Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як привчити дитину до горщика (частина третя)

Дитина на горщику

П´ятий крок: з памперсів в тренувальні штанці

Після того, як протягом 1-2 тижнів дитина залишатиметься сухою в денний час, можна вважати, що вона виросла з памперсів.

Тренувальні штанці

Тренувальні штанці, в яких є спеціальна прокладка, всмоктуюча вологу, використовуються для переходу від памперсів до звичайних ("дорослих") штанців. Можна вшити таку всмоктуючу прокладку і в звичайні штанці. Часто діти з ентузіазмом сприймають пропозицію перейти в такий самий одяг "як у великого", проте не кваптеся, особливо у разі, коли не впевнені в тому, що малюк хоче перетворюватися на "великого". Положення ускладнюється, якщо поквапитися вас заставляє хід подій - потрібно звільнити місце на спеціальному столику для сповивання нового немовляти. Старші діти, відмітивши, що вся увага приділяється перевдяганню новонародженого, можуть заперечувати перетворенню в "великого" хлопчика або дівчинку. Тому нам здається, що краще такі штанці називати спеціальними, а не дорослими. Купіть відразу 6 пар і переконайтеся, що вони досить просторі, аби їх легко було знімати нетерплячому малюкові.

Коли інцидент таки станеться

Не раз ще, кидаючись на сигнал дитини, ви побачите вже мокрі чи забруднені штанці. Це нормально - адже маля ще лише освоює новий навик. Частіше це буде, коли дитина настільки захоплена грою, що не відчуває переповненого сечового міхура або кишечника. Частенько малята взагалі так схвильовані тим, що відбувається в навколишньому світі, що зовсім не звертають уваги на те, що твориться у них всередині. Частіше нагадуйте їм, щоби, загравшись, вони не забували проситися на горщик.

Шостий крок: навчіть дитину виконувати всю процедуру до кінця

Завершальним етапом буде навчання дитини тому, як треба підтиратися, спускати воду, надівати і застібати штанці, мити руки. Маленьких дівчаток після того, як вони помочаться, учіть підтиратися в напрямі спереду назад (видаляючи подалі від піхви бактерії, які можуть викликати інфекцію). На перших порах вам частенько доведеться перевіряти, чи змогла дитина начисто підтертися після стільця, і допомагати їй у цьому.

До такої процедури, як спускання води, малята відносяться по-різному. Одні лякаються гучного звуку води, що скидається з бачка і зникаючої в якійсь страшній воронці. Інші вважають цей момент кульмінацією всієї процедури і нікому не довіряють його виконання. В цьому випадку, цілком можливо, ваші рахунки за воду зростуть, оскільки маля часто буде просто розважатися водно-звуковим атракціоном. Спеціальний пристрій (клямка) дозволить контролювати спуск води лише у справі. Заохочуйте успіхи, не помічайте "невдач" і особливо не форсуйте події.

Хваліть за успіх, не звертайте уваги на невдачі

Цю главу я писав під радісні вигуки нашої старшої доньки, яка захоплювалася в сусідній кімнаті першими успіхами на горщику молодшого, 2-річного брата. Карати малюка, що звикає користуватися туалетом, так само безглуздо, як докоряти дитині, що вчиться ходити за те, що вона спотикається. У дітей, на яких сердяться або яких лають за невдачі в освоєнні цього навику, можуть виникати серйозні і тривалі емоційні розлади. Якщо ви не можете здолати негативні емоції, що накопичуються у вас, із цього приводу, зверніться за допомогою до якого-небудь порадника чи навіть до психіатра. Лише в тому випадку, якщо, навчаючи дитину користуватися туалетом, ви не псуєте нерви ні собі, ні дитині, вона зможе, будучи упевненою в собі, перейти до наступної фази розвитку - сексуальної ідентифікації. При невдачах постарайтеся особливо не засмучуватися - нічого страшного, якщо ще рік вона проходить в підгузках.

Діти, які не хочуть користуватися горщиком

Деякі малята продовжують грати в забруднених штанцях як ні в чому не бувало або стримуються і чинять опір всякій спробі усадити їх на горщик. Продовжуйте далі користуватися памперсами або підгузками. Як деякі діти пізніше починають ходити, так і абсолютно нормальним є пізнє звикання до туалету. Це потрібно враховувати батькам в час "туалетних" тренувань. Нерви і м´язи, що беруть участь в процесах виділення, можуть виявитися ще недостатньо розвиненими. Так буває частіше у тих дітей, в яких сповільнювалося проходження і по інших важливих аспектах розвитку. Більшість дітей здатна контролювати роботу сечового міхура і кишечника протягом дня приблизно до 3 років. Якщо і до цього часу не станеться істотного прогресу, зверніться до свого лікаря.

Медичні причини

Дитина відмовляється виконувати які-небудь дії, якщо вони для неї болючі. Дуже часто стілець стає хворобливим при запорі.

Так відбувається тому, що в цьому випадку на прямій кишці виникають маленькі тріщини. Вони з´являються, коли твердий кал проходить через розтягнутий край заднього проходу. Дитина, що відчуває біль, прагне затримати випорожнення, в результаті кал стає ще твердішим і все повторюється. Якщо малюк присідає на карачки, кряхтить і морщиться а самого стільця немає, можливо причина саме в цьому.

Інша причина – печія в результаті харчової алергії

Перевірте, чи немає у дитини навколо анального отвору алергічного кільця і висипу. Їжа, що містить багато кислоти (соки цитрусових, молочно-кислі продукти), може призвести до такої алергії. Крім того, контроль за кишечником може порушитися в результаті прийому антибіотиків при проносі після грипу.

Чи не дуже ви квапитеся?

Спроби привчити дитину до горщика можуть виявитися невдалими, якщо вони почнуться невиправдано рано, в якийсь непідходящий період або якщо просто учень чи тренер будуть не в настрої. Відмовтеся на якийсь час від своїх намірів і постарайтеся наступного разу вибрати сприятливіший момент.

Спробуйте знайти причину невдачі

• Можливо, в даний момент у дитини такий період, коли вона жодним чином не сприймає нічого нового?
• Можливо, вплинули зміни в сім´ї (поява новонародженого, хтось захворів або, наприклад, ви знов вийшли на роботу)?
• Чи не сердиться ваше маля? Якщо дитина злиться, упирається, у неї порушується робота багатьох функцій організму, і в першу чергу все, що пов´язане з випорожненнями.
• Спробуйте переглянути свої стосунки з дитиною.

Зазвичай дітям хочеться принести задоволення батькам і скоріше навчитися тому, що було б приємно вам, а значить, і користуватися горщиком. Я передбачаю таку захисну відповідь: "У нас все нормально, це просто такий період упертості у дитини". Проте проблема може полягати не лише в підгузках або памперсах, а бути набагато глибше.

Якщо ви дуже туго натягуєте віжки у всіх інших областях (самі вибираєте, що надіти дитині, визначаєте її проведення часу і так далі), не дивуйтеся, що вона вирішила не підкорятися вам хоч би в цій справі. А можливо, це просто єдиний спосіб для дитини ще трохи побути маленькою. Так або інакше вам доведеться закрити горщик на декілька тижнів або навіть місяців, більше часу приділяти дитині, бавити її, якось підняти її самооцінку, підтримати. Якщо малюк емоційно пригнічений і у нього занижена самооцінка, будьте особливо обережні і ні в якому разі не показуйте, що ваше відношення до нього базується на таких проявах. Будь-які ваші дії перш за все не повинні пригнічувати вашого малюка як особу.

Прискорений цикл навчання: метод тренування під час відпустки

Більшість батьків вважають за краще поступово привчити свого малюка до горщика протягом кількох тижнів або навіть місяців з відповідною для дитини швидкістю. Але деякі намагаються упровадити і тут прискорений метод, вивчивши дитину всім цим навикам, скажімо, за декілька днів відпустки. Такий скорочений курс підходить лише для певних пар «дитина – батько», і ми ні в якому разі не радимо застосовувати його до всіх дітей. Одні малята заперечують проти настільки різкого звільнення від підгузків, а інші вітають такий самоконтроль. Кроки, якими користуються при такому швидкісному навчанні, ті ж, що і при звичайному, проте більш цілеспрямовані.

Подорожуємо і тренуємося

Інколи займатися "туалетними" тренуваннями набагато зручніше під час відпустки. У вас більше часу та і терпіння, маля велику частину дня розгулює голяка по пляжу, немає особливих проблем з прибиранням, якщо не відразу все вийде. Один з наших дітей саме такий чином тренувався під час тижневого відпочинку на узбережжі. Якщо ж під час відпочинку у дитини "виникне рецидив" і вона раптом відмовиться від горщика, залиште всі ваші спроби виправити положення до того, поки не повернетеся до звичної обстановки. Подорожуючи на машині, не забудьте прихопити з собою похідний горщик. Це дуже зручно (принаймні набагато краще, ніж робити через це вимушені зупинки).

Не забувайте і про те, що зміни в дієті дитини під час відпустки, швидше за все, викличуть у неї і збої в роботі кишечника (може виникнути як запор, так і пронос), тому повністю можливі деякі спади в опануванні нового навику.

Зауваження як для дітей, так і для дорослих: не забувайте, що виходити з дому треба з порожнім сечорвим міхуром.

Передумови

Для такого швидкісного тренування підходять лише малята, що вміють говорити, мають гарний настрій і бажання порадувати своїх тренерів.

Обстановка гри

Підійдіть до цього заняття, як до тижня найтіснішого спілкування з власним малюком, причому відносьтеся до цієї справи, як до гри. Відкладітьт убік інші справи. Вам доведеться постійно знаходитися при дитині протягом всього періоду її неспання, стежачи за кожним її сигналом, жестом, рухом тіла, якиц говорить, що вона відчуває відповідні позиви.

Правильно оберіть сезон

Точно так, як і змагання по бейсболу не планують на зиму, для ваших тренувань потрібні певні погодні умови. Якщо погода або настрій зіпсуються, ви завжди можете припинити все.

Заздалегідь сплануйте цю гру і оголосіть про неї

За день до початку тренування оголосіть маляті, що завтра у вас буде спеціальний день. "Ми збираємося пограти в спеціальну гру", і повторюйте ці слова впродовж всього дня. Створіть приємну ігрову атмосферу. Продовжуйте підкреслювати, що це спеціальний день: "Сьогодні ми збираємося пограти в гру "більше немає подгузків" і користуватимемося туалетом, як це роблять папа і мама" (або ще і "як братик Джим" - адже це додаткова стимул-реакція). Дайте дитині можливість проникнутися вашим передбаченням події - адже малята зазвичай приходять в захват від того, що викликало такий стан у вас.

Правильна уніформа

Найвідповідніший костюм - "у чому мама народила" (якщо, звичайно, дозволяє погода); можна скористатися і довгими просторими штанцями, але, будь ласка, без підгузків. Продемонструйте малюкові його спеціальні тренувальні штанці. Покажіть, як ними користуватися, як їх знімати і знов натягувати. Аби додати дійству святкової обстановки, зробіть фотографії в той момент, коли він освоює новинку, і покажіть їх дитині. Продемонструйте їй перед дзеркалом всі її рухи по зняттю і надяганню штанців. Постійно підтримуйте атмосферу гри. Якщо дитина втрачає інтерес до такої гри або починає протестувати, почекайте деякий час, дайте їй передихнути.

Підручні засоби

Принесіть "спеціальні призи" і урочисто представте їх: горщик (який ви разом з малям вибрали в магазині і до цього ховали в коробці), відповідні до цього випадку іграшки, тренувальні штанці і винагороди за успіхи в майбутній грі.

Практична частина тренування - Усадження на горщик

Особистий приклад - перш за все. Оскільки малята охоче роблять те ж, що папа або мама, поставте дитячий горщик поряд із собою і сидіть разом, займаючи одне одного розмовою.

Інструктивні посібники

Поки кожен з вас сидить на своєму "вельмишановному горщику", прогляньте разом книжку про "туалетні" тренування.

Чітко подавайте сигнали

Відпрацюйте з малюком такі значимі фрази, як "йду на горщик", "йду пі-пі", "йду а-а".

Плідне сидіння

Продемонструйте дитині, як ви самі все це проробляєте (можна насправді, а можна навмисно); аби вона краще схопила ідею, поклопочіться про шумовий супровід: спочатку натуження, потім звуки, що виражають задоволення.

Іграшка як модель

Виконайте всю цю процедуру з лялькою, пояснюючи кожен крок: знімаємо з ляльки штанці, садимо на горщик, виливаємо його вміст в туалет, надіваємо штанці.

Гра починається

Дуже уважно спостерігайте за поведінкою вашої "кінозірки" - початківця. Присідання підкаже вам, що настав час дитині йти на горщик, спроби посмикати себе за підгузник (або місце, де він повинен знаходитися) або уважний погляд вниз - що часу у вас залишилося в обріз. Потрібно терміново втрутитися: "Підемо на горщик". Зазвичай краще за все ставити горщик на підлозі в кухні, у ванній кімнаті або поряд з вашим туалетом. У ці дні поставте горщик, кращого друга малюка, на найпомітніше місце. Постійна репетиція зв´язку між сигналами дитини і запрошенням його на горщик встановлює в її свідомості міцну асоціацію: "Коли я відчуваю позиви, я йду на горщик".

Винагорода

Якщо дитина в перші ж дні справляється з тим, чого ви чекаєте від неї, це можна розцінити як великий успіх і заохотити її. Але врахуйте, що можуть виникати і багаточисельні фальстарти, коли маля просто сідає, відмітивши, що папа і мама вмить біжать до нього при цьому. Якщо ж тривога не була "помилковою" і ви встигли з дитиною на горщик (а ще краще, якщо вона сама до нього добігла, не обмочившись по дорозі), винагородіть це велике досягнення яким-небудь сюрпризом. Одна мама, яка використовувала цей метод, навіть поміщала спеціальні призові палички позаду горщика, якими і винагороджувала кожен успіх своєї дитини.

Переходимо до нічних ігор

Користуватися горщиком вночі дитина зможе не раніше, ніж через кілька тижнів після того, як успішно навчиться вдаватися до нього в денний час. Памперси або підгузки вночі ще можуть знадобиться протягом кількох місяців або навіть років.

Якщо так детально викладений нами курс у вас не спрацьовує, не вважайте, що ви поганий вчитель або що вам попався нездібний учень. Можливо, у вас просто абсолютно інша дитина, і до неї потрібний особливий підхід. В будь-якому разі необхідність в підгузках або памперсах коли-небудь відімре.

Попередня частина



За матеріалами mamochka.kz

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як виховати щасливу дитину

Сучасні батьки повинні стати не тільки другом і товаришем для свого малюка, але і педагогом, і психологом. Потрібно розуміти свою дитину, її бажання і потреби. Прагнення кожної людини - знайти в житті щастя і бути щасливим. А ось що для цього потрібно?

Чому ми кричимо на своїх дітей?

Ми всі цілком адекватні люди і люблячі батьки. Але, на жаль, бувають такі моменти, коли ми кричимо на своє чадо. І не просто кричимо, а репетуємо, що, в принципі, нам не властиво. Ви можете просто, не стримуючи себе накричати і вилаяти свого малюка, а потім шкодувати про скоєне. Однак, крик - це не найкраща альтернатива у вихованні, до того ж дитина може звикнути до вашого крику і взагалі на вас ніяк не реагувати.

Як виробити у дитини самостійність

Ми бажаємо бачити своїх дітей самостійними і відповідальними. Адже самостійність - це дуже важлива й цінна якість, необхідна кожній людині в житті, і виховувати її необхідно з раннього дитинства. Найчастіше дітки прагнуть самі зробити щось самостійно. І для батьків головним завданням є підтримка їх у цьому.

Як навчити дитину любити читати

Книги - найкращі друзі людини. Читання допомагає розширити кругозір і сприяє розвитку вашої дитини. Однак, беручи до уваги величезну кількість розважальних засобів, таких як телебачення, мультики, СD / DVD і відеоігри, стало досить важким прилучити дітей до читання. Ось кілька корисних порад, які допоможуть Вам привчити вашу дитину до світу книг. Ви дізнаєтеся, як навчити дитину любити читати.