Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як привчити дитину до горщика (частина перша)

Привчити дитину до горщика

Всі ми чекаємо на той день, коли можна буде змінити останню пелюшку, проте чекаємо на нього із змішаними відчуттями. Окрім всього іншого, це ще і означає сказати "до побачення" прекрасному періоду безтурботного дитинства.

Навчити дитину користуватися горщиком - це заняття для двох партнерів, в кожного з яких своя самостійна роль. Ви, звичайно ж, можете привести дитину в туалет, але не у ваших силах змусити її зробити те, чого ви чекаєте від неї. І якщо ваша дитина найостаннішф з усіх знайомих малят перестає бігати в мокрих штанцях, це зовсім не означає, що ви провалили свою батьківську кар´єру. Так само, як з їжою і сном, не можна силоміць змусити дитину бути сухою і чистою. Проте ви в змозі створити для неї такі умови, в яких вона могла би сама себе тренувати.

Головне для вас - допомогти маляті виробити здорове відношення до процедури туалету.

Початок привчання до горщика - це швидше цікава взаємодія, ніж жахливий обов´язок, і ви тут виступаєте в ролі інструктора. З точки зору дитини, уміння користуватися горщиком - це її перший крок до дорослого життя, обряд посвячення з немовлят в дошкільнята. (Цим пояснюється те, чому бажання залишатися маленьким веде до певного уповільнення всього процесу привчання).

Факти, які вам варто знати

Перш, ніж усаджувати малюка на перший в його житті (вельми приземистий) горщик, подумайте над тим, що включає навик користування туалетом. По-перше, він має впізнавати особливі давлячі відчуття (позиви) в прямій кишці і сечовому міхурі. Він повинен бачити зв´язок між цими відчуттями і тим, що відбувається в його організмі. Дитина повинна навчитися реагувати на такі позиви певним чином: поспішити до горщика, зняти штанці, зручніше влаштуватися на своєму туалетному сидінні, а головне - встигнути все це зробити вчасно, не запізнитися. У зв´язку з цією множинністю послідовних операцій немає нічого дивного в тому, що багато дітей продовжують ходити в памперсах аж до 3 років.


Кого навчити легше?

Вважається, що дівчаток простіше навчити користуватися туалетом, чим хлопчиків. Не думаю. Швидше це твердження показує, що основне значення тут має стать не дитини, а вихователя. Навчання користуванню туалетом припадає на долю матерів; природно, що жінці зручніше і легше навчити дочку, а дівчаткам набагато простіше імітувати дії власних мам. Погодьтеся, набагато складніше мамі показати синові, як слід мочитися хлопчикові. Наслідуючи дорослих, діти з´ясовують, що хлопчики це повинні робити стоячи, а дівчатка - сидячи; проте спочатку хлопчики теж можуть сидіти, прагнучи не обмочити стіни і підлогу.


Краще пізніше, чим раніше

Пройшли ті часи, коли вважалося, що чим раніше дитина починає користуватися туалетом, тим краще її виховали. Тоді вважали, що чим раніше малюк перейде на 3-разове харчування, чим раніше його віднімуть від грудей і навчать користуватися туалетом, чим "незалежнішим" він буде, тим краще його мама. І це недивно. Постійне прання вручну і труднощі з висушуванням білизни були достатньою підставою для того, щоб скоріше підштовхнути дитину до горщика.

Тепер, звичайно ж, проблему сухих пелюшок не можна сприймати серйозно. Памперси так легко поміняти, що навіть самі непристосовані татусі з легкістю справляються з цим дорученням. Нові типи пелюшок зробили легшими подорожі з дитиною, і більшість сучасних мам всі проблеми з пелюшками напросто переклали на плечі постачальників дитячої білизни. Крім того, тепер ми значно більше знаємо про те, як працює системавипорожнення кишечника і сечового міхура у дітей. Встановлено, що нерви і м´язи, що керують актами випорожнювання і сечовипускання, в достатній мірі розвиваються лише до 18-24 міс. Ще одним додатковим аргументом на користь пізнішого привчання дитини до користування туалетом є те, що діти, що почали навчання пізніше, набагато швидше освоюють даний навик.


Крок за кроком

Послідовні кроки підготують малюка і створять кращі умови для "туалетних" тренувань. У готовності дитини почати навчатися цьому новому навику - проситися на горщик - величезну роль грають характери матері і дитини. Діловите маля, як правило, навчається дуже швидко і може навіть "тренуватися самостійно", особливо якщо у його мами такий же діловитий характер. Злегка ледача, задумлива дитина, в якої така ж мама, може ще і в 3 роки обходитися без горщика і ні про що не турбуватися. Ситуація з ледачою дитиною і діловою мамою найбільш цікава, власне кажучи, саме цій парі ми і присвячуємо залишок цієї глави.


Швидкі зміни

Прагніть міняти швидше мокрі і брудні пелюшки і памперси, аби привчити дитяти бути чистим і сухим. А коли він підросте і зможе сприймати ваші пояснення, переконаєте його в тому, як це приємно. Маля, яке звикло до чистоти і сухості, набагато швидше навчиться проситися на горщик і мине ту стадію, на якій справляється зі своїми "справами", не кажучи вам про це ні слова.


Перший крок: переконайтеся в готовності дитини

• Вчіться читати мову рухів тіла дитини;
• "Здається, пора": віддаляється в спокійне містечко, перестає грати, втихомирюється, присідає навпочіпки;
• "Ну, почалося" - хапається за пелюшки, хрюкає, схрещує ніжки;
• "Все, готово", вдивляється в опуклість, що утворилася під пелюшкою, знову починає говорити або відновлює гру.
Так само, як раніше ви визначали готовність дитини перейти на тверду їжу, постежте за нею і орієнтуйтеся не на календар, а на певні ознаки, які показують, що дитина досить розвинена для того, щоб навчитися користуватися горщиком:

• наслідує поведінку старших при користуванні ними туалетом, може повідомити про інші свої потреби (наприклад, про те, що вона голодна);
• розуміє прості вказівки ("Піди принеси м´ячик";)
• починає витягувати з-під себе мокрі чи брудні пелюшки або памперси, а також повідомляє вас про те, що вони забруднилися, прагне видертися на стільчик з горщиком або на сидіння в туалеті;
• вивчає, як пристосоване його власне тіло для здійснення природних випорожнень.


Останнє попередження

Звертайте увагу на зовнішні ознаки того, що обстановка близька до аварійної: маля починає присідати навпочіпки, хапатися за штанці, схрещувати ніжки, хрюкати і гримасувати, воно прагне зайти за кут дивана, як це робить домашня кішка перш ніж справити потребу. Всі ці ознаки підкажуть вам: дитина вже досить доросла і розуміє, що відбувається усередині неї.

Як і у всіх інших навиках, що поступово удосконалюються, розум і тіло працюють тут спільно і в певному режимі. У інтервалі від 18 місяців до 2 років у дитини настільки розвиваються навики, що вона, розуміючи мову, і сама починає спілкуватися за допомогою слів, одночасно стаючи більш незалежною. Відчувши відповідний позив, вона може самостійно швидко добігти до туалету. Існують, проте, і такі моменти в її розвитку, коли бажання привчити дитину до користування туалетом виявляється несвоєчасним. Якщо у вашого малюка раптом з´являється стабільно поганий настрій, він починає чинити опір абсолютно всім нововведенням, а його словарний запас обмежується лише одним коротким "немає", відкладіть свій намір привчити його до горщика на декілька тижнів, поки не зникне поганий настрій і малюк не стане сприйнятливішим.

Інколи готовність дитини користуватися горщиком настільки велика, що вона як би сама і навіть випадково (принаймні так здається на перший погляд освоює цю премудрість). Наприклад, мама, знімаючи сухі памперси з малюка, говорить йому: "Ну, прекрасно, вже можна надівати штанці старшого братика". І дійсно, через декілька днів вона зможе це зробити. Все сталося, до потрясіння вашої свекрухи, просто таки само по собі. Читати далі...

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як виховати щасливу дитину

Сучасні батьки повинні стати не тільки другом і товаришем для свого малюка, але і педагогом, і психологом. Потрібно розуміти свою дитину, її бажання і потреби. Прагнення кожної людини - знайти в житті щастя і бути щасливим. А ось що для цього потрібно?

Чому ми кричимо на своїх дітей?

Ми всі цілком адекватні люди і люблячі батьки. Але, на жаль, бувають такі моменти, коли ми кричимо на своє чадо. І не просто кричимо, а репетуємо, що, в принципі, нам не властиво. Ви можете просто, не стримуючи себе накричати і вилаяти свого малюка, а потім шкодувати про скоєне. Однак, крик - це не найкраща альтернатива у вихованні, до того ж дитина може звикнути до вашого крику і взагалі на вас ніяк не реагувати.

Як виробити у дитини самостійність

Ми бажаємо бачити своїх дітей самостійними і відповідальними. Адже самостійність - це дуже важлива й цінна якість, необхідна кожній людині в житті, і виховувати її необхідно з раннього дитинства. Найчастіше дітки прагнуть самі зробити щось самостійно. І для батьків головним завданням є підтримка їх у цьому.

Як навчити дитину любити читати

Книги - найкращі друзі людини. Читання допомагає розширити кругозір і сприяє розвитку вашої дитини. Однак, беручи до уваги величезну кількість розважальних засобів, таких як телебачення, мультики, СD / DVD і відеоігри, стало досить важким прилучити дітей до читання. Ось кілька корисних порад, які допоможуть Вам привчити вашу дитину до світу книг. Ви дізнаєтеся, як навчити дитину любити читати.