Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Умови, які не можуть включатися в шлюбний договір

Тримаймося за руки

З кожним днем все більше пар заключають шлюбні договори. Але згодом, коли пари розлучуються та приносять свій шлюбний договір до суду, він виявляється... не зовсім дійсним. Чому?

Зміст шлюбного договору формується самими сторонами. Не дивлячись на широкі можливості, які в цьому питанні їм надані, існує ряд умов, які в договір включатися не можуть. Деякі з цих умов прямо названі в законі, інші – можуть визначатися, виходячи з його загального сенсу.

У Сімейному кодексі України (далі – СК) передбачені наступні умови, які не можуть включатися в шлюбний договір:
1) шлюбним договором не можуть регулюватися особисті відносини подружжя, а також особисті відносини між ними і дітьми (ч. 3 ст. 93 СК);
2) шлюбний договір не може зменшувати об´єму прав дитини, яка встановлена СК (ч. 4 ст. 93 СК);
3) шлюбний договір не може ставити одного з подружжя в надзвичайно невигідне матеріальне положення (ч. 4 ст. 93 СК);
4) за шлюбним договором не може передаватися у власність одного з подружжя нерухоме майно і інше майно, право на яке підлягає державній реєстрації (ч. 5 ст. 93 СК).

Розглянемо вказані положення детальніше.

1) Можна відзначити, що в зразках шлюбних договорів досить часто можна виявити умови, що стосуються особистих стосунків подружжя. Пропонуються такі формулювання: «у разі нещасного випадку або хвороби зобов´язуємося надавати один одному постійну моральну підтримку», «зобов´язуємося погоджувати між собою умови виховання і навчання дітей», «члени сім´ї не обмежуватимуть один одного у виборі способів спілкування, занять спортом, відвідин розважальних установ». Нерідко сторони хочуть включити в договір умови щодо імені майбутньої дитини, її віросповідання, місця проживання і так далі. Не викликає сумнівів, що такі умови шлюбного договору протиречать чинному законодавству України. Часто можна зустріти таке: «якщо брак у подальшому буде розірваний через негідну поведінку чоловіка або дружини (пияцтво, зрада)», «то частка чоловіка/дружини в праві на майно складатиме 2/5». Зрозуміло, що визначення доль у загальному майні подружжя на випадок розлучення не протиречить закону і є одною з найбільш типових умов шлюбного договору.

2) Вказана норма є певною гарантією майнових прав малолітніх і неповнолітніх дітей. Тому батьки не мають права включати в шлюбний договір умови, відповідно до яких дитина буде позбавлена права на аліменти, права на отримання майна у власність, права на мешкання в певному житловому приміщенні і так далі.

3) Наприклад, таке положення може виникнути, якщо сторони в договорі закріплять, що у разі розділу майна подружжя вся нерухомість передаватиметься одному з них, а інший отримає рухоме майно незначної вартості або, наприклад, коли один з подружжя зобов´язується у разі розірвання браку містити свого колишнього чоловіка/дружину, його дітей і близьких родичів.

4) Вказана норма викликає здивування. Дана норма істотно звужує сферу договірної ініціативи сторін. Крім того, через нечіткість формулювання вона може мати різні тлумачення, що є украй небажаним для правової практики.

Умови, які не можуть включатися в шлюбний договір, визначаються не тільки спеціальними нормами СК. Для договірної практики подружжя неприпустимими є й інші умови, що порушують загальні норми договірного права. М.В. Антокольська, наприклад, відзначає, що, без сумнівів, повинне бути заборонене включення в шлюбні договори умов, що обмежують право-и дієздатність подружжя, наприклад, що забороняють одному з подружжя звертатися до суду, заповідати, заключати договори і так далі. Не можуть сторони закріпити в договорі відмову від прав, які включаються в загальний цивільний статус особи, наприклад відмову одного з подружжя на отримання в майбутньому зарплатні на користь своєї другої половини. Аналогічні заборони відносяться й до умов, якими подружжя обмежує право- чи дієздатність своїх дітей і інших родичів. У шлюбному договорі не можна також передбачати умови, по якою діти чи родичі подружжя мали б виконувати якісь умови.

(За матеріалами http://www.yurradnik.com.ua)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Дитяча казка: Бяка та мішок поганих слів

В давні часи жила серед людей Бяка. Вона мала зовнішність звичайної молодої дівчини. Та на справді Бяка була казковою істотою – близькою родичкою Баби Яги та Бабая.

Ідея великодніх подаруночків: курчата з цукерками з лотків від яєць

Нам подобаються прості ідеї поробок, які можна зробити з дітьми, а святкові – ще більше! Ці милі курчата з картонних лотків від яєць допоможуть вам підняти настрій собі і близьким, підготуватися до Великодня і зайняти дітвору, яка вже змучилася сидіти вдома в чотирьох стінах. Наповніть їх цукерками і розставте по будинку або даруйте рідним і близьким у світле свято Великодня!

Двоярусні ліжка від магазину ´Планета Мебелі´: практичність та комфорт для ваших дітей

Двоярусні ліжка є ідеальним рішенням для дитячих кімнат, дозволяючи ефективно використовувати простір та забезпечуючи зручне розміщення для двох чи більше дітей. Магазин меблів 'Планета Мебелі' https://planeta-mebeli.kh.ua/korpusni-mebli/dvuhyarusnye-kuhni-harkov пропонує широкий вибір якісних та функціональних двоярусних ліжок, які поєднують у собі практичність, комфорт та безпеку.

Автобусні подорожі з дітьми: поради та лайфхаки від «Зеленого Слона»

Подорожі з дітьми – це завжди чудова можливість провести час разом, побачити нові місця та створити незабутні спогади. Проте, подорож автобусом з дітьми може здатися складним завданням, адже їм може бути нудно, незручно або просто нецікаво.