Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як навчити дитину плавати: корисні поради

Як навчити дитину плавати: корисні поради
 

Зовсім скоро всі із сім’ями поїдуть на річку, озеро чи хлюпатимемось в солоній морській водичці (комусь, може, пощастить і в океані поплавати). Для малечі купання у водоймі, зазвичай, - це купа позитивних емоцій, адже хлюпатись у водичці – чудова розвага, весела гра. Батьки ж розуміють, що купання – це ще й корисно. А коли можна починати вчити малюка плавати самостійно і як це правильно робити?



Досвідчені тренери називають оптимальним для початку освоєння плавання вік 5-7 років. Проте, це достатньо відносні цифри, адже кожна дитина розвивається за «власним сценарієм», тому просто поспостерігайте за своїм малюком, і ви зможете зрозуміти, чи готовий він освоїти плавання. Дитина повинна вміти слухати інструкції, слідувати їм, концентрувати увагу на тому, що їй говорить дорослий, також зверніть увагу на те, чи вміє малюк розслаблятися у воді, чи не боїться її. Буває, що самі батьки прищеплюють дитині страх до води своєю надмірною настирливістю у бажанні навчити чадо плавати, полюбити воду. Якщо ви бачите, що малюк з обережністю ставиться до води – не тисніть на нього, бо так можете лише погіршити ситуацію. Якщо ж ваша дитина любить воду, з радістю хлюпочеться в ній, а може й сама виявляє бажання навчитися плавати – можете спробувати себе у ролі тренера.

Починайте вчити дитину плавати на мілководді: їй буде легше розслабитись розуміючи, що кожної миті вона зможе дістати ніжками до дна. Перевірте дно водойми: чи немає там несподіваних схилів, ям. Не потрібно, мабуть, зайвий раз нагадувати, що вода, в якій купається, а особливо плаває ваша дитина, - має бути чистою (малюк може трохи наковтатися її в процесі навчання). Звісно, найкраще тримає тіло на плаву морська вода, тому, якщо ви плануєте побувати на морі цього літа – відкладіть тренування до того моменту.

Найкраще вчити плавати малюка у формі гри. Все повинно відбуватися у доброзичливому, веселому налаштуванні, без наказів чи докорів.

Для початку доцільно одягнути на дитину спеціальні надувні нарукавники, жилет чи комірець, щоби малюк почувався більш комфортно і захищено, міг зосередитись на ваших інструкціях. Також, варто мати зі собою надувний м’яч, пінопластову дошку.

Попрацюйте над диханням, нехай малюк спробує затримати подих на якийсь час, він має розуміти, що цей навик знадобиться йому під час його запливів. Спробуйте разом зануритись під воду на кілька секунд, затримуючи дихання.

Для початку потренуйте дитину триматися на воді, лежачи на спині, розкажіть їй про фізичні якості води, про те, що знаходячись у горизонтальному положенні, тіло легше тримати на воді, ніж у вертикальному, а також, що вода опирається руху наших рук і ніг. Підтримуйте малюка під спину, нехай він розведе руки та ноги «зірочкою», відчувши, як вода тримає його. Важливо не боятись трохи занурити голову, адже найзручніше тримати рівновагу на воді, якщо голова по вуха у воді.

Нехай дитина візьме м’яч (пінопластову дошку), схопиться за нього руками, а ногами в цей час відпрацьовує симетричні плавальні рухи, переміщаючись при цьому у воді. Після цього можна повторити заплив без страховки, натомість підкладіть свою руку під груди дитини, нехай вона відпрацьовує рухи руками. В певний момент, коли ви відчуєте, що малюк добре тримається на воді, правильно рухає руками та ногами, вірно дихає – спробуйте послабити страховку, потроху забирайте руки з-під грудей дитини.

Запасіться терпінням, проявіть свої педагогічні якості, і у вашого малюка все вийде. Для нього дуже важливо, щоби ви повірили в нього!

Гарного вам відпочинку!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас