Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як допомогти дитині пережити розлучення батьків

Як допомогти дитині пережити розлучення батьків
 

Розлучення батьків важко переживають діти різного віку, але особливо складним воно може бути для маленьких діток. Навіть немовлята переживають серйозний стрес і емоційне потрясіння, які неминучі в цей непростий період часу.



Як батьки, ви повинні постаратися мінімізувати вплив розриву ваших відносин на дитину. Але, незважаючи ні на що, малюкові все ж буде дуже складно пережити розлучення батьків, тому в цей період ви повинні поставити потреби дитини на перше місце. А що ж ще можна зробити?

Як допомогти дитині пережити розлучення

1. Тримайте свої емоції при собі, коли ви поруч з дитиною. Дітки (включаючи і немовлят) дуже чутливі до емоцій дорослих – чим більше негативу ви демонструєте (кричите, сваритеся, жбурляєтеся речами і т.д.), тим більший стрес, страх і засмучення переживає ваш малюк. Знайдіть вихід своїм емоціям і не втягуйте дитину в свою драму.

2. Незважаючи на те, що стало причиною розлучення, не відзивайтеся погано про другого з батьків в присутності дитини. Також завжди пам'ятайте про те, що дітки дуже люблять підслуховувати розмови дорослих (і телефонні в тому числі), навіть якщо вони роблять вигляд, що чимось дуже зайняті і не звертають уваги на вас.

3. Переконайте малюка в тому, що розлучення – це не його вина (скажіть це стільки разів, скільки буде потрібно). Дітки, особливо дошкільного віку, часто думають, що батьки розлучаються тому, що вони зробили щось не так.

4. Говоріть з дитиною про розлучення просто і ясно (не вдавайтеся в подробиці). Малюки та дошкільнята не потребують ваших пояснень, та й не зрозуміють їх. Але їм часто потрібно повторювати сказане, тому будьте терплячі, якщо дитина ставить одне і те саме питання «чому» знову і знову.

5. Постарайтеся, наскільки це можливо, слідувати звичному графіку (їжі, сну, школи або садка, походів у гості до родичів або друзів). Це допоможе позбавити дитину від тривоги і відчуття невизначеності. Про це ж попросіть і колишнього чоловіка.

6. Заохочуйте бажання дитини відкрито виражати свої почуття. Будьте уважні до неї, зрозумійте, що їй може бути страшно в цей заплутаний період часу. Переконайтеся, що малюк розуміє, що бути засмученим – це нормально.

7. Кожен день знаходьте час, який ви проведете з дитиною (навіть якщо цього часу мало). Почитайте книгу, пограйте в цікаву гру, пообнімайтеся, просто поговоріть. На період розлучення зробіть таке проведення часу пріоритетним.

8. Побільше цілуйте і обіймайте малюка, частіше говоріть, як ви його любите. Як можна частіше переконуйте його в тому, що навіть незважаючи на те, що мама і тато більше не разом, вони все одно люблять своє чадо дуже і дуже сильно, і завжди будуть любити.

9. Намагайтеся обидва бути послідовними у вихованні дитини. Незважаючи на її стрес, знайдіть баланс між строгістю і вседозволеністю. Коли батьки переживають такий складний період у житті, вони часто схиляються до однієї з цих крайнощів – не допустіть цього зі своїм малюком.

Крім усього перерахованого вище, переконайтеся, що ви дбаєте і про себе. Знайдіть здоровий спосіб впоратися зі своїм стресом і не відштовхуйте людей, які хочуть вас підтримати. Тільки задовольнивши свої фізичні та емоційні потреби, ви зможете добре піклуватися про свою дитину.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас