Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Обираємо перші іграшки для немовляти

Обираємо перші іграшки для немовляти
 

Перші іграшки немовлят – це, традиційно, різноманітні брязкальця. І не випадково, адже брязкальця спонукають маля до самостійних дій: взяти забавку в ручку, порозглядати, помацати з усіх сторін, звісно, потягти до ротика, потрясти, аби з’явився звук. Брязкальця розвивають не лише рухову активність, дрібну моторику, але й слух та зір немовляти. Також, спостерігаючи за рухомими іграшками, дитина швидко вчиться концентрувати увагу, відбувається активне тренування м'язів шиї. З 1 місяця малюк починає фокусувати погляд на яскравих і великих предметах, в 2 місяці може піднімати голову, спостерігаючи за цікавою іграшкою, і навіть обертати нею, а з 3 місяців вже хоче тягнутися ручкою за предметом.



З перших днів життя, дитя вчиться розрізняти предмети і фокусувати на них увагу, в чому дуже допомагають його іграшки, які є дуже важливими. Помилково вважати, що малюк нічого не розуміє, не вміє гратися, не звертає уваги на брязкальця, багато часу спить – тому йому не потрібні іграшки в такому ранньому віці. Насправді, вони дуже важливі. Не забувайте, також, що гра – це ще й відповідний емоційний стан, отож дитина, граючись, розвивається не лише фізично.

Які іграшки придбати для початку?

Купуючи перші забавки для немовляти, зверніть увагу на підвісні брязкальця, або музичні підвісні іграшки, які вішають над дитячим ліжечком (цікавий варіант – коли такі підвісні іграшки світяться в темряві). Дитина постійно контактуватиме з ними, розглядаючи, а з часом і намагаючись дотягнутися, коли під час неспання знаходитиметься в ліжечку (також, ви можете вчепити їх у колясці, над пеленальним столиком).

Придбайте пару брязкалець з ручкою, які спершу буде тримати дорослий під час гри і спілкування з дитиною, а потім і сам карапуз почне трясти брязкальцями. Ручка такої забавки може бути як гладкою, так і шорсткою - із спеціальними опуклостями, які сприяють розвитку чутливості під час дотику до них. Цікавий варіант – іграшка-брязкальце, до якої пришитий спеціальний браслет, що кріпиться до маленького зап’ястя (або щиколотки): коли малюк рухає ручками-ніжками, іграшка видає звук, чим привертає увагу малечі, - малюк ніби забавляє сам себе.

Основні вимоги до дитячого брязкальця

Брязкальця мають мати приємний, природній (не кислотний), але виражений, яскравий колір, чітку форму, видавати звучний, але, знову ж таки, приємний звук, не повинні мати дрібних, гострих деталей, всі деталі мають бути надійно прикріплені. Добре, якщо до виробу є інструкція, в якій вказано вік, для якого призначена забавка. Визначити якість матеріалу, з якого виготовлена іграшка за зовнішніми ознаками практично неможливо. Проте, іграшку, виготовлену із неякісного матеріалу, може видавати неприємний синтетичний запах (приємний – також не має бути присутнім, тобто наявність будь-якого запаху має вас насторожити).

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас