Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Хелловінські пригощання: гарбузові рецепти

Хелловінські пригощання: гарбузові рецепти
 

Не за горами Хелловін – дещо містичне свято, яке манить нас своєю химерністю і загадковістю, тож переймаємо традиції американців і європейців, у яких це свято вже давно вкоренилося. В даній статті ми не будемо згадувати історію Хелловіну, досліджувати його корені, натомість, хочемо вам дати кілька більш практичних порад. Стосуватимуться вони святкового столу. А куди ж без нього? Влаштовуєте Хелловін-вечірку? – Значить і вгощати гостей доведеться. Що б такого приготувати?..



Які продукти асоціюються у нас з Хелловіном? І тут на думку спадає гарбуз – один із символів заморського свята. Та ще й пора відповідна – саме сезон гарбузів! То чому б не поєднати корисне з приємним і не начаклувати на своїй кухні гарбузових смаколиків? Пропонуємо вам декілька простих рецептів.

Гарбузові закусочки

гарбуз
фета
цільнозерновий хліб
апельсин
шматочок кореня імбиру
вершкове масло
листя базиліку
сіль, спеції

Перелічуючи інгредієнти, ми навмисне не вказували пропорцій, адже страва доволі елементарна у приготуванні, ви зможете самі розрахувати їх в залежності від власних смаків та тієї кількості людей, яку потрібно буде пригощати. Гарбуз запечіть в духовці, для цього помийте його, розріжте, виберіть насіння та наріжте великими скибками (разом зі шкіркою); після цього викладіть скибки на деко, на яке попередньо влийте трохи води (щоби гарбуз вийшов соковитим), скропіть оливковою олією, злегка посоліть і поперчіть та відправте у розігріту до 200°С духовку на 30 хвилин. Запечений гарбуз (остиглий) розріжте на дрібніші кубики, відділивши шкірку.

Імбир почистіть, натріть на дрібній терці, з апельсина вичавте сік, змішайте інгредієнти та варіть на слабкому вогні декілька хвилин (нехай аромати з’єднаються). Після цього процідіть апельсиновий сік.

Хліб потрібно порізати скибками та злегка підрум’янити у тостері. Змастіть його тонким шаром масла, викладіть кубики печеного гарбуза та фети (можна замінити іншим м’яким сиром), прикрасьте грінки листям базиліку, скропіть апельсиновим сиропом.

Фарширований гарбуз

1 середній гарбуз
200 г круглого рису
0,5 скл. білого вина
300 г маринованих грибів
150 г твердого сиру
1 цибулина
зелень
сіль, перець, олія

Гарбуз помийте, зріжте верх (кришечку) та акуратно виберіть середину (також, потрібно зрізати м’якоть із середини, аби стінки стали тоншими). Натріть гарбуз сіллю, перцем, олією (попередньо їх змішайте, до цієї суміші можна додати ще й сушені трави). Запікайте гарбуз у розігрітій до 160°С духовці 10-15 хвилин.

М’якоть гарбуза, яку ви зрізали зі стінок, наріжте кубиком, так само наріжте гриби, цибулю. На дно глибокої сковорідки влийте трохи олії, на ній спасеруйте цибулю, додайте рис та просмажте до прозорості, після цього додайте нарізані гриби і м’якоть гарбуза, вино, протушкуйте ще кілька хвилин, приправте спеціями і сіллю. Начиніть рисом гарбуз, долийте трохи води і запікайте ще хвилин 20-25. За 10 хвилин до закінчення приготування присипте гарбуз тертим сиром.

Запечені овочі у гарбузовій таці

500 г картоплі
200 г солодкого перцю
200 г баклажанів
3 середні морквини
м’якоть 1 гарбуза
1 цибулина
сіль, перець, сушений базилік
оливкова олія

Всі овочі промити. Баклажани очистити від шкірки, нарізати середнім кубиком та злегка посолити, відставити. З гарбуза зрізати «кришечку» (зберегти її), забрати насіння, обережно вийняти м’якоть (не пошкоджуючи цілісність). М’якоть гарбуза нарізати середнім кубиком, моркву – крупними кільцями, картоплю - на 4-6 скибок кожну (звісно, моркву і картоплю попередньо слід очистити від шкірки). Солодкий перець очистити від насіння, нарізати доволі крупними скибками. Всі овочі з’єднайте у великій мисці (не забудьте про баклажан, який ви відставили, але попередньо злийте сік, що виділився), додайте олію та ретельно все перемішайте, аби кожна скибочка обволоклась жиром. Викладіть овочі на широке деко, змащене олією, посипте чорним перцем та сушеним базиліком. Запікайте у духовці при 200°С приблизно 40 хвилин. За 20 хвилин до закінчення приготування, посипте овочі нарізаною кільцями цибулею. Після закінчення випікання посоліть овочі.

Із гарбуза виріжте химерну гримасу (а-ля ліхтар для Хелловіну) змастіть його з середини олією та запікайте у духовці 10-15 хвилин. Заповніть гарбузову тацю запеченими овочами.

Гарбузові кекси-мумії

Для тіста:
200 г гарбузової м’якоті
100 г вершкового сиру
100 г вершкового масла
2 жовтки
100 г цукру
2 ч. л. розпушувача
250 г борошна
дрібка солі, кориця

Для крему:
2 білки
50 г цукру
2 ст. л. води

різнокольорова мастика та шоколадні драже для декору

Гарбуз збийте в блендері, додайте сир, розтоплене та охолоджене вершкове масло та ще раз збийте. Жовтки перетріть з цукром, додайте до гарбузово-сирної маси, перемішайте. Борошно змішайте з корицею, сіллю, розпушувачем та дрібкою солі і поступово додайте до приготованої маси. Ще раз вимішайте тісто, наповніть ним формочки для кексів (на ½), змащені жиром та випікайте 20 хвилин при 180°С.

Приготуйте крем. Спершу зваріть карамель: цукор змішайте з водою та розтопіть на повільному вогні, постійно помішуючи. Білки ретельно збийте і, не перестаючи збивати, тонкою цівкою влийте карамель. Продовжуйте збивати, поки карамельне повністю не охолоне.

Прикрасьте кекси кремом, а з мастики наріжте тонкі «бинти», якими потрібно декорувати тістечка-мумії, з шоколадних драже приладнайте «муміям» очі.

Смачного вам і веселого Хелловіну!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас