Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: сорок четвертий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: сорок четвертий тиждень
 

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що вашому малюкові вже майже рік? За останні 10 місяців у вас відбулося стільки змін! Тоді дитина повністю залежала від вас, тепер же вона може пересуватися самостійно, говорити пару слівець або, принаймні, знайшла свій спосіб спілкуватися з дорослими. Іншими словами, крихітка стає все більш і більш незалежною людиною з кожним днем.



Викривлення ніжок

У міру того, як малюк починає стояти і ходити все більше і частіше, ви можете помітити, що його ніжки вивернуті назовні. Це характерно для більшості діток у віці до 2 років. Якщо ж у вашій родині такі проблеми є у дорослих, вам варто звернутися до педіатра – можливо дитині потрібне лікування. У деяких випадках, навіть коли в сім'ї немає дорослих з відхиленнями колін назовні, педіатр все одно може відзначити неправильний розвиток ніжок малюка. Але в більшості випадків вивернуті назовні коліна у маленьких дітей – це норма. У цьому віці кістки і м'язи ніг дитини дуже слабкі, але вони ростуть і міцніють, тому з часом ніжки вашої дитини вирівняються.

Відколи на зубах

У міру того, як ваша дитина дорослішає, вона стає все більш рухливою, через що все частіше у неї трапляються «аварії». Іноді падіння малюка можуть обернутися сколеним зубом. У більшості випадків це не страшно, особливо враховуючи, що молочні зубки все одно випадуть. Але, в будь-якому випадку, помітивши одну з нижчеперелічених ознак, краще зверніться до стоматолога:

- Гострі кути на відколотому зубі;

- Біль;

- Зміщення одного з зубів;

- Інфекція або набряклі ясна, які також можуть говорити про наявність інфекції;

- Рожеві точки на зубі, які говорять про пошкодження нерву.

Деякі з цих проблем можуть з'явитися через кілька днів після того, як зуб був відколотий, тому не упускайте ситуацію з уваги. Незважаючи на те, що молочні зубки випадуть, пошкодження нерву або зсув зуба можуть відбитися на дорослій усмішці, так як корінні зуби вже розвиваються під дитячими яснами.

Уважно читаємо етикетки

Коли малюк переходить на дорослу їжу, вам дуже важливо почати читати етикетки продуктів, які ви купуєте. Навіть якщо їжа в упаковці виглядає здоровою, єдиний спосіб переконатися в цьому – прочитати склад продукту на етикетці. Для діток краще вибирати продукти харчування, що не містять жиру, насичених жирів і олій. Запам'ятайте, що дійсно здорова їжа для вашого малюка ніколи не буде упакованою.

Мама

Чи відрізняються у вас і вашого партнера погляди на виховання і догляд за дитиною? Якщо так, не варто переживати. Якщо у кожного з вас є з цього приводу чітко сформована думка, це означає, що ви обоє дуже дбаєте про малюка, якого ростите. Ви обоє повинні прийняти точку зору свого партнера. Сядьте разом і спокійно поговоріть про те, як себе почуває кожен з вас. Говоріть по черзі, будьте чесні і відкриті. Якщо ви не згодні один з одним зараз, подумайте над сказаним день-два і потім знову обговоріть дану тему.

Розвиток дитини

Гарні манери – це добре. Ігри можуть прискорити ваше навчання. Спробуйте пограти в ігри, де кожен повинен чекати своєї черги. Це може бути навіть найпростіша гра, коли ви з малюком виставляєте кубики по черзі – ви, потім він, потім знову ви, він і т.д. Або запропонуйте дитині іграшку: як тільки вона її візьме і потримає хвилинку, ввічливо попросіть її дати іграшку вам. Як тільки вона поведе себе правильно, висловіть своє схвалення усміхненим «Спасибі!».

Поради

Як впоратися з дитячими укусами

Ваш малюк підходить до вас, і здається, зараз він подарує вам найміцніші обійми. Ви думаєте про те, який він милий, а потім «АЙ!». Він щойно вкусив вас? Ви відсувається і бачите на обличчі дитини величезну усмішку, яка ніби говорить «Хіба це не класно?!».

Жоден день не проходить без того, щоб ваш малюк не вкусив когось із родичів, друзів, дітей на прогулянці. І ви задаєтеся питанням: можливо, це ваша вина? Що призвело до такої поведінки дитини? Насправді кусатися – нормально для маленьких діток. Є багато різних причин, чому діти кусаються, і якщо ви визначите, що змушує кусатися вашу дитини, ви зможете впоратися з проблемою.

Прорізування зубів – якщо ви думаєте, що дитина кусається через те, що ріжуться зубки (про що говорить посилене слиновиділення, мінливе поведінка та інші відомі вам ознаки), купіть їй більше іграшок-погризушок. Якщо ви бачите, що малюк збирається вас вкусити, дайте йому іграшку, яку він розуміє, що може кусати.

Емоції – вони можуть бути різними: щаслива дитина, яка кусається замість поцілунків, втомлена дитина, яка кусається від того, що занадто стомлена і т.д. Роздратування і засмучення також можуть послужити причиною – наприклад, якщо інші діти не хочуть ділитися з малюком іграшками, або кусання батьків в істериці. В даному випадку ваше завдання – відстежувати емоції дитини і уникати ситуацій, в яких вона втомлюється або починає нервувати. Якщо вона кусається, не звертайте на неї уваги. Також допомагає спокійно і чітко говорити «Не кусайся» в той самий момент.

Якщо ваша дитина ходить в садок, попросіть вихователів реагувати так само на укуси, як ви це робите вдома. Намагайтеся не нервувати, змиріться, адже при послідовному вихованні ця фаза дорослішання у малюка скоро пройде.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!