Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень
 

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!



Пройдіться по будинку пару раз і переконайтеся, що нічого не упустили, і ваш будинок все ще безпечний для крихітки. Опустіться на карачки, щоб оглядати будинок на рівні малюка, і переконайтеся в тому, що на цьому рівні немає предметів, які можна потягнути і скинути на себе. Також переконайтеся, що якщо дитина стукнеться об шафу, з верхньої полиці на неї не полетять книги або ще якісь предмети. Всі ваші книжкові полиці, шафи, телевізор і т.д. повинні бути прикріплені до стіни, щоб якщо малюк вирішить за них вхопитися, намагаючись стояти або ходити, на нього нічого не впало.

Відлучення дитини від пляшечки

Більшість педіатрів рекомендують відлучати дитину від пляшечки в однорічному віці. Враховуючи, що до першого дня народження вашому малюкові залишилося всього кілька тижнів, вас думка про відлучення крихітки від улюбленої пляшечки може трохи лякати. Але є кілька вагомих причин, чому це рекомендується робити саме у віці 1 рочку. Наприклад, уявіть, наскільки це буде складніше, коли ваш малюк стане ще більш незалежним і гучним, коли йому виповниться 2 роки.

Крім того, смоктання пляшечки протягом дня може призвести до карієсу. І незважаючи на те, що це лише молочні зубки, карієс на них може стати причиною пошкодження дорослих зубів. Також рідина з пляшечки насичує дитину, що призводить до небажання їсти і нерегулярного режиму харчування, що, звичайно ж, не кращим чином позначається на загальному здоров'ї і поведінці малюка.

Далі ми запропонуємо вам кілька порад по відлученню крихітки від пляшечки.

Спробуйте наливати все менше грудного молока або дитячої суміші в пляшечку, і закінчувати кожне годування дитини, пропонуючи пити з чашки-непроливайки. Потроху зменшуйте кількість молока або суміші в пляшечці і збільшуйте – в чашці-непроливайці.

Почніть годувати дитину, наливаючи лише воду в пляшечку, а грудне молоко або суміш – в чашку-непроливайку. Почніть так робити спочатку з одного годування в день.

Пропонуйте дитині чашку з красивим малюнком, яскравим забарвленням, зображенням її улюблених персонажів.

Перш, ніж ви почнете процес відлучення дитини від пляшечки, поговоріть з педіатром. Якщо ваш малюк недобирає у вазі, народився недоношеним або є інші проблеми з його здоров'ям або розвитком, лікар може рекомендувати продовжувати годувати дитину грудним молоком або сумішшю після року. Також ви можете запитати, чи варто вам вже переходити на чашку-непроливайку, або ще використовувати пляшечку, щоб малюк харчувався повноцінно.

Мама

Ви дбаєте про себе? Коли ви востаннє ходили до стоматолога чи перукаря? Багато молодих матусь ставлять свої потреби на другий план, намагаючись сфокусуватися на родині. Але, дбаючи про свою сім'ю, не забувайте приділяти час і собі. Ви – дуже важливий член сім'ї, і вашим домочадцям дуже важливо, щоб ви були здорові, щасливі і піклувалися про себе. Також переконайтеся, що ви достатньо спите.

Розвиток дитини

Зараз у вас багато прання. Одяг – ваш і дитячий, постільна білизна, рушники, нагруднички, ковдри, пелюшки та інші речі – все це починає накопичуватися. Як же це весело! (Не для вас, а для крихітки!)

Викиньте купу білизни на підлогу, нехай малюк по ній лазить, нехай перебирає речі, розкидає по ванній кімнаті, нехай закидає їх у кошик, а потім знову вивалює на підлогу. Хто б міг подумати, що і в рутинних справах є стільки веселощів?!

Поради

Перші кроки малюка

Як тільки дитина навчиться самостійно вставати, в найближчий час вона почне і пересуватися по кімнаті. Спочатку її кроки будуть повільними і з шаркотінням, а ручки будуть триматися за меблі. Малюк може пересуватися цілеспрямовано, наприклад, побачивши ваш мобільний телефон на іншому краю журнального столика. Він зробить все можливе, щоб дістатися до бажаної речі, але як тільки він візьме її в одну руку, швидше за все, відразу ж впаде на попу.

Пересуватися, підтримуючись за опору – дуже важливий крок у розвитку дитини, що тренує необхідну силу і навички для самостійної ходьби. Це може бути дуже захоплююче – дивитися, як малюк ступає своїми маленькими ніжками, але постарайтеся втриматися і не підштовхувати його до того, щоб він почав швидше ходити. Йому потрібно багато практики, щоб навчитися тримати рівновагу і розвинути координацію рухів, необхідну для самостійної ходьби.

Замість цього, постарайтеся забезпечити дитині максимум можливостей для пересування по кімнаті. Посуньте меблі ближче, щоб в кімнаті з'явилося більше вільного простору. Переконайтеся, що меблі з гострими кутами ви оббили або прибрали. Також не варто взувати маленькі дитячі ніжки – зараз їм потрібна повна свобода від п'яти до пальчиків, щоб навчитися правильно ходити. Дозволяйте малюкові мандрувати по кімнаті якомога довше, і ви не помітите, як він почне робити свої перші самостійні кроки без допомоги і опори.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок четвертий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що вашому малюкові вже майже рік? За останні 10 місяців у вас відбулося стільки змін! Тоді дитина повністю залежала від вас, тепер же вона може пересуватися самостійно, говорити пару слівець або, принаймні, знайшла свій спосіб спілкуватися з дорослими. Іншими словами, крихітка стає все більш і більш незалежною людиною з кожним днем.