Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: сорок другий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: сорок другий тиждень
 

Дитина

У цьому віці дитина вже здатна розуміти прості команди і вказувати на те, що їй хочеться або потрібно (наприклад, на іграшку в іншому кінці кімнати). Також зараз малюк може почати відмовлятися від третього сну на добу, обходячись тільки нічним і одним денним сном – завдяки цьому у вас з'явиться можливість зробити свій графік більш гнучким.



Пролите молоко

З віком незалежність дитини буде проявлятися все частіше, і зараз вона торкнеться самостійного прийому їжі і пиття. Звичайно ж, це призведе до постійних плям – все, що буде пити ваш малюк, буде розливатися, і від цього вас не захистить навіть чашка-непроливайка. Незважаючи на те, що це може сильно дратувати, постарайтеся не злитися, адже малюк не робить цього спеціально, вам на зло. А краще використовуйте цю можливість, щоб навчити дитину, що все розлите потрібно відразу ж витерти. Візьміть паперовий рушник і дайте один малюкові – нехай він прибирає за собою разом з вами.

Вибираємо перше взуття для малюка

Незважаючи на те, що босі ніжки – найкращий вибір, коли ваша дитина вчиться ходити, виходячи на вулицю, її все ж краще взувати. Адже вдома ви можете пропилососити і протерти підлогу, а на вулиці – безліч небезпек для маленьких ніжок.

Вибираючи перше взуття для малюка, переконайтеся, що його підошва не дуже жорстка, щоб дитяча ніжка могла рухатися природно. Також при можливості утримайтеся від високого взуття, так як щиколотка теж повинна рухатися вільно. Само собою зрозуміло, що перше взуття дитини не повинно мати каблука, а підошва повинна бути не слизькою.

І, нарешті, ретельно підбирайте розмір. Крихітці краще купити злегка вільне взуття, ніж злегка тісне, особливо, враховуючи, як швидко ростиме дитяча ніжка. Однак ви повинні переконатися, що взуття не бовтається на нозі, тому що в ньому у малюка не буде стійкості, що дуже небезпечно, особливо, коли дитина тільки вчиться ходити.

Переконайтеся, що п'ятка дитини не вискакує з задника обраного вами взуття; однак задник не повинен і тиснути на п'яточку. Також зверніть увагу, щоб п'ятка або пальчики на дитячій ніжці не були червоними, коли ви зніміть взуття – на стопі малюка не повинно залишитися жодних слідів того, що його взували. Вибираючи правильний розмір, подбайте про те, щоб між пальчиками і носком взуття залишалося близько 1 см вільного простору.

Розвиток дитини

Музика – прекрасний освітній інструмент. Частіше давайте дитині не тільки слухати музику, але й експериментувати з власними музичними інструментами. Це можуть бути як іграшкові інструменти для дітей, так і зроблені вами з підручних засобів.

Наприклад, пластикові харчові контейнери можуть перетворитися на ударні інструменти, а квасоля або горох, насипаний в порожню пляшку, може стати маракасом. А ваш голос стане найкращим доповненням до будь-якої дитячої музики. Складайте пісеньки, співайте улюблені хіти або слухайте радіо і підспівуйте, підігравайте, танцюйте!

Поради

Блювота у малюка

Раніше все було просто: годування, зригування, витирання. Як би там не було, все може змінитися і звичне зригування може перетворитися на дитячу блювоту.

Причин такої блювоти може бути безліч: шлункова або кишкова інфекція, респіраторна або вушна інфекція, а також купа інших хвороб. Крім захворювань блювота може бути викликана отруєнням, надмірним плачем або болем при певних рухах. Загалом, причини можуть бути як найпростішими, так і дуже серйозними. Тому, якщо ви вважаєте, що є, через що хвилюватися, відразу ж телефонуйте лікарю.

У більшості випадків ваша головна турбота при блювоті у дитини – уникнення зневоднення. Малюк потребуватиме додаткової рідини, але надходити в організм вона повинна в маленьких дозах.

Почніть давати воду дитині по 1 чайній ложці кожні 10-15 хвилин. Потім, у міру стихання блювоти, потроху збільшуйте кількість або частоту допоювання – дитячий шлунок повинен приймати воду. Інші рідини і продукти також вводьте акуратно, маленькими порціями і тільки після того, як дитина починає ними цікавитися.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!