, тема страждань, і фінал завжди щасливий, що налаштовує на оптимістичний лад.

3. Гарні манери

Як відомо, хороші манери необхідно прищеплювати. Людям властиво асоціювати себе з казковими персонажами, які подають дитині приклад, що корисно робити, а чого не слід. При цьому дорослим треба мати на увазі, що діти не дуже люблять казки молодості мам і тат. Сучасним дітям більше підійдуть і сучасні казки, в яких, повірте, теж є чому повчитися.

4. Повчальні для батьків

Читати «правильні» книжки корисно не тільки дітям, а й батькам. Багато чарівних казок допомагають мамам і татам спілкуватися з дитиною та виховувати її.

5. Покращують настрій

За допомогою казки малюку можна підняти настрій у важку хвилину. Дитині легше пережити важкі моменти життя, якщо поряд з ним казка. Перший похід в садок, перший раз в школу, візит до стоматолога, переїзд в інше місто... Казка обов'язково допоможе малюкові адаптуватися в нових умовах.

6. Розвивають уяву

Корисно казки не дочитувати до кінця або серединку упустити, щоб дитина сама додумала. Це допомагає одночасно розвивати уяву і вчить висловлювати думки вголос. Дітям подобаються не стільки книги, скільки сама атмосфера читання. Адже малюкам потрібна увага, а при читанні вголос вони отримують її повною мірою.

7. Розвивають розумову діяльність

Процес читання сприяє утворенню мільйонів нейронів в мозку. Саме тому читання вголос особливо рекомендовано дітям з уповільненим розумовим розвитком. Читання допомагає збагачувати словниковий запас, правильно будувати речення. Чим раніше відбудеться знайомство дитини з книгою, тим більше вона буде любити її.

8. Допомагають справитися з капризами

Умілі педагоги за допомогою казки справляються з самими примхливими дітьми. У шкільному віці можна таким чином знаходити компроміс: прочитаєш три сторінки казки — пограєш у відеоігри. І це зовсім не шкідливо встановлювати такі ультиматуми — у дитини повинні вимальовуватися межі поведінки.

9. Допомога матерям-одиначкам

Часто діти, які ростуть без батьків, відчувають себе позбавленими чогось. Читання казок з сином або дочкою — прояв любові. Діти, які виросли без батьків, можуть стати жорстокими і жадібними. Читання казок вголос, проведений час з малюком допоможе скорегувати уявлення дитини про життя.

10. Допоможуть при гіперактивності

Психологи кажуть, що казка — ліки від усіх хвороб. Допоможе вона стримати і невгамовну енергію дитини. Так як у дітей з підвищеною активністю розсіяна увага, казка допоможе їм зосередитися, а тісний контакт з дорослими при читанні допоможе в корекції поведінки такого активного малюка.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас