Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Догляд за шкірою новонародженого

Догляд за шкірою новонародженого
 

Перші враження про світ дитя отримує в буквальному сенсі із маминих і татових рук: ви купаєте крихітку, змінюєте їй підгузник, робите масаж, а вона в цей час пізнає навколишній світ. Саме тому так важливо проводити навіть буденні, рутинні процедури із посмішкою, супроводжуючи їх ласкавими коментарями, поясненнями – чим більше ви спілкуватиметесь з малечею, тим швидше і повніше вона розвиватиметься. Однак маніпуляції по догляду за новонародженим потребують від мами наявності певних знань і навиків. Але звідки їх взяти, якщо у вас первісток?



Наші статті допоможуть вам почуватись більш впевнено на цьому шляху. У сьогоднішній поговоримо про догляд за шкірою новонароджених: які проблеми можуть виникнути і як їх подолати, які засоби догляду за ніжною шкірою малечі обов’язково має містити ваша аптечка для новонароджених. Про все це далі…

Ваш малюк активно пітніє – це важливий процес, під час якого відбувається регуляція температури тіла. Може ви вже встигли помітити, що найактивніше новонароджений пітніє тоді, коли засинає, та під час годування і перетравлювання їжі. Найчастіше у грудничка пітніє шийка, потилиця, груди та спинка (верхня частина), а ще «складочки». Саме ці ділянки і є потенційно вразливими до різних почервонінь та висипань. Тому, аби вберегти крихітку від неприємних проблем із «пітничкою» (червонуваті висипання) – намагайтеся вберегти дитя від перегрівання, надмірного потовиділення (слідкуючи за температурою в приміщенні та одягаючи доцільну кількість одежин), а також акуратно доглядайте за ніжною шкірою новонародженого, особливо приділяйте увагу потенційно вразливим зонам.

Після годування, під час якого малюк активно пітніє, а ще може облитись молоком, обмийте складочки на шиї і грудинку крихітки теплою водою без мила (використовуючи, наприклад, ватні диски). Важливо, щоби на шкірі маляти не було залишків слини чи молока, що може сприяти виникненню подразнення та розвитку інфекцій. Якщо малюк часто зригує – в нагоді стане «слинявчик»: одягайте його перед годуванням, тоді не доведеться кожного разу перевдягати крихітку, змінюючи мокру сорочечку чи боді.

Шкірний покрив немовляти дуже тонкий, має добре розвинену судинну мережу, відповідно – підвищену всмоктувальну здатність. Саме тому з особливою ретельністю підходьте до вибору засобів догляду за ніжною шкірою малечі, використовуйте лише гіпоалергенні, які містять натуральні складники. Наносити такі засоби на шкіру малечі слід після вмивання – це забезпечить додатковий догляд та захист.

Інколи шкіра дитини краще сприймає суху присипку, яка вбирає зайвий жир, добре захищаючи від попрілостей (тільки не використовуйте присипку одночасно з кремами чи оліями). Згодом ви самі зрозумієте, який засіб ідеально підходить для догляду за шкірою вашої крихітки: креми чи присипки. Щодо додаткових засобів, профілактично ви можете використовувати мазі, типу Бепантену, які створюють на шкірі захисний шар, прискорюють загоєння подразнених ділянок.

Щодо вологих серветок, які вже стали обов’язковим атрибутом в домі, де є новонароджений малюк, радимо також обирати їх з певною прискіпливістю. Хороші дитячі серветки не мають містити спирту чи ароматизаторів. Проте, інколи навіть дуже якісні серветки викликають негативну реакцію з боку делікатної шкіри, - в такому випадку чергуйте використання серветок із вмиванням (протиранням) паперовим рушничком чи ватним диском, змоченим у чистій воді.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас