Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитяче свято новий рік

Сценарій дитячого Нового Року

Ялинкові іграшки, саморобні сніжинки, морозні візерунки на склі, привітання від Діда Мороза та подарунки, перев’язані гарними стрічками ... Усіх цих дрібниць діти чекають цілий рік. Але саме головне для них - це, звичайно ж, незабутнє свято!

Ігри для дітей 3-5 років

Жодне дитяче свято не може обійтися без ігор і змагань в спритності, швидкості, успішності. Якщо ваші малюки ще грають в дочки-матері і будують замки в дитячому садку, напевно, їм сподобаються ці, на перший погляд, прості забави.

Рибалка

Для гри приготуйте справжню новорічну ополонку: нехай це буде обруч, до якого прикріплена тканина, величезна коробка (наприклад, з-під телевізора або холодильника), старий дитячий манеж, великий мішок чи чемодан або просто місце,відгороджене стрічками чи мотузкою. Крім цього, запасіться маленькими подарунками (брелок, олівець, ластик, маленька іграшка, магніт), упакуйте їх у мініатюрні коробочки і прикріпіть до кожного гачок з дроту або петельку.

Розкажіть дітям, що Дід Мороз вирішив порибалити і в його ополонку потрапили коробочки з подарунками. Подарунків було так багато, що витягти їх Дідусь не зміг. Йому потрібна допомога малят.

Кожному помічнику відайте "вудку" - її замінить будь-яка паличка з крючком на кінці. За сигналом ведучого включається музика і діти починають витягувати коробочки з "ополонки", чіпляючи гачком петельки. Дочекайтеся, поки кожен з дітей підхопить на свою вудку хоча б один подарунок, а потім вимикайте музику. Це сигнал про те, що "риболовлю" закінчено, а діти можуть відкривати свої подарунки.

Сніжки

Для змагань знадобляться "сніжки", два відерка різних кольорів, совочки за кількістю учасників.

За допомогою веселої новорічної рахувалочки поділіть дітей на команди, наприклад, на "зайчиків" та "ведмедиків". Разом виберіть капітана та вручіть йому відерко, а всім гравцям - совочки (або лопатки).

"Сніжки" розсипте по підлозі кімнати. За сигналом ведучого включається музика і змагання починається. Кожна дитина за допомогою совочка має підняти "сніжок" і принести його у відерко своєї команди. Домовтесь, що за один раз можна взяти тільки по одному "сніжку" і тільки совочком без допомоги другої руки.

Конкурс триває, поки звучить музика. Як тільки мелодія закінчилася, всі гравці повертаються до своїх відерок, а ведучий підраховує, скільки "сніжків" зібрала кожна команда, і оголошує переможця.

Як зробити "сніжки"

На 20 "Сніжків" вам знадобляться:
20 аркушів білого паперу формату A4
кілька упаковок вати
крохмаль
клейонка або поліетиленова плівка

Заварити крутий розчин крохмалю. Лист білого паперу зімніть в щільний комочок та обмотайте ватою. Обмакніть отриманий "сніжок" в крохмаль. Готові "сніжки" викладіть на клейонку або пакети та розмістіть поблизу батареї. По мірі того, як крохмаль підсихатиме, перевертайте ваші "сніжки", щоб вони висихали рівномірно.

Якщо у вас немає часу на виготовлення "сніжків", їх можуть замінити кульки для пінг-понгу, скручений в грудочки синтепон (для щільності можна обгорнути його марлею), білі помпони або навіть зім’ята фольга.

Салки

Ведучому (Дідові Морозу та Снігурочці або комусь із дорослих) на руку надягають велику рукавицю - її можна виготовити спеціально для свята (зшити або зв´язати яскраву рукавицю з новорічними мотивами або намалювати її на аркуші щільного картону).

Правила гри такі ж, як у звичайних салках: за сигналом діти розбігаються, а ведучий має наздогнати та пересалити малюків своєю чарівною рукавицею. Засалені сідають під ялинку, а останній і, отже, найспритніший малюк оголошується переможцем.

Ще один варіант салочок. Візьміть рукавиці двох кольорів. Учасники гри стають в коло. Рахувалочкою обираємо двох ведучих, кожному даємо одну рукавицю і ставимо їх у коло навпроти один одного.

За сигналом діти починають передавати один одному рукавицю. Червона буде "тікати", а синя - "доганяти". Діти повинні як можна швидше передавати рукавички, щоб вони не "зустрілися". Учасник, в руках якого синя рукавичка наздожене червону, вибуває з гри, а гра починається спочатку.

Чим ще розважити малюків?

На святі для малюків не обійтися без традиційного хороводу. Але ви можете ускладнити малюкам завдання, якщо запропонуєте не просто триматися за руки, а змінювати положення ручок і ніжок. "Давайте зараз покладемо руку сусіду на плече, - командує ведучий. - А тепер обіймаємо одне одного за талію!" Нехай хоровод рухається в різні боки - вправо, вліво, до центру і назад, а діти тримаються за мізинчики, лікті тощо.

"Сніжками" з запропонованої нами гри можна влаштувати неабиякі снігові бої, засипаючи супротивника, а потім порахувати, скільки "снарядів" виявилося на кожній із сторін. Перемагає та команда, чия "база" менше "постраждала".

У новорічний пиріг запечіть справжню коштовність (до речі, так роблять у Різдво у багатьох європейських країнах, наприклад у Франції в пирозі запікають фарфорову статуетку, що приносить удачу). Нехай розміром вона буде не меншою від половинки футляра від кіндер-сюрпризу, інакше малюки можуть випадково проковтнути ваш "секретик". Тому, хто знайшов, зрозуміло, адресують побажання вдачі в новому році, та й дарують сам сюрприз!

Підготуйте разом з дітьми виставу для Діда Мороза. Крім традиційних пісень, загадок і віршів про Новий рік, покажіть йому імпровізований спектакль з пальчиковими ляльками. Їх можна як купити, так і зробити самим з паперу або з старих рукавичок.

Ігри для дітей 7-9 років

Якщо ваша дитина вже не вперше зустрічається з Дідом Морозом і точно знає, чим він відрізняється від Санта Клауса, час долучати його до всесвітніх новорічних традицій. Тим більш, що за захопливістю вони анітрошки не поступаються вже знайомим нам іграм.

Естафета

Для гри приготуйте мітлу для кожного учасника і яскраві ковпачки.
Почніть гру з короткого уроку цікавої географії. Далеко на Заході є півострів-сапожок, на якому живуть веселі і дотепні італійці. До малят Італії на Різдво Христове (а точніше, 6 січня, в День святої Епіфаніі) приходить не Дід Мороз, а старенька відьма зі смішним личком і носом гачком. Відьмочку звати Бефана, вона літає на мітлі і носить гострокінцевий ковпак. За спиною у неї рюкзачок з шоколадками і вугликами. Тим, хто добре вів себе в минулому році, Бефана покладе в традиційний різдвяний панчіх шоколад, а дітям, що провинилися дістануться тільки горілі вуглики ...

Запропонуйте дітям естафету у вигляді Бефани. Всі учасники діляться на дві команди, кожна отримує власну мітлу (або швабру, віник і т.п.) і ковпак (його можна згорнути з листа звичайного кольорового картону, а можна купити готові яскраві ковпачки). Приготуйте дві новорічні панчохи з подарунками і поставте їх біля ялинки. Як тільки ведучий дає старт грі, учасники мають одягти на голову ковпачок, пробігти на мітлі до панчохи, взяти приз, повернутися до команди і передати мітлу і ковпак наступному гравцю. Перемагає та команда, якій вдалося швидше пройти шлях до ялинки і назад. Можна трохи ускладнити гру і запропонувати дітям скакати на мітлі по двоє, а біля ялинки ще й помінятися місцями.

Горішок

Для гри потрібні рис або будь-яка інша крупа, мигдалевий горішок, миска, тарілки, маленькі склянки.

У глибоку миску покладіть один мигдалевий горішок і засипте його рисом (можна використовувати борошно, манку та іншу дрібну крупу).

Поділіть дітей на дві команди. Кожна команда отримує порожню тарілку або тацю, а кожен учасник - маленький стаканчик (розміром зі стопочку для горілки).

Як тільки почалася естафета, діти по черзі підбігають до миски з рисом, склянкою зачерпують крупу, біжать до своєї команди, пересипають крупу на тацю і перевіряють: чи не вдалося зловити мигдалевий горішок? Перемагає та команда, якій попався горішок.

Сніговик

Для гри знадобляться 9 білих повітряних кульок, шматочки двостороннього скотчу та чорний маркер. Надуйте 6 кульок невеликого розміру, 1 більшу, 1 дуже велику 1 середню. До великої кульки прикріплюємо чотири шматочки скотчу, на них кріпляться 4 маленьких кульки – ніжки сніговика. Зверху додаємо шматочок скотчу і прикріплюємо середній шар. До нього клеїмо дві крихітні кульки - ручки сніговика. Самий верхній ярус – голова сніговика. Як тільки ви закріпили її, запропонуйте дітям намалювати сніговику личко.

Чим ще розважити малюків?

Напишіть разом листа Дідові Морозу. Підведіть підсумки року, похваліться успіхами дитини, визнайте й недоліки. Нехай дитина попросить у Діда подарунок чи змалює свою заповітну мрію. Конверт можна по-старому заховати в холодильник, віднести на пошту або скористатися сучасними технологіями та звернутися до Діда Мороза по e-mail.

Перш ніж наряджати ялинку, підготуйте загадки про різні ялинкові іграшки. Загадуйте їх дитині і пропонуйте знайти відповідь в коробці з кульками, шишками та мішурою.

Альтернативний новий рік

Якщо Дід Мороз та Снігуронька вже порядком набридли вашій дитині, немає нічого простішого, ніж придумати для неї нетрадиційне свято, яке буд не гіршим за звичні хороводи і салки в карнавальних костюмах.

Увага: з дітьми до 4 років психологи не рекомендують проводити свята за нестандартними сценаріями. У цьому віці все ще сильною залишається прихильність малюка до традицій.

Новий рік улюблених пісеньок

Вік: з 7 років.

Реквізит: диск з дитячим караоке, намальовані на картону або виготовлені з пап´є-маше (солоного тіста тощо) фігурки "музичних премій", конверти з іменами запрошених, яскраві лампи, червона "доріжка", фотоапарат і комп´ютер з завантаженою програмою Adobe Photoshop і підключеним принтером, щоб редагувати та друкувати фото "зірок" і самого свята.

Ідеї: Запрошуючи гостей, не забудьте попросити їх вдягти своє найкраще вбрання та коштовності, які добре виглядають у світлі софітів на червоній килимовій доріжці! Весь вечір під караоке співаємо улюблені зимові та новорічні пісеньки, фотографуємось біля ялинки, а потім друкуємо фотографії в кумедних рамках (рамки попередньо малюємо в Photoshop) та роздаємо іншим гостям автографи. Під кінець вечора вручаємо премії "Греммі" або "Овацію" - найголосистішому, найритмічнішому, самому-самому... Разом зі статуетками не забуваємо дарувати гостям наші новорічні подарунки.

Мультяшки запрошують

Вік: з 7 років.

Реквізит: диск з улюбленим мультиком вашої дитини, ляльки, постери, будь-яка атрибутика на тему цього мультфільму (в крайньому випадку можна попросити гостей захопити те, що є в них, або спеціально купити до свята ).

Ідеї: Герой улюбленого мультфільму (лялька або м´яка іграшка) зустрічає гостей і замість Діда Мороза веде все свято. У програмі - конкурси, що повторюють сценарій мультфільму або адаптовані (наприклад, бігаємо звичайну естафету, але в масках Шрека і Феони або граємо в "їстівне-неїстівне", але загадуємо імена з мультику про Немо або з інших). У меню нехай всі страви повторюють дух улюбленого мультфільму. І запакуйте подарунки, використовуючи папір з мультяшною символікою.

Йдемо в дозор

Вік: 12-16 років.

Реквізит: кишенькові ліхтарики, темні окуляри, в меню неодмінно кров невинно убієнних (вишневий сік), емблеми "Міськсвітло" та "Готель" Космос ", будь-яка символіка з фільмів про Дозори.

Ідеї: Ділимо всіх гостей на Темних і Світлих і розігруємо Велику битву. Постійно переходимо з ліхтариками в «Сумрак» (під нього можна відвести окрему кімнату). Влаштовуємо змагання з інтуїції (розгадуємо загадки, з зав´язаними очима впізнаємо предмети на дотик, смак, за запахом впізнаємо інших гостей тощо), тобто демонструємо паранормальні здібності. Під вечір, на знак Великого перемир´я, підписуємо Великий договір між Добром і Злом та обмінюємося приготованими подарунками.

За матеріалами chul-school.ucoz.org

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас