Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що таке «підготовчі перейми», або як зрозуміти, що малюк вже скоро народиться?

Що таке «підготовчі перейми», або як зрозуміти, що малюк вже скоро народиться?
 

Пологи – закономірний фінал вагітності. Організм матері починає готуватися до народження дитяти приблизно за три місяці до визначної події. Підготовка цю проявляється низкою ознак, які жінка, будучи спостережливою, може легко помітити. Які «сигнали» говорять про наближення щасливого дня, коли ви зможете вперше взяти на руки свою крихітку?

Підготовчі перейми, або перейми Брекстон-Хікса

Приблизно за місяць до народження дитини виникають підготовчі (інколи їх називають «тренувальними») перейми – це мимовільні скорочення матки. Жінка може їх і не помітити, або помітити випадково, адже вони проявляються як епізодичні затвердіння живота, є практично не відчутними. Виникають такі перейми частіше у другій половині дня, можуть бути відповіддю на різку зміну положення тіла, або фізичні навантаження.

Нормою є до десяти таких слабких скорочень матки протягом доби. Мета таких підготовчих переймів – зміна структури нижніх відділень матки, іншими словами, підготовчі перейми готують родові шляхи до пологів: шийка матки стає м’якшою, трохи відкривається. В останні два-три тижні перед пологами такі «тренувальні» перейми частішають, їх вже може супроводжувати ниюче (тягнуче) відчуття внизу живота, попереку (подібно тому, яке ви могли відчувати під час «критичних» днів).

Щоби відрізнити підготовчі перейми від пологових, прослідкуйте за їхньою частотою та регулярністю виникнення. Якщо проміжки часу між такими переймами різні (вони не є регулярними) – то пологи ще не почалися. Також, важлива відмінність між підготовчими та «справжніми» переймами, які передують пологам – їхня динаміка: підготовчі перейми не лише нерегулярні, вони не посилюються з часом, а перейми, які передують безпосередньо пологам стають сильнішими з кожною наступною хвилею.

Інші «сигнали», які допомагають вагітній зрозуміти, що час «Х» наближається:

Зміна виділень, які через зміну гормонального фону в останні тижні вагітності стають більш тягучими, прозорими, схожими на білок сирого яйця. Може, також, збільшуватись їхня кількість, цей процес називають відходженням слизової пробки. Слиз може мати буре забарвлення, містити прожилки крові – це не є тривожною ознакою, проте яскраві кров’янисті виділення, які нагадують менструацію мають вас насторожити. Якщо ви помітили такі виділення – негайно зверніться до лікаря.

Опускання дна матки. За два-три тижні до пологів трохи опускається дно матки, як кажуть в народі «животик опускається». Голівка дитини притискається до тазу, пристосовуючись до родових шляхів. Якщо ви не помітили опускання живота візуально, то обов’язково відчуєте цей момент: одного дня вам стане легше дихати, перестане підтискати діафрагму, вже не так дошкулятиме біль у ребрах. Стає легше ходити.

Зменшення маси тіла відбувається в останні тижні перед пологами через зміну гормонального фону та виведення зайвої води.

Відходження навколоплідних вод. В останні тижні вагітності шийка матки дещо відкривається, тому навколоплідні оболонки можуть випирати в нижньому відділі. При підвищеному тиску всередині матки (зокрема під час підготовчих переймів, про які говорилось вище) ці оболонки можуть розірватися і невелика частина навколоплідних вод («передні води») можуть вийти. В останні тижні вагітності підтікання навколоплідних вод можна сплутати і з нетриманням сечі. Якщо ви помітили, що відходять, підтікають навколоплідні води, проконсультуйтеся зі своїм лікарем, адже така ситуація може потребувати огляду, оцінки стану дитини.

Легких вам пологів!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас