Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитяча сонцезахисна косметика: на що потрібно звернути увагу при виборі, як користуватися? (частина 1)

Дитяча сонцезахисна косметика: на що потрібно звернути увагу при виборі, як користуватися? (частина 1)
 

Сонячні промені зігрівають нас, дарують здоров’я, гарний настрій. Проте ми знаємо, що нашій шкірі потрібний додатковий захист під час перебування під прямими сонячними променями. А коли мова йде про дітей, заходи безпеки мають бути особливо ретельними, адже ніжна дитяча шкіра є практично беззахисною перед ультрафіолетом, особливо до трьох років. Вона нездатна виробляти меланін (природний захисний пігмент) в достатній кількості, тому малюк може «згоріти» під відкритим сонцем буквально за лічені хвилини. Отже те, що потрібно обзавестись сонцезахисним засобом – річ сама собою зрозуміла, а як його правильно обрати і як користуватись для максимального ефекту? – Про це читайте у нашій статті.



Кому під прямі сонячні промені не можна?

Педіатри радять уберегти малят до півроку від контакту з прямими УФ-променями, адже їхня шкіра ще не повністю сформувалася, тому ризик виникнення алергічних висипань особливо високий. Також, таким крихіткам не рекомендується наносити на шкіру сонцезахисні засоби. Захистіть новонародженого іншим способом: одягайте легкі сорочечки із довгими рукавами (із натуральних тканин!), такого ж типу штанці, шапочки з козирком чи капелюшки з полями, використовуйте парасольки, тенти. Для прогулянки оберіть тінистий парк і правильну пору (до 10.00 зранку та після 16.00).

Чому має бути саме «дитячий» засіб?

Важливо мати для малюка окремий, саме дитячий сонцезахисний засіб. У них використані більш щадні консерванти, а ще вони мають гіпоалергенний склад і високий фактор захисту. До їх складу часто входять натуральні рослинні екстракти (природні УФ-фільтри), які знижують чутливість тонкої дитячої шкіри до дії ультрафіолету. В дитячих сонцезахисних засобах зазвичай використані фізичні фільтри, які відображають сонячні промені (на відміну від хімічних фільтрів, які вступають в реакцію з ними, знижуючи тим самим їх активність), саме тому вони є гіпоалергенними і можуть використовуватись вже з 6 місяців.

Фототип теж має значення

У світлошкірих, світловолосих людей поріг чутливості до сонячних променів є нижчим, ніж у смаглявих від природи. Тому їм знадобиться засіб з більш високим рівнем захисту.

В пісочницю, на дачу, чи на море…

Ступінь захисту, актуальний саме для вашої дитини, варіюється не лише в залежності від її кольоротипу, а й від того, з якою метою ви купуєте сонцезахисний засіб. Збираєтесь на прогулянку містом, яка буде не дуже тривалою (при низькій активності сонця) - цілком підійде засіб із SPF 15-20 одиниць; якщо ж дитина буде на дворі достатньо довго, плюскатиметься з озері чи річці (наприклад, ви збираєтесь на дачу) - візьміть засіб із SPF 20-25; а якщо планується поїздка на море, де сонце є більш активним, знадобляться усі 30-40 одиниць.

Продовження теми читайте у наступній статті…

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас