Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

ГРВІ влітку: основні причини і методи боротьби

ГРВІ влітку: основні причини і методи боротьби
 

Як правило, не дивлячись на теплу погоду і всі умови для оздоровлення, у педіатрів влітку додається роботи. Чому влітку діти так часто схильні до різних респіраторно-вірусних захворювань? Причому, основна маса – ледве встигнувши повернутися з оздоровчого відпочинку на узбережжі моря? На ці та інші питання ми відповімо далі.

Чому діти хворіють на ГРВІ влітку

На цей факт давно вже звернули увагу сучасні лікарі і, намагаючись розібратися в цьому питанні, виявили як мінімум дві основні причини.

Причина 1: «Південний субтропічний клімат, як на узбережжі Чорного та Азовського морів, і низька солоність води сприяє розмноженню різноманітних бактерій та інфекцій». На додаток до всього і постійна висока температура забезпечує ідеальні умови для життя шкідливих мікроорганізмів.

Причина 2: «Період адаптації у дітей до нових кліматичних умов становить близько 2 тижнів, іноді більше в залежності від віку та особливостей організму. Таким чином, виходить, що, ледве встигнувши, або навіть не встигнувши адаптуватися до нових кліматичних умов, організм змушений переживати новий стрес – реадаптацію до звичних умов, так як мало хто може дозволити собі більш тривалий відпочинок».

Всі дитячі лікарі в один голос стверджують, що їздити з дитиною до 5 років на море або просто відпочинок в кліматичну зону, відмінну від місця народження та постійного проживання дитини, на тиждень сенсу не має. Таким чином, ваше чадо не тільки не отримує передбачуваної користі, а й значною мірою послаблюється його імунітет. Як результат – ослаблий організм просто не справляється навіть з найслабшими інфекціями. Оздоровчий відпочинок на узбережжі буде корисний тільки в тому випадку, якщо дитина перебуватиме там від 4 тижнів і більше.

Що робити, якщо дитина захворіла на відпочинку?

Якщо ви все ж вирішили поїхати на море відпочити, і ваш малюк несподівано захворів, головне – не варто панікувати. Що робити в цьому випадку? Терміново збирати речі і їхати додому сенсу точно не має, так як по приїзду у малюка почнеться процес реадаптації, який може тільки погіршити хворобу. Краще рішення – перетерпіти неприємний момент на відпочинку, по можливості, якщо у вас є номер телефону педіатра, можете проконсультуватися з приводу лікування і препаратів. У таких умовах дитина одужає набагато швидше.

Як запобігти захворюванню

Під час відпочинку на морі, в селі чи в міських умовах, стежте, щоб дитина не перебувала в обідній час під прямими сонячними променями і не переохолоджувалася під час водних процедур. Також літо – це чудовий час для початку загартовування, яке потім можна продовжити восени і взимку. Не купуйте несезонні фрукти, літо і так багато на безліч ягід і фруктів, а вживання синтетичних персиків і динь в червні точно не принесе користі для здоров'я вашої дитини. А в усьому іншому – побільше свіжого повітря, активних ігор і свіжих ягід з городу, і ваш малюк чудово оздоровиться і поповнить запас корисних речовин на рік вперед. Будьте здорові!

Захворюванню краще запобігати, ніж лікувати. Найкраща профілактика ГРВІ у дітей препаратом Іммунофлазід зміцнить природний імунітет дитини до вірусів, не давши інфекції і шансу зіпсувати літо спогадами про хворобу. Дізнайтеся більше про цей препарат на сайті immunoflazid.com.ua.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас