Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: тридцять шостий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: тридцять шостий тиждень
 

Дитина

Зараз ваш малюк вже досить рухливий! Він може вставати з положення сидячи, тримаючись за щось, і сідати з положення лежачи на животику. Якщо дитина намагається встати самостійно, значить, в найближчим часом вона почне подорожувати по кімнаті, тримаючись за меблі та інші предмети. Починати вона, звичайно, буде повільно, але дуже скоро у неї з'явиться і швидкість, і спритність.

Мама

Складнощі з годуванням дитини

Час іде, і ви напевно стали помічати, що дитина все менше і менше зацікавлена в годуванні (грудьми). Кожен день у неї стільки важливих справ: стільки потрібно побачити і зробити, що зосередитися на чомусь одному просто неможливо! Не турбуйтеся, ви така не одна – від цього страждають багато матусь.

Педіатри рекомендують молодим мамам продовжувати грудне вигодовування хоча б до першого дня народження малюка. А щоб полегшити цей процес, скористайтеся наступними порадами...

Позбавтеся відволікаючих чинників! Дев'ятимісячні малюки відволікаються буквально на все: голоси, іграшки, братики-сестрички, телевізор і т.д. Спробуйте знайти тихе місце в своєму будинку і, якщо це можливо, приглушити світло.

Користуйтеся можливістю, коли дитина спокійна і розслаблена. Спробуйте годувати її, коли вона хоче спати, наприклад, вранці відразу після пробудження або ввечері після ванни перед сном. Якщо ваш малюк спить вдень щодня, годуєте його перед цим.

Користуйтеся молоковідсмоктувачем, якщо з дитиною доводиться дійсно боротися, щоб її погодувати. Запропонуйте малюкові молоко в пляшечці, або навіть в чашці-непроливайці, якщо він вже вміє нею користуватися.

Коров'яче молоко?

У міру того, як дитина стає дорослішою, ви можете захотіти доповнити її раціон сумішшю або коров'ячим молоком. Однак вона ще занадто мала для цього. Поговоріть з педіатром – більшість з них радять почекати з коров'ячим молоком до однорічного віку, і навіть тоді пропонувати крихітці тільки незбиране молоко. Якщо ви вже ввели йогурт з незбираного молока або тверді сири в раціон малюка, це добре, але з самим молоком почекайте до першого його дня народження.

Розвиток дитини

Допомагайте малюкові розвивати всілякі навички протягом дня. Знаючи звичайний маршрут, по якому пересувається крихітка, ви можете зробити смугу перешкод з подушок, іграшок, тунелів і т.д. При створенні цих перешкод враховуйте, яким навичкам вже навчився ваш малюк, а які ще потрібно розвивати. Ця гра ніколи не набридне – дитині завжди буде цікаво долати побудовані вами перешкоди.

Поради

Проблеми зі сном у дитини

Ви лежите в ліжку, але не можете заснути. Ви можете думати про гроші, стосунки з родичами, свої плани на завтра і т.д. Або ж ви можете несподівано прокинутися вночі і не зрозуміти, що ж потривожило ваш сон. А після цього заснути вже й не виходить...

Розлади сну має більшість дорослих людей. Ми прокидаємося, щоб перевернутися на інший бік або сходити в туалет. Нам буває важко заснути або ми просто постійно прокидаємося ночами. Сон може бути поверхневим, в той час як ви дійсно потребуєте гарного відпочинку, тому що ви просто не можете розслабитися, щоб заснути.

Чому ж ми тоді чекаємо від своїх дітей безперервного 12-годинного сну ночами? Як тільки малюк навчився довше спати, чому він все одно прокидається щогодини або дві? Так, це важко – поєднувати повсякденні справи з відсутністю сну ночами через те, що ви бігали до дитини. Але ви повинні знати причину, чому крихітка прокидається, здавалося б, ні з того, ні з сього.

Проблеми зі сном у дитини, коли вона несподівано починає спати не так міцно і регулярно – одна з найпоширеніших проблем молодих батьків. Звичайно, малюк не думає про те, що потрібно зробити завтра, і чи вистачить грошей на всі майбутні витрати, але у нього теж є свої причини для поганого сну. Наприклад, дитина, яка зараз вчиться новим фізичним навичкам (повзати або стояти), може погано спати через те, що її організм стимулює її тренуватися більше.

Крім того, навички, які даються не так просто, також можуть заважати заснути. Активний розумовий розвиток, нові знання та обробка величезної кількості інформації, яку малюк отримує кожен день, яскраві враження від прожитого дня – ось ще одна причина, чому його маленький мозок не може просто заспокоїтися і відпочити.

Підіть до дитини, зробіть собі каву, побудьте з нею і зробіть все можливе, щоб вона заснула. А коли її не буде вдома (наприклад, вона відправиться на прогулянку з татом), ви матимете прекрасну можливість поспати.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!