Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як правильно тримати новонародженого? (частина 1)

Як правильно тримати новонародженого? (частина 1)
 

Ви вперше взяли свою крихітку на руки… Який довгожданий момент! Дитина така тендітна, майже крихка. Як же тримати новонародженого? Які важливі моменти потрібно врахувати? Це питання хвилює не одну молоду маму первістка, а ще більше – його тата.



Одне зрозуміло точно – в перші місяці життя малюка потрібно брати і тримати на руках дуже обережно, м’яко і делікатно, адже хребет дитини ще формується. Це, мабуть, зрозуміло кожному, а тепер давайте більш конкретно.

Як взяти дитину на руки?

Почнемо з того, що перед тим, як брати малюка на руки, встановіть з ним контакт: підійдіть до нього, скажіть кілька слів, нехай дитина почує ваш голос. Не підходьте до новонародженого зненацька і не хапайте на руки поспіхом – це може його налякати. Беріть дитину на руки плавно, але впевнено.

Якщо дитя лежить на спині, підкладіть одну свою долоню під крихітну потилицю, а іншу – під попку малечі. Коли почнете піднімати дитя, ту руку, долоню якої ви підставляли під попу малюка, підсуньте далі, таким чином, щоби вона опинилася в районі лопаток, а таз підтримував вже згин вашої руки. Коли малюк вже на ваших руках, для зручності можна підсунути трохи і ту руку, яка тримає голівку: таким чином, щоби долоня пересунулась також в район попереку, а голівка лежана на згині руки. Тобто ви складаєте руки такою собі «колисочкою», в якій зручно лежить ваше маленьке щастячко.

Тіло дитини завжди повинно мати три точки опори: потилиця, спинка (в районі лопаток) і таз. Голівка завжди має знаходитись дещо вище, не закидатись назад, ручки й ніжки не мають звисати.

Якщо маля лежить на животику, ви можете обережно перевернути його на спинку і підняти, або ж взяти його з цього положення і потримати обличчям вниз. Для цього одну долоню підкладіть під груди дитини, при цьому великий і вказівний пальці розташуйте під шиєю, аби вони злегка підтримували її. Іншу долоню підкладіть під животиком крихітки, просунувши її між ніжками. Далі, коли малюк вже на ваших руках, ви можете руку, яка проходить між ніжками і тримає груди, просунути далі, аби шия спиралась на пальці цієї руки, тим часом іншу руку поверніть так, аби шийка розташувалась на її згині, а долоня підтримувала животик.

Як знову покласти дитину на поверхню? Тримаючи дитя на руках, притисніть його по ближче до себе, і, нахилившись разом з ним якомога нижче до поверхні, на яку кластимете дитину, після цього покладіть малюка, але ще на кілька секунд затримайте свої долоні, нехай він звикне до нового положення.

Як тримати дитину вертикальним «стовпчиком»? Про це в продовженні статті.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас