Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Сімейний кодекс: відповіді на поширені запитання

Суцільні запитання

Виявляється, яккщо ви маєте запитання стосовно чинного законодавства, то можете поставити їх на офіційному сайті Верховної Ради. І скоріш за все, вам дадуть відповідь. Наприклад, таку:

Запитання: Під час вступу у шлюб ми з чоловіком не змінювали прізвища. Тепер ми чекаємо на дитину. Чи можу я надати дитині своє прізвище і як вирішується питання про прізвище дитини, якщо батьки не можуть дійти згоди з цього приводу?
Відповідь: Не пізніш як за місяць після народження дитини батьки повинні її зареєструвати. Під час реєстрації дитині присвоюється прізвище, ім’я і по батькові. Згідно зі статтею 145 Сімейного кодексу, прізвище дитини визначається за прізвищем батьків. Якщо мати і батько мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за їхньою згодою. Крім того, батьки, які мають різні прізвища, можуть присвоїти дитині подвійне прізвище, утворене шляхом з’єднання їхніх прізвищ. Якщо батьки не можуть дійти згоди стосовно прізвища дитини, спір може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Запитання: я маю дворічну доньку. Однак не збираюся чекати, поки їй виповниться три роки, а планую незабаром вийти на роботу на умовах неповного робочого часу. Чи зберігатиметься у такому разі за мною право на отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку?
Відповідь: справді, відповідно до ст. 179 Кодексу законів про працю України, за бажанням жінки під час відпустки для догляду за дитиною вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому право на одержання допомоги в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення останньою трирічного віку за нею зберігається. Також це право гарантується ст. 44 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням». Там, зокрема, зазначено: якщо мати дитини або особа (батько дитини, баба, дід, інший родич), яка фактично здійснює догляд за дитиною, в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку працює на умовах неповного робочого часу або вдома, за ними зберігається право на отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Однак якщо ви вирішите працювати повний робочий день, то виплату такої допомоги буде припинено.

Запитання: у школі, де навчається моя дитина, оголошено карантин у зв’язку з епідемією грипу, й заняття на певний час припинено. Моя донька-першокласниця цілими днями вдома сама, оскільки у нас немає можливості, щоб хтось із дорослих доглядав за нею. Чи можу я взяти лікарняний по догляду за здоровою дитиною у зв’язку з карантином?
Відповідь: відповідно до ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» допомога з тимчасової непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання необхідності догляду за хворою дитиною. А Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ України від 13.11.2001 р. № 455, чітко визначає, що листок непрацездатності (тобто лікарняний) не видається для догляду за здоровою дитиною на період карантину. Однак, щоб не залишати дитину саму вдома, ви можете взяти відпустку без збереження заробітної плати (простіше кажучи, за власний рахунок), яка надається працівникам за сімейними обставинами та з інших причин на термін, узгоджений вами з керівництвом, але не більше 15 календарних днів на рік.

Запитання: я виховую двох дітей сама. Через брак грошей старший син, якому виповнилося 17 років, влаштувався на роботу. Але, як на мене, він забагато працює. Підкажіть, скільки годин на тиждень він має працювати?
Відповідь: загалом, згідно зі ст. 50 Кодексу законів про працю України, нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. При цьому підприємства і організації під час укладення колективного договору можуть встановлювати меншу норму тривалості робочого часу. Що стосується вашого сина, то для нього статтею 51 зазначеного кодексу передбачена скорочена тривалість робочого часу, яка встановлена для працівників віком від 16 до 18 років, — 36 годин на тиждень, але заробітна плата виплачується в такому само розмірі, як працівникам відповідних категорій за повної тривалості щоденної роботи. До речі, працю неповнолітніх осіб забороняється застосовувати на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах та в разі підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми, а також залучати їх до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.

Запитання: яку допомогу з догляду за дитиною має отримувати одинока мати? Які потрібні документи для оформлення такої допомоги і хто буде сплачувати ці кошти?
Відповідь: відповідно до статті 18-3 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», допомога на дітей одиноким матерям виплачується в розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 10 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Ця допомога призначається і виплачується органом соціального захисту населення за місцем проживання одинокої матері і надається на кожну дитину незалежно від інших видів допомоги. Допомога на дітей одиноким матерям призначається на підставі довідки державного органу реєстрації актів громадянського стану про підстави внесення до книги реєстрації народжень відомостей про батька дитини.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Композитні басейни: Ідеальний Вибір для Вашого Двору

Плануєте встановлення басейна в своєму дворі? Розглядаєте різноманітні варіанти, але ще не вирішилися? Прийміть у розгляд композитні басейни під ключ – сучасне та практичне рішення, яке дозволить вам насолоджуватися комфортом та задоволенням протягом багатьох років. У цій статті ми розглянемо переваги композитних басейнів, процес встановлення та обладнання, а також інші корисні поради для власників басейнів.

Дитяча казка: Бяка та мішок поганих слів

В давні часи жила серед людей Бяка. Вона мала зовнішність звичайної молодої дівчини. Та на справді Бяка була казковою істотою – близькою родичкою Баби Яги та Бабая.

Ідея великодніх подаруночків: курчата з цукерками з лотків від яєць

Нам подобаються прості ідеї поробок, які можна зробити з дітьми, а святкові – ще більше! Ці милі курчата з картонних лотків від яєць допоможуть вам підняти настрій собі і близьким, підготуватися до Великодня і зайняти дітвору, яка вже змучилася сидіти вдома в чотирьох стінах. Наповніть їх цукерками і розставте по будинку або даруйте рідним і близьким у світле свято Великодня!

Двоярусні ліжка від магазину ´Планета Мебелі´: практичність та комфорт для ваших дітей

Двоярусні ліжка є ідеальним рішенням для дитячих кімнат, дозволяючи ефективно використовувати простір та забезпечуючи зручне розміщення для двох чи більше дітей. Магазин меблів 'Планета Мебелі' https://planeta-mebeli.kh.ua/korpusni-mebli/dvuhyarusnye-kuhni-harkov пропонує широкий вибір якісних та функціональних двоярусних ліжок, які поєднують у собі практичність, комфорт та безпеку.