Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як обрати стиглу якісну диню?

Як обрати стиглу якісну диню?
 

Сьогодні дині та кавуни заполонили прилавки магазинів, супермаркетів, ринків, їх продають навіть вздовж дорожніх трас. Проте, серед великого асортименту не завжди легко обрати справді якісний товар. Користуйтесь нашими порадами і на вашому столі завжди будуть стиглі та смачні дині й кавуни.



Отже, купуючи диню, найперше зверніть увагу на те, чи знаходиться вона у спеціальних піддонах і на підвищенні. Продукти не мають лежати безпосередньо на землі, або у піддонах, які стоять на землі. Якщо купуєте на вулиці – наявність навісу теж важлива, товар не має лежати під прямими сонячними променями. Вже класично не рекомендуємо купувати продукти, які продаються стихійно вздовж траси, це інколи дуже зручно, але подумайте, скільки часу пролежали ті ж дині при дорозі і скільки токсичного встигли в себе за цей час увібрати. Не потрібно поспішати із покупкою, так, ароматні дині спокушають нас із прилавків вже з початку липня, але краще, все ж, дочекатися серпня – матимете більше впевненості, що рівень нітратів у продукті відповідає нормі.

Якщо ж говорити про зовнішні ознаки якісної і стиглої дині, то потрібно звернути увагу:

• на її забарвлення (воно повинно бути однорідним, без плям і тріщин);

• на «хвостик» дині – за ним можна визначити, як давно була зірвана диня і чи стигла вона. Отже, «хвостик» має бути сухим, а «носик» (ще один показник спілості) - в міру м’яким. Відсутність хвостика має вас насторожити, можливо продавець хоче щось приховати;

• на аромат – стигла диня пахне, а в спекотну пору (якщо ви купуєте, наприклад, на ринку) це особливо відчутно. Якщо ж аромат відсутній – краще не беріть таку диню, вона, швидше за все, неспіла;

• на м’якість і звучність – стигла диня не буде твердою, як камінь, проте й надто м’яка, на якій залишається слід він натиснення, теж має насторожити. Оптимальний варіант – коли шкірка при натисненні є доволі м’якою, але вона «пружинить», тобто відновлює форму після натискання. Поплескайте диню: як вона звучить? Глухе звучання свідчить про стиглість - матимете на столі солодкий плід).

Не купуйте розрізану диню, адже ви не можете бути впевнені у тому, наскільки гігієнічними були умови її розрізання. М’якоть ви не зможете помити вдома, тому краще не ризикувати.

Перед вживанням ретельно помийте диню, найкраще – в теплій воді, використовуючи м’яку щітку чи мочалку.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас