Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому вчать дитину конструктори

Чому вчать дитину конструктори
 

Всі дітки – і дошкільнята, і малюки шкільного віку – люблять грати з конструкторами. Крім моторики і зорово-моторної координації, ігри з конструкторами розвивають і творчість, і здатність вирішувати проблеми, і інші когнітивні, емоційні та соціальні навички.



Дітлахам з самого дитинства подобаються конструктори. Спочатку дитина вчиться їх торкатися і брати, потім – з'єднувати деталі. Ставши трохи старше, дітки починають складати з окремих фрагментів цільні конструкції (нехай спочатку і найпростіші), при цьому використовуючи свою уяву. Дошкільнятам вже дуже подобається грати з конструкторами, так як вони вже розуміють, як з'єднуються їхні деталі, і можуть спробувати побудувати з них щось серйозніше: будівлі, машини, роботів і т.д. І незважаючи на те, що конструктор – не сама хитромудра іграшка, він вчить наших діток багато чому.

Форми, кольори і розміри

Конструктори вчать малюків розрізняти, рахувати і сортувати. Спостерігаючи, як дитина грає з конструктором, або граючи разом з нею, говоріть про форми деталей (прямокутники, квадрати, трикутники, кола), обговорюйте їхні кольори, рахуйте кількість деталей. Для діток молодшого віку краще вибирати конструктори з універсальними сполученнями, де кожну деталь можна з'єднати з будь-якою іншою. При цьому розміри і кольори деталей повинні відрізнятися, щоб дитина наочно навчалася і кольорам, і таким важливим поняттям, як більше-менше. Конструктор здатний навчити дитину рахунку і багатьом базовим поняттям відмінності та відповідності, які викладаються в дитячому садку і початковій школі.

Творчість і здатність вирішувати проблеми

Гра з конструктором ефективно розвиває дитячу уяву і творчість. Якщо дитина маленька, це ще не означає, що в її голові немає колосальних ідей. Перед грою запитайте у малюка, що він хоче побудувати, і допоможіть йому скласти план. Під час гри замість того, щоб будувати бажану конструкцію за нього, задавайте дитині навідні запитання, наприклад: «Ти думаєш, так вона стоятиме?», «А, може, ти хочеш залишити місце для дверей і вікон?» і т.д . Це змушуватиме дитину думати і творити. Конструктори неймовірно важливі для когнітивного розвитку і навчання навичкам вирішувати проблеми, знаходити вихід зі складних ситуацій.

Уміння ділитися і працювати спільно

Гра з конструктором допомагає дітям розвивати такі корисні соціальні навички, як уміння ділитися і працювати спільно з іншими дітками. Пропонуйте дітям грати разом, працюючи над однією метою (загальним проектом). У процесі такої гри вони будуть придумувати нові ідеї та ділитися ними, складати разом план дій і спільними зусиллями втілювати свій проект у життя, разом створювати свій уявний світ.

У конструкторів дійсно дуже багато переваг – вони безцінні для розвитку дітей. І ваше завдання, як батьків, допомогти дитині отримати максимум користі від гри з цієї простою, але в той же час, незамінною іграшкою.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас