Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Нітрати у ранніх овочах: як їх позбутися?

Нітрати у ранніх овочах: як їх позбутися?
 

Усім відомо, що у ранніх овочах та городині багато нітратів. Що ж воно таке, ці нітрати?

Нітрати – це солі і складні ефіри азотної кислоти, які не є шкідливими для людини. Вони є природніми продукти обміну всіх рослин. Проте неконтрольоване використання азотних добрив призводить до накопичення високого рівня нітратів у продуктах рослинного походження. Попадаючи в людський організм (травну систему), нітрати під дією ферменту перетворюються на нітрити, які є шкідливими для людини.



Як можна позбутися небезпечних речовин, які загрожують нам отруєнням та іншими неприємними проблемами зі здоров’ям?

Найбільш надійний спосіб нейтралізувати нітрати в овочах – проварити їх, зливши після закипання першу воду. Таким чином можна очистити молоду картоплю, буряк, моркву, кабачки. Якщо ж маєте намір споживати свіжі овочі – збризніть їх лимонним соком (як альтернатива – гранатовим): в них присутня аскорбінова кислота, яка дуже добре нейтралізує нітрати.

Зважте, особливо небезпечними можуть ставати овочі з підвищеним вмістом нітратів у вже готових стравах при неправильному їх зберіганні. Овочеві салати краще споживати свіжими, не зберігаючи їх тривалий час (навіть у холодильнику).

Нітрати найшвидше накопичуються у зелені (петрушка, кріп, салат..), а концентруються у черешках і прожилках. Тому краще відкинути ці частини рослин, особливо, якщо страва готується для дитини. Ще один простий і популярний спосіб знизити рівень нітратів – замочити зелень перед споживанням у холодній воді на годину.

Окрім зелені, чемпіоном за вмістом нітратів серед ранніх овочів є редиска. Щоби споживати ранню редиску (якщо вона вирощена не в домашніх умовах) безпечно, - видаліть хвостики і верхню частину, наближену до стебла, адже там накопичується найбільше небезпечних речовин.

В капусті нітрати накопичуються біля плодоніжки, тому варто зрізати її одразу після того, як ви купили овоч. До речі, доведено, що найбільше нітратів накопичується саме в білокачанній капусті, а найменше – в брюссельській.

В ранніх огірках також завжди присутні нітрати. Обираючи огірки, надавайте перевагу світло-зеленим плодам, адже чим темніше вони забарвлені, - тим більше там шкідливих речовин. Готуючи страви з ранніх огірків – обов’язково знімайте з них шкірку.

Що стосується ранніх помідорів, то з ідентифікацією нітратів «на око» тут все навпаки у порівнянні з огірками: чим блідіший плід – тим більше в ньому «хімії». Якщо ж розрізати насичений нітратами помідор, ви побачите в ньому багато білих прожилок. Перед приготуванням страв, замочіть помідори у холодній воді на годину. Також, краще видаляти місце кріплення плода до гілочки – там накопичуються небезпечні речовини.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас