Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чим небезпечні ліки «від нервів»?

Таблетки, які ніби лікують

Так просто випити таблетку, щоб не нервуватися. Тим паче, на рослинній основі. Натуральний препарат! А реклама обіцяє щасливі посмішки...

Те, що багато ліків змінюють психіку, не секрет. Але, виявляється, навіть нешкідливі на перший погляд травички і пігулки можуть зробити не найкращий вплив на нашу поведінку і самопочуття.

Різні групи психотропних препаратів змінюють нашу поведінку в протилежних напрямах − перезбуджують або гальмують, заспокоюють.

До перших, стимулюючих дію центральної нервової системи (далі − ЦНС), відносяться психостимулятори і ноотропи. Вони протипоказані гіпертонікам, людям з психозами, схильним до стахів, тривожним.

До другої групи, гальмуючої дію ЦНС, відносяться нейролептики, антидепресанти, транквілізатори і снодійні. З ними потрібно бути акуратніше усім учасникам дорожнього руху. І ніколи не можна приймати подібні препарати, не порадившися з лікарем. Не зважайте на рекламу − підбір таких засобів лікування сугубо індивідуальний.
І ті, й інші протипоказані вагітним і дітям до 3 років. Виключення може зробити тільки лікар, і то в особливих випадках.

Психостимулятори: ефедрин, кофеїн, нікотин, кодеїн, морфін, кокаїн, адреналін. Легкі аналоги*: когитум, кофеїн-бензоат, пантогам, елеутерокок, женьшень.
Коли призначають: При астенії (млявості, слабкості, сонливості), затримці мовного і розумового розвитку у дітей, для відновлення функцій ЦНС після черепно-мозкових травм. Також при вегетосудинній дистонії і як підтримуючу терапію на стадії відміни антидепресантів.
Побічні дії: Підвищують артеріальний тиск, викликають залежність, порушують сон.
Як змінюють поведінку: Викликають перезбуджування, неможливість вчасно зупинитися і подумати.

Антидепресанти: амітріптілін, доксепін, ліксидол, коаксил, прозак, флуоксетин, тримипрамин. Легкі аналоги*: піон, пустирник, корінь синюги.
Коли призначають: При депресії ендогенно-екзогенного характеру (як зовнішнього, наприклад, із-за невпевненості в собі, так і внутрішнього - від хвороб), алкоголізмі, наркоманії у стадії абстиненції (втрати віри в себе і занепаді сил), при вираженому больовому синдромі (під час важких травм).
Побічні дії: Завдають удару по печінці і ниркам, при тривалому застосуванні викликають гіпоксію (нестачу кисню) у мозку. Можуть спровокувати ішемічну хворобу серця (порушення кровотоку).
Як змінюють поведінку: Порушують зорове сприйняття дійсності (замутнінність або двоїння) і координацію рухів. Емоційне збудження змінює оцінку дійсності. Викликають психологічну залежність («Тільки з пігулками мені добре»).

Транквілізатори: канак, мазепам, феназепам, фенобарбітал, элениум, фенібут, темазепам, діазепам, радодерм і ін. Полегшений варіант*: афобазол.
Коли призначають: При тривожно-фобічному синдромі (страхи), як протисудомну терапію, додаткову терапію больового синдрому. При деяких психічних захворюваннях використовують як протиблювотне в комплексі з нейролептиками.
Побічні дії: При застосуванні довше 6 місяців отруюють печінку і нирки. Викликають головний біль, запаморочення, порушують статеву активність.
Як змінюють поведінку: З´являється сплутана свідомості, порушення концентрації уваги і розумових процесів, сонливість, сповільнюються психічні і рухові реакції. Викликають м´язову слабкість і зниження статевої активності.

Ноотропи: ноотропил, нобен, нейромедин. Легкі варінти*: пірацетам, гинкгобилоба, танакам.
Коли призначають: «Вітаміни» для мозку, стимулюючі його діяльність. При вегетосудинній дистонії, наслідках черепно-мозкових травм, затримці психічного розвитку у дітей, постінсультних розладах. Як профілактика порушення мозкового кровообігу.
Побічні дії: Порушення сну, шкідливо впливають на печінку.
Як змінюють поведінку: Виникає емоційне і фізичне перезбуджування, гіперактивність і - як наслідок - фізична втома.

Снодійне: частково транквілізатори, наприклад, феназепам. По рецептах: імован, ивадал. Без рецептів*: валеріана, пустирник, піон.
Коли призначають:При порушенні сну, нічній тривозі, панічних розладах, істерії.
Побічні дії: Збільшують навантаження на печінку і нирки, роблять їх уразливими перед токсинами.
Як змінюють поведінку: Провокують сонливість, заторможенность, порушення розумових процесів, пам´яті, уваги. Викликають емоційну холодність.

Атож, будьте щасливі!

*Продаються без рецептів. Побічні дії виявляються у разі тривалого прийому або передозування.

(За матеріалами http://bla-bla-bla.ru)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Автобусні подорожі з дітьми: поради та лайфхаки від «Зеленого Слона»

Подорожі з дітьми – це завжди чудова можливість провести час разом, побачити нові місця та створити незабутні спогади. Проте, подорож автобусом з дітьми може здатися складним завданням, адже їм може бути нудно, незручно або просто нецікаво.

6 книжок для дітей віком 5-10 років від #книголав

У магічному світі книг діти відкривають для себе нові горизонти, навчаються важливим життєвим урокам і розвивають свою уяву. Наша добірка книг для дітей від 5 до 10 років — це захоплива подорож, де на кожній сторінці на них чекають різноманітні відкриття та цікаві пригоди.

Як вибрати монокуляр

Незалежно від того, чи є ви любителем дикої природи, нічних прогулянок, походів у гори чи спостережень за тваринами, монокуляр стане чудовим рішенням для всіх, хто цінує зручне та ефективне обладнання. Однак для людей, які не знайомі з цією технікою, вибір правильного пристрою може виявитися складним завданням. Тому перед тим як придбати монокуляри, варто з’ясувати, на які фактори слід звернути увагу.

Мазі негормональні при псоріазі у Києві та Україні з доставкою

Псоріаз – хронічна патологія, з якою може зіткнутися будь-яка людина. Хвороба вражає здорові ділянки шкіри та носить системний характер. Вона характеризується появою червоних плям, лусочок і сильної сверблячки. Цей стан викликає не лише фізичний дискомфорт, а й суттєво знижує якість життя людини у будь-якому віці.

При використаннi матерiалiв з порталу mama-tato.com.ua активне посилання на нас обов'язкове.
|
Copyright 2007-2024 Mama-tato.com.ua
Усі права захищено.
All rights reserverd.
Система Orphus