Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: сорок третій тиждень

Розвиток дитини по тижнях: сорок третій тиждень
 

Дитина

Ваш малюк вже відповідає на прості команди? Багато діток у віці 43 тижнів вже слідують простим командам батьків, таким як «Віддай це мамі». І з кожним тижнем у крихітки поліпшується не тільки розуміння, але і здатність спілкуватися. Вам все простіше стає розуміти, чого малюк хоче, тому що тепер він повідомляє це іншими способами крім плачу.



Смикання за волосся

Досить поширеною в цьому віці серед діток є звичка смикати себе за волосся, коли вони втомлюються або нервують. У даної звички багато спільного з іншою – смоктанням пальців. Як і смоктання великого пальця, смикання себе за волосся – спосіб для малюка заспокоїтися в стресовій ситуації; і, як смоктання пальця, ця звичка нешкідлива і пройде сама собою з віком.

Тим не менш, деякі дітки тягають себе за волосся так сильно, що в результаті волосся може випадати. У цьому випадку постарайтеся підійти творчо до вирішення даної проблеми. Так як дитина смикає себе за волосся, щоб заспокоїтися, постарайтеся приділяти їй більше уваги, коли бачите, що вона хвилюється. Також ви можете відвернути малюка від волосся, давши йому посмикати щось інше, наприклад, м'яку іграшку. Або пограйте з ним у гру, в якій повинні брати участь ручки. І пам'ятайте, що ви завжди можете звернутися до педіатра, якщо вас турбує самопочуття чи поведінка дитини.

Скрип зубами

Ще одна тактика позбавлення від стресу, поширена серед малюків – це скрип зубами, особливо часто це проявляється під час сну. Деякі батьки помічають, що вночі дитина менше скрипить зубами, якщо вдень не перезбудилася (наприклад, її день не був занадто активним). Якщо ж вас турбує те, що дитина скрипить зубами, зверніться до педіатра або дитячого стоматолога.

Відлучення дитини від грудей

Чим ближче ви до першого дня народження малюка, тим частіше ви можете чути питання про те, коли ви плануєте відлучати його від грудей. Педіатри рекомендують годувати дитину грудьми хоча б протягом першого року, але також радять продовжувати це робити, поки є бажання з боку мами і дитини. Якщо є можливість, малюка рекомендується годувати грудьми і протягом другого року, і далі.

Відлучення від грудей – дуже важливий процес і для мами, і для дитини. Якщо один з вас не готовий, не дозволяйте стороннім людям тиснути на вас. Це здорово і нормально – годувати малюка два-три роки. Але якщо ви вже дочекатися не можете, коли перестанете годувати грудьми, почніть зараз вивчати питання поступового відлучення дитини від грудей, щоб цей процес пройшов максимально комфортно і для вас, і для малюка.

Мама

Якщо ви – молода мама і вам доводиться працювати, і ви страждаєте від цього, постарайтеся сфокусуватися на тому часі, який ви проводите з малюком, а не який вам доводиться бути на роботі. Ретельно плануйте свій день як в плані роботи, так і в плані домашніх справ – таким чином ви зможете використовувати свій час максимально ефективно і приділяти максимум часу малюкові, граючи з ним, коли він не спить.

Розвиток дитини

Складати іграшки та інші речі в коробки та ящики – не тільки корисне, але і захоплююче заняття для малюка. Вам навіть не потрібні іграшки, щоб дитина гралася. Складання речей в одне місце – прекрасний відволікаючий маневр, коли ви сидите з малюком в ресторані або в черзі до лікаря.

У ресторані запропонуйте дитині спустошити коробочку з пакетиками цукру і скласти їх назад. Сидячи в лікарняній черзі, витрусіть все з сумки для підгузників, і нехай дитина складає всі речі знову в сумку.

Поради

Боязнь незнайомців

Ви збираєтеся на сімейну вечерю або приходите в гості до друзів. Звичайно ж, купа людей починає підходити до малюка, сподіваючись на широку посмішку. Але замість цього дитина ховає обличчя в вашому плечі і чіпляється за вас, ніби від цього залежить її життя. Кожен раз, коли ви хочете посадити або передати її комусь на руки, вона кидається в сльози. Чому ж ваш малюк, який заграє з усіма тіточками в супермаркеті, так боїться і соромиться перед оточуючими людьми? Що ви можете зробити?

Боязнь незнайомців йде рука об руку з острахом розлучитися з вами. Малюк починає розуміти, що він – окрема особистість. Ця незалежність важлива, але також вона означає страх бути розділеним зі своїми початковими батьками і опинитися з цими новими людьми. Рівень боязні розставання варіюється залежно від дитини і ситуації. Так, знайомі обличчя поруч заспокоюють крихітку, але бути в оточенні нових незнайомих людей все ж страшно. Тому не поспішайте.

Не змушуйте дитину йти до незнайомця. Оточуючі його дорослі повинні погодитися з ситуацією і дати малюкові більше простору, поки він сам не захоче поспілкуватися або пограти. Адже якщо ви будете змушувати його йти до незнайомця, коли він чинить опір, ситуація лише погіршиться.

Не нервуйте. Якщо ви починаєте переживати, як малюк себе почуває, дитина може розділяти ваші емоції. Просто почніть ходити в гості з малюком на руках, поки він не звикне до нової компанії і не зрозуміє, що ви відчуваєте себе спокійно і в безпеці серед цих людей. Після цього і він сам зможе себе так відчути.

Пам'ятайте про те, що і це мине з віком. Скоро ви будете бігати в гостях по всьому будинку в пошуках крихітки.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!