Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: двадцять дев´ятий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: двадцять дев´ятий тиждень
 

Дитина

З кожним тижнем ваш малюк все сильніше прагне спілкуватися з незнайомими людьми. Ви можете помітити, що він посміхається людям, коли ви стоїте в черзі, їдете в громадському транспорті або йдете по вулиці.



Також з кожним тижнем дитина стає все сильнішою. Вона демонструє своє невдоволення, коли не може зробити те, що хоче. Але, незважаючи на те, що ви хочете зробити все, щоб допомогти дитині вгамувати її «спрагу до пригод», з цього віку рекомендується більше не давати їй ходунки.

Хоч ходунки допомагають малюкам зміцнити м'язи ніг, вони не сприяють зміцненню м'язів стегон і сідниць. Також вони не вважаються безпечними для дітей такого віку, бо вони легко перекидаються (особливо на сходах). Також дитина може використовувати ходунки як височину, на яку можна залізти, щоб дотягнутися до предметів, розташованих високо. Так, малюк (якщо не перевернеться) може дістати до гарячої поверхні газової плити або до полиці з важкими предметами, які можуть впасти на нього – в будь-якому випадку, як правило, такі пригоди закінчуються дуже неприємними травмами.

Запобіжні заходи

Зараз, коли малюк намагається досліджувати кожен куточок вашого будинку, не завадить ще раз перевірити, наскільки ваш будинок безпечний для нього:

• Приберіть всі штори і дроти із зони його досяжності;

• Оббийте гострі кути меблів (або приберіть дані меблі на деякий час);

• Перевірте всі шафки на рівні зросту дитини – в них не повинно бути небезпечних предметів і побутової хімії;

• Постарайтеся зробити так, щоб шафки на рівні зросту малюка міцно зачинялися;

• Переконайтеся, що дитина не зможе дістатися до аптечки;

• Встановіть заглушки на всі розетки.

Мама

Наймаємо няню

До цього часу ви вже могли подумати про те, щоб найняти няню для малюка. Так, в деяких сім'ях родичі із задоволенням сидять з малюком, але у багатьох молодих батьків все ж з'являється необхідність найняти няню. Якщо і ви зіткнулися з даною проблемою, найкраще розпитати знайомих батьків і найняти няню, якій вони довіряють і яку рекомендують.

Перш ніж наймати няню, проведіть невелику співбесіду, подивіться, як вона спілкується з вашою дитиною, чи подобається вона їй. Під час розмови з нянею задайте і пару таких питань, як «Що вам найбільше подобається в роботі з дітьми?», «Чи є у вас рекомендації, документи про відповідну освіту, досвід роботи і т.д.?». Таким чином, ви отримаєте максимально повну інформацію і про характер людини, і про її професіоналізм.

Вибравши і найнявши няню, попросіть її посидіти з малюком годину-дві, поки будете вдома робити прибирання, готувати їсти чи займатися іншими справами. У цьому випадку, якщо з'являться питання, ви зможете відразу ж їх обговорити, а також побачите, чи подобається дитині проводити час з цією нянею. Якщо ж вам потрібно покинути будинок, поки няня сидить з дитиною, залиште всі номери телефонів, куди дзвонити в екстреному випадку, а також не соромтеся дзвонити і запитувати, як йдуть справи, якщо вам так хочеться.

Розвиток дитини

Гра Пікабу (коли обличчя закривають руками від малюка, а потім відкривають) вже давно знайома вашій дитині. Але тепер їй буде грати в неї удвічі цікаво, адже вона може з вами взаємодіяти. Акуратно покладіть на голову малюка ганчірочку і дайте йому зняти її, потім покажіть величезне здивування, коли побачите його обличчя. Посмішки та дитячий сміх вам забезпечені! Або ж ви можете покрити свою голову, надавши дитині можливість зробити велике відкриття.

Поради

Боремося з тоннами брудної білизни

Поєднання нововведеного прикорму і нової активності малюка, звичайно ж, додасть вам прання. Що ж можна з цим зробити?

Не дайте плямам шансу. Якщо ви, наприклад, годуєте дитину вдома, чому б не зняти піжаму і залишити її в одному підгузнику? Після їжі витріть дитину там, де вона забруднилася, вологою ганчірочкою і знову одягніть в піжаму. Так плям на одязі буде набагато менше.

Щоб позбутися від плям від їжі, скористайтеся наступним засобом. Змішайте пляшечку перекису водню з парою столових ложок миючого засобу для посуду, нанесіть суміш на пляму і залиште на ніч; потім періть, як звичайно. Ви здивуєтеся, як легко зникають плями!

Щоб не створювати безладу в шафі, кожен місяць перебирайте дитячі речі та віддавайте ті, які більше вам не підходять або якими не користуєтеся.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!